Ο Αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, επικεφαλής της διοίκησης διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι το μπλοκ ασφαλείας εργάζεται για να διασφαλίσει ότι έχει την επιχειρησιακή ικανότητα να εξάγει μεγάλο αριθμό τραυματισμένων στρατευμάτων από τις πρώτες γραμμές.
Ο Γερμανός στρατηγός προειδοποίησε ότι, σε αντίθεση με την εμπειρία των συμμάχων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία πιθανότατα θα έβαζε το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει μεγάλες απώλειες σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης.
Στα σχέδια που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ για τη μεταφορά τραυματισμένων στρατιωτών από την πρώτη γραμμή του μετώπου σε περίπτωση πολέμου με το Κρεμλίνο, περιλαμβάνονται ενδεχομένως νοσοκομειακά τρένα, καθώς οι αεροδιακομιδές ενδέχεται να μην είναι εφικτές για να ανασύρουν τους τραυματίες μαζικά., σύμφωνα με τον ανώτερο στρατηγό.
φροντίδα υψηλής ποιότητας για τη χειρότερη περίπτωση που βρεθεί η Δύση αντιμέτωπη μ’ έναν πολύ μεγάλο αριθμό τραυματιών», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η προειδοποίηση του Sollfrank έρχεται καθώς ο γερμανικός στρατός λέει ότι αναμένει από τη Ρωσία να είναι σε θέση να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μόλις το 2029.
Ο Sollfrank διευθύνει την Κοινή Διοίκηση Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ (JSEC), επιφορτισμένη με το συντονισμό της ταχείας κίνησης στρατευμάτων και αρμάτων μάχης σε όλη την Ευρώπη καθώς και υλικοτεχνικές προετοιμασίες όπως η αποθήκευση πυρομαχικών στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Αλλά από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του πέρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα που δεν έχουν δει από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας.
Αυτό ανάγκασε τον Sollfrank και την JSEC να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα ενός μεγάλου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη και η μονάδα άρχισε να σχεδιάζει την προσέγγισή της στις ιατρικές εκκενώσεις ανάλογα.
Εάν προκύψει σύγκρουση με τη Ρωσία, τα τραυματισμένα στρατεύματα θα πρέπει να μεταφερθούν σε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι σε άλλους πολέμους των τελευταίων ετών, είπε ο Sollfrank.
Οι ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες και αεριωθούμενα σημαίνουν ότι οι πτήσεις ιατρικής εκκένωσης θα τεθούν υπό πολύ μεγαλύτερη απειλή σε αντίθεση με οτιδήποτε είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν από αντάρτες στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ.
Ο Sollfrank σκέφτηκε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρομικών και οδικών οχημάτων εκκένωσης και είπε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποστηρίζονται από ειδικά σχεδιασμένα τρένα που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα θύματα ταυτόχρονα από τα αεροσκάφη.
«Η υπεροχή του αέρα θα πρέπει να επιτευχθεί πρώτα. Θα χρειαστεί χρόνος για να πετύχει σε όλο το μήκος και το βάθος της πρώτης γραμμής», είπε ο Sollfrank σε συνέντευξή του στο Reuters.
Λέγεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει εκπονήσει σχέδια για το πώς θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης σε περίπτωση συνολικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Νέοι «χερσαίοι διάδρομοι» χαράσσονται για να διοχετεύουν γρήγορα στρατιώτες στην κεντρική Ευρώπη χωρίς τοπικά γραφειοκρατικά εμπόδια, επιτρέποντας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εκτιναχθούν σε μια στιγμή εάν ο καταστροφικός πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία προχωρήσει πιο δυτικά.
Τα σχέδια λέγεται ότι περιλαμβάνουν απρόοπτα γεγονότα σε περίπτωση ρωσικού βομβαρδισμού, αφήνοντας στρατεύματα να σαρώσουν στα Βαλκάνια μέσω διαδρόμων στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία ή προς τα βόρεια σύνορα της Ρωσίας μέσω Σκανδιναβίας, είπαν αξιωματούχοι στην The Telegraph.
Εν τω μεταξύ, πολλά από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει εκστρατείες επανεξοπλισμού τα τελευταία δύο χρόνια, με χώρες σε όλη την ΕΕ να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες, να υπογράφουν μεγάλες συμβάσεις όπλων και να θεσπίζουν νομοθεσία για την ενίσχυση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων.
Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει δεσμεύσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της, με κορυφαίους κατασκευαστές άμυνας όπως η Rheinmetall και η Diehl να αυξάνουν την παραγωγή για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τόσο της Ουκρανίας όσο και της Bundeswehr.
Η Πολωνία έχει επίσης αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της σχεδόν στο 5 τοις εκατό του ΑΕΠ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες προμηθειών για να διευκολύνει την ταχεία παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και τον επακόλουθο ανεφοδιασμό για τα κράτη αποστολέα.
Ειδήσεις σήμερα
Τσουρός σε Ουγγαρέζο: «Θα σε μούντζωνα τώρα αλλά είμαστε στον αέρα» – Τι συνέβη; [βίντεο]
Ελεονώρα Μελέτη: Την… έγδυσαν σε πλατφόρμα!
Βίντεο ντοκουμέντο από την έφοδο των ΕΚΑΜ σε καταυλισμούς Ρομά – Έχουν γίνει 10 συλλήψεις