Στη διάρκεια ενός φιλοπαλαιστινιακού κρεσέντο, που συνοδεύτηκε από αντι-ισραηλινό παραλήρημα , ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε κατά του Ισραήλ την ίδια απειλή που είχε εκτοξεύσει τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά της Ελλάδας. «Ενα βράδυ ξαφνικά μπορεί να σας επισκεφθούμε», είπε στα πλήθη, υπαινισσόμενος τουρκική επέμβαση στη Γάζα, την οποία έχει ήδη ζητήσει εδώ και μέρες ο ακροδεξιός σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και στην οποία αναφέρονται ακόμη και Τούρκοι ιμάμηδες στα κηρύγματά τους στην Αγια-Σοφιά.
Οι λεονταρισμοί αυτοί δεν πείθουν την τουρκική κοινή γνώμη, η οποία σε ποσοστό 34,5% θέλει η Τουρκία να μείνει ουδέτερη και σε ποσοστό 26,4% να μεσολαβήσει ειρηνευτικά μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metropoll. Στην ίδια έρευνα μόνο το 11,3% των Τούρκων φέρεται να υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά άγνωστο πόσοι επιθυμούν μια… νεο-οθωμανική απόβαση στη Γάζα.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επισκίασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κοσμικού τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1923, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να αναβιώσει το χαλιφάτο ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων.
Καταστρέφοντας όλα τα βήματα προσέγγισης που έγιναν μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο (επανατοποθέτηση πρέσβεων, ξεπάγωμα των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων), ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «κατακτητής», συμπεριφέρεται ως «εγκληματίας πολέμου» και προσπαθεί να «ξεριζώσει» τους Παλαιστινίους από τη γη τους. Τόνισε ακόμη ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «απευλευθερωτικό κίνημα».
«Φυσικά, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Εδώ όμως, πού είναι η δικαιοσύνη; Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια αποτρόπαια σφαγή», είπε σε εκατοντάδες χιλιάδες παραληρούντες οπαδούς του που ανέμιζαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ματαίωσε προ ημερών την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ενώ κλιμάκωσε την ένταση, κατηγορώντας το εβραϊκό κράτος ότι γίνεται «πιόνι της Δύσης στην περιοχή» δημιουργώντας ατμόσφαιρα σταυροφορικού πολέμου ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. «Ο κύριος ένοχος πίσω από τις σφαγές στη Γάζα είναι η Δύση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η σταγόνα, όμως, που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εξομοίωση των «εγκλημάτων που διαπράττει εδώ και 22 μέρες το Ισραήλ στη Γάζα» με την εξόντωση Εβραίων και άλλων λαών από τους ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Υστερα από τις σκληρές δηλώσεις της Τουρκίας, διέταξα την επιστροφή των διπλωματικών μας αντιπροσώπων, προκειμένου να επανεκτιμήσουμε τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας», αντέδρασε με ανακοίνωση στο «X» (πρώην Twitter) o Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι το μέτρο είναι άνευ νοήματος, δεδομένου ότι το Ισραήλ απέσυρε από τις 19 Οκτωβρίου όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής για λόγους ασφαλείας.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση του «νέου χαλιφάτου», ο Ερντογάν είχε προσκαλέσει τους ηγέτες της Αιγύπτου, της Σ. Αραβίας, της Ιορδανίας, της Λιβύης και του Λιβάνου, συν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Δ. Οχθη, Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να νομιμοποιήσουν το «ειρηνευτικό» του σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα υπό… τουρκική επίβλεψη.
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΑΖΑΣ
Λεηλάτησαν αποθήκες του ΟΗΕ για τρόφιμα
Φόβους για νέο μακελειό σε νοσοκομείο της Γάζας έγειρε η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, αναφέροντας ότι έλαβε μήνυμα από τις ισραηλινές Αρχές να «εκκενώσει αμέσως» το Νοσοκομείο Αλ Κουντς, γύρω από το οποίο έπεφταν βόμβες από χθες το πρωί σε απόσταση 50 μέτρων. Σε πρώτη φάση ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να το σχολιάσει.
Νωρίτερα, χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής του Γραφείου Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) αρπάζοντας αλεύρι και βασικά είδη επιβίωσης. «Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα», τόνισε το UNRWA. Τουλάχιστον στο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων άρχισαν χθες να αποκαθίστανται ύστερα από τρεις εβδομάδες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και το Ιντερνετ. Υπενθυμίζεται ότι από τις 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα, αποκόπτοντας τις προμήθειες σε νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα και καύσιμα, ενώ μόνο 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν καταφέρει να φτάσουν εκεί μέσω Αιγύπτου από τις 21 Οκτωβρίου. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο απελπιστική, εκφράζοντας τη λύπη του που το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί αυτό που εκτυλίσσεται στη Γάζα», τόνισε το Σάββατο η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόλιαριτς, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν άμεσα σε «αποκλιμάκωση». «Είναι απαράδεκτο οι άμαχοι να μην έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να πάνε στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω μαζικών βομβαρδισμών, ενώ με τη στρατιωτική πολιορκία που επιβάλλεται, δεν είναι εφικτή καμία επαρκής ανθρωπιστική αντίδραση», σημείωσε. Οι Αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί από την έναρξη των εχθροπραξιών ξεπέρασαν τους 8.000. Κάλεσαν επίσης να εφαρμοστεί το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία, από το οποίο η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απείχαν.
Ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατουμένους ζητούν συγγενείς ομήρων
Την «ολική ανταλλαγή» των 229 Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών ομήρων της Χαμάς με τους Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές (σ.σ. ο αριθμός τους κατ’ εκτίμηση έρχεται σε 4.400) ζήτησε το βράδυ του Σαββάτου από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιπροσωπεία συγγενών των ομήρων που τον επισκέφθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο.
«Του ξεκαθαρίσαμε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης ανταλλαγή, όλοι για όλους», τόνισαν, σύμφωνα με τη «Haaretz», εκπρόσωποι του Φόρουμ Συγγενών Ομήρων και Αγνοουμένων. Η Μεϊράβ Λεσέμ Γκονέν, μητέρα του Ρόμι Γκονέν, που απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, υποστήριξε ότι μια τέτοια συμφωνία άμεσης ανταλλαγής θα έχει τη στήριξη όλου του έθνους. Η αντιπροσωπεία ζήτησε ακόμη από τον Νετανιάχου να αποφύγει κάθε δράση που θα θέσει τις ζωές των ομήρων σε κίνδυνο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το παν για να φέρει πίσω σώους τους ομήρους, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα. Στο μεταξύ, το Κατάρ, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο πετυχαίνοντας κάποιες απελευθερώσεις, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς για τους ομήρους συνεχίζονται, «αν και με πιο αργό ρυθμό».
Ο Νετανιάχου, αφού τόνισε ότι η επιχείρηση θα είναι μακρά και ότι το Ισραήλ διεξάγει τον «δεύτερο πόλεμο της ανεξαρτησίας του», απέρριψε τις αιτιάσεις περί εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα. «Εχουμε οικοδομήσει ευρείες συμμαχίες με ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη», είπε. Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τα πλήγματα στη Βόρεια Γάζα από ξηράς και αέρος, καλώντας τους αμάχους να μετακινηθούν προς Νότο εν όψει της νέας φάσης του πολέμου.