Η στήριξη άλλωστε είναι αμοιβαία, καθώς πρόσφατα ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάν Αλίεβ διέπραξε πρωτοφανή διπλωματική απρέπεια σε βάρος του νέου πρέσβη της Ελλάδας, Νικόλαου Πιπερίγκου, τονίζοντάς του απρόκλητα κατά την τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων ότι το Μπακού «συντάσσεται πλήρως με την Τουρκία σε όλα τα ζητήματα, ακόμη και στην Ανατολική Μεσόγειο». (Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την Ελλάδα να προμηθεύεται αζερικό αέριο, μέσω Τουρκίας.)
Ο Τούρκος υπ. Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν με όλα τα μέσα, καταδικάζοντας την «επίθεση της κατοχικής Αρμενίας», ενώ τις φωνές τους ένωσαν μαζί του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, αλλά και η αντιπολίτευση.
Σε χωριστές ανακοινώσεις το ρωσικό και το γαλλικό ΥΠΕΞ κάλεσαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επαναλάβουν το διάλογο στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε έκτακτη επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. (Η ανάφλεξη στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας αυτή την περίοδο, στον Νότιο Καύκασο, εξυπηρετεί μόνο τα αμερικανικά σχέδια.)
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, είχε κηρύξει γενική επιστράτευση και στρατιωτικό νόμο, καλώντας το λαό να συσπειρωθεί για την «απόκρουση της αζερικής εισβολής στην πατρίδα».
Το αρμενικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε ότι το αζέρικο Πυροβολικό και η Αεροπορία βομβάρδισαν αιφνιδιαστικά την πρωτεύουσα της υπό αρμενικό έλεγχο αυτόνομης δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, σκοτώνοντας τουλάχιστον μία γυναίκα και ένα παιδί.
Σύμφωνα με το Ερεβάν, ο αρμενικός στρατός κατέστρεψε σε απάντηση τρία τανκς και κατέρριψε δύο ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη του εχθρού (πιθανότατα τουρκικά Bayraktar). Στρατιωτικό νόμο και επιστράτευση του ανδρικού πληθυσμού κήρυξε και ο αρμενικός θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991.
Σε διάγγελμά του ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ υποστήριξε πως οι Αρμένιοι επιτέθηκαν πρώτοι κατά μήκος της οριογραμμής, ότι η χώρα του «έχει δίκιο και θα υπερασπιστεί τα εδάφη της». Οσο για το υπουργείο Αμυνας. μίλησε για άγνωστο αριθμό νεκρών αμάχων αλλά αρνήθηκε τις στρατιωτικές επιτυχίες του αρμενικού στρατού.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Να σημειωθεί ότι η χειρότερη παραβίαση της εκεχειρίας του 1994 συνέβη το 2016, όταν οι δύο χώρες θρήνησαν 200 νεκρούς, ενώ τουλάχιστον 16 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις πριν από δύο μήνες.
Σε στιλ Ερντογάν, ο Αλίεφ υποσχέθηκε πως η χώρα του «θα εκδικηθεί το αίμα των μαρτύρων», παραδέχθηκε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και κατήγγειλε τον αρμενικό φασισμό.
Αυτοσυγκράτηση συνιστά η Αθήνα
Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων εξέφρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ, καλώντας όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να προβούν σε άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, επιστρέφοντας στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα «φωτογράφισε» τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, χωρίς να την κατονομάσει, καλώντας τα «τρίτα μέρη να αποφύγουν την υποδαύλιση των εντάσεων και να συναινέσουν σε ειρηνική επίλυση κάθε περιφερειακής διαφοράς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr