Το παραπάνω απόσπασμα περιέχεται σε βίντεο μιας συνέντευξης που παραχώρησε ο Ναβάλνι τον Δεκέμβριο του 2020 στη Γαλλία και δεν είχε προβληθεί ποτέ μέχρι σήμερα, κάτι που θα γίνει αύριο.
«Πιστεύω ότι αν με σκοτώσουν δεν θα αλλάξει τίποτα, επειδή υπάρχουν άλλα πρόσωπα έτοιμα να με αντικαταστήσουν», είχε δηλώσει τότε ο Ναβάλνι.
Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης είχε αναφέρει ότι τα μέλη των ομάδων που τον υποστήριζαν «ξέρουν να εργάζονται χωρίς εμένα, επειδή περνώ πολύ καιρό στη φυλακή κάθε χρόνο και έχουν συνηθίσει να δουλεύουν χωρίς εμένα».
Η οργάνωσή του «θα συνέχιζε να λειτουργεί, όμως ασφαλώς θα ήταν πιο δύσκολο ψυχολογικά και όσον αφορά το κίνητρο» συνέχισε, τονίζοντας: «Όμως υπάρχουν άλλοι που μπορούν να διευθύνουν».
Ο Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου στις ρωσικές φυλακές, υπό συνθήκες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί, σε μια σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμισμό».
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Η κηδεία του έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Μόσχα. Είχε φυλακιστεί στις αρχές του 2021, αλλά συνέχιζε να καταγγέλλει ακατάπαυστα την καταστολή και τη διαφθορά της ρωσικής ελίτ, καθώς επίσης και την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, στο Βερολίνο, ακριβώς έναν χρόνο πριν από την επιστροφή του στη Ρωσία και τη σύλληψή του, ο Ναβάλνι συναντήθηκε με τον Γάλλο Ζακ Μερ, ο οποίος τότε ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Μερ είχε οριστεί ειδικός εισηγητής στην έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι και ο στόχος του ήταν να εξετάσει τα γεγονότα από νομικής άποψης και να εξακριβώσει την ευθύνη των ρωσικών αρχών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Libération».
Στη βιντεοσκοπημένη κατάθεση που έδωσε σε ένα ξενοδοχείο, ο Ναβάλνι μιλούσε, στα αγγλικά, για τις συνθήκες υπό τις οποίες δηλητηριάστηκε στη Σιβηρία το καλοκαίρι του 2020, τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στη ζωή του, αφότου αποφάσισε να διεκδικήσει τη ρωσική προεδρία, και για όσα πίστευε για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όταν ο Ζακ Μερ τον ρώτησε αν πίστευε ότι θα συλληφθεί κατά την επιστροφή του στη Ρωσία, απάντησε: «Είναι ένα ερώτημα στο οποίο προτιμώ να μην απαντήσω (…) Εξαπολύουν αδιάκοπα απειλές, κατέσχεσαν το διαμέρισμά μου και τους τραπεζικούς λογαριασμούς μου (…) Θα συλληφθώ στο αεροδρόμιο; Ή αργότερα; Δεν έχω ιδέα».
«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που αρνούνται να ζήσουν σε μια χώρα όπου όλη η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου» συνέχισε, προσθέτοντας: «Τουλάχιστον η μισή χώρα εύχεται η Ρωσία να ήταν μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα, όμως (ο Πούτιν) θέλει να κάνει τα πάντα για να τους καταπνίξει, για να αποθαρρύνει αυτού τους είδους τις σκέψεις ή τα πολιτικά κινήματα».
Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί αύριο, Πέμπτη, στην εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Ναβάλνι, η μεταθανάτια συνέντευξη».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Για ποιους θα είναι… Τσιγκο-Πέμπτη – Τι λένε οι μετεωρολόγοι [Βίντεο]
ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Αίγινα: Bίαζε την κόρη της συντρόφου του για χρόνια
Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα – 12 κρούσματα από όλη τη χώρα
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υπερ των μη κρατικών πανεπιστημίων οι πολίτες
Φρέντη Μπελέρης: Δεν περίμενα δίκη – παρωδία και δικαστές που θα είναι «το μακρύ χέρι της εξουσίας»