Αιφνιδιάζοντας φίλους και αντιπάλους, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές στις 4 Ιουλίου θα επαναφέρουν χωρίς αναβολές και εξαιρέσεις το θεσμό της 12μηνης υποχρεωτικής θητείας, που καταργήθηκε το 1960.
Βάσει των νέων ρυθμίσεων, οι 18χρονοι Βρετανοί θα μπορούν είτε να κάνουν αίτηση για μια από τις 30.000 στρατιωτικές θέσεις πλήρους απασχόλησης είτε, αν δεν θέλουν να πιάσουν όπλα, να υπηρετήσουν εναλλακτική, κοινωνική θητεία στην Πυροσβεστική, στην αστυνομία ή σε μονάδες υγείας του ΕΣΥ.
Ο Σούνακ ισχυρίστηκε πως η επανακαθιέρωση της υποχρεωτικής θητείας θα αναζωογονήσει το «εθνικό πνεύμα» που καλλιεργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Οι Εργατικοί όμως τον κατηγόρησαν για «έωλη κίνηση απελπισίας», που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 2,5 δισ. λίρες, οι οποίες θα περικοπούν από τις κοινωνικές δαπάνες.
Κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Επιλύθηκαν οι διαφωνίες που καθυστερούν την επικύρωση εκεχειρίας Ισραηλ-Χαμας
Ο Σούνακ πάντως πέτυχε να φέρει το ζήτημα στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης. Φρόντισε μάλιστα εμμέσως να ξεκαθαρίσει πως δεν ζητάει κρέας για τα κανόνια (σε έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία), αλλά να προσδώσει επαγγελματικές δεξιότητες στους νεαρούς Βρετανούς, που μαστίζονται από την ανεργία. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025, ο βρετανικός στρατός θα εκπαιδεύσει τους νεοσύλλεκτους σε κυβερνοασφάλεια, ζητήματα διοικητικής μέριμνας και προμηθειών και αντιμετώπιση καταστροφών. Κατά τους Συντηρητικούς, η κατάρτιση της νέας γενιάς στο πλαίσιο του στρατού θα τη βοηθήσει να απομακρυνθεί από την ανεργία και την εγκληματικότητα, αποκτώντας χρήσιμες επαγγελματικές δεξιότητες σε διάφορους τομείς (Υγεία, δημόσιες υπηρεσίες ή και στις ίδιες τις Ενοπλες Δυνάμεις).
Η εναλλακτική θητεία θα εκπληρώνεται με προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών κάθε σαββατοκύριακο στην αστυνομία, την πυροσβεστική ή το ΕΣΥ.
Σημειώνεται ότι στην αρχή του 2024 ο βρετανός Α/ΓΕΕΘΑ , σερ Πάτρικ Σάντερς τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα “στρατό από πολίτες” (δηλαδή όχι μόνο επαγγελματικό) για να αντιμετωπίσει τον Πούτιν. Τότε όμως ο Σούνακ απέκλεισε το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής θητείας. Προς το παρόν δεν ξεκαθαρίστηκε τί κυρώσεις θα έχουν οι νέοι που θα αρνηθούν να καταταγούν.
Το 1947 ο Εργατικός πρωθυπουργός, Κλίμεντ Άτλι καθιέρωσε υποχρεωτική 18μηνη θητεία για τους νέους 17-21 ετών, η οποία καταργήθηκε το 1960. Τα τελευταία χρόνια ο επαγγελματικός στρατός στη Βρετανία υπέστη σημαντικές περικοπές σε πόρους και προσωπικό, με αποτέλεσμα τα στελέχη του να μειωθούν από 100.000 το 2010 σε 73.000 το 2024. Αξιοσημείωτο , ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας πάντα εξαιρούνταν από την στρατολόγηση.