Το Μπακού διεμήνυσε οτι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» όπως τη χαρακτήρισε, θα συνεχιστεί μέχρι να παραδοθούν οι «παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Αρμενίας» και να διαλυθεί η αυτονομιστική κυβέρνηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ένταση στον Νότιο Καύκασο είναι μεγάλη εδώ και μήνες γύρω από τον αποσχισμένο θύλακα, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.
Οι Αρμένιοι στο Καραμπάχ έκαναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και για άμεση έναρξη των συνομιλιών. Αλλά ήταν σαφές από το τελεσίγραφο του Αζερμπαϊτζάν ότι ο στόχος του Μπακού είναι να ολοκληρώσει την κατάκτηση του ορεινού θύλακα. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση με στόχο την «εθνοκάθαρση».
Ο διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Γκέγκαν Στεπανιάν, δήλωσε ότι 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του, ένα παιδί ήταν μεταξύ των νεκρών και 11 μεταξύ των τραυματιών.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι οι αρμενικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στη Σούσα, μια πόλη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιώντας όπλα μεγάλου διαμετρήματος, σκοτώνοντας έναν άμαχο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, λέγοντας ότι επιδεινώνει μια ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, μια αναφορά σε έναν μακρύ de facto αποκλεισμό της περιοχής από το Μπακού.
Η Αρμενία, η οποία λέει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν βρίσκονται στο Καραμπάχ και ότι η κατάσταση στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν είναι σταθερή, κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσουν και τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο έδαφος να επέμβουν.
Η Ρωσία, η οποία μεσολάβησε για μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μετά τον πόλεμο το 2020 κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τη μάχη. «Καλούμε τα αντιμαχόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως την αιματοχυσία, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εξαλείψουν τις απώλειες αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης την Τρίτη (19/9), λέγοντας ότι οι θέσεις της πρώτης γραμμής και τα στρατιωτικά μέσα των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας «αδρανοποιήθηκαν με τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας» και ότι δέχθηκαν επίθεση μόνο νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, ωστόσο, αρνήθηκε ότι τα όπλα ή τα στρατεύματά της βρίσκονταν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και χαρακτήρισε «ψέματα» τις αναφερόμενες δολιοφθορές και τις νάρκες ξηράς στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασιγιάν ισχυρίστηκε ότι ο κύριος στόχος του Αζερμπαϊτζάν ήταν να παρασύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες.
Αρμένιοι αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφεραν σε δήλωση ότι η πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ και άλλα χωριά βρίσκονται «υπό έντονο βομβαρδισμό». Ο στρατός της περιοχής είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί αεροσκάφη, πυροβολικά και πυραυλικά συστήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις μάχες.
Βίντεο από την πόλη έδειξαν ένα κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών με σπασμένα τζάμια και κατεστραμμένα αυτοκίνητα σε κοντινή απόσταση. Οι κάτοικοι του Στεπανακέρτ μετακόμισαν σε υπόγεια και καταφύγια βομβών και οι μάχες διέκοψαν το ρεύμα. Οι ελλείψεις τροφίμων στην περιοχή επιδεινώθηκαν, με την περιορισμένη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας να μην παραδίδεται τη Δευτέρα λόγω των βομβαρδισμών, οι οποίοι συνεχίστηκαν το βράδυ αφού σταμάτησαν για λίγο το απόγευμα.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Άμυνας του Μπακού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταλάβει μέχρι στιγμής περισσότερες από 60 στρατιωτικές θέσεις και έχουν καταστρέψει έως και 20 στρατιωτικά οχήματα μαζί με άλλο υλικό.
Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Ένα βήμα πριν τον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία
Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία: Η Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν έπληξε με drones στόχους στο Στεπανασκέρτ, ενώ παράλληλα έπεσαν ρουκέτες στα περίχωρα της πόλης Ασκεράν.
Το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού ισχυρίστηκε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα εναντίον θέσεων πολιτών, αλλά τα πλήγματα πραγματοποιούνταν σαφώς σε κοντινή απόσταση από μεγάλες πόλεις και κέντρα πληθυσμού.
Πυκνώνουν για άλλη μία φορά τα σύννεφα του πολέμου στον νότιο Καύκασο, με την εκδήλωση αζερικής επίθεσης κατά των Αρμενίων στο γνωστό και μετασοβιετικά διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει ξεκινήσει μια νέα «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» (έτσι την αποκαλεί) στην αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς αναφέρθηκαν χθες (19/9) βομβαρδισμοί της αζερικής Αεροπορίας στην περιφερειακή πρωτεύουσα του Στεπανακέρτ, ως και σε άλλες θέσεις των Αρμενίων. Ο βομβαρδισμός της αποκλεισμένης περιοχής, την οποία οι ντόπιοι Αρμένιοι αποκαλούν Αρτσάχ, θα μπορούσε να ξανανοίξει ένα νέο κεφάλαιο του αιματηρού πολέμου του 2020, όπου το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε υπολογίσιμο στρατιωτικά έδαφος από έναν ντόπιο αρμένικο πληθυσμό (εν μέσω ευρέως διαδεδομένων κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου).
Χθεσινό βίντεο από την αμφισβητούμενη περιοχή δείχνει το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιεί drones για να χτυπήσει θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας της Αρμενίας. Πυρά Πυροβολικού, προερχόμενα από ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών Grad, ακουγόταν επίσης στα περίχωρα της πόλης Aσκεράν. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού ισχυρίστηκε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα εναντίον θέσεων πολιτών, αλλά τα πλήγματα πραγματοποιούνταν σαφώς σε κοντινή απόσταση από μεγάλες πόλεις και κέντρα πληθυσμού. «Ακούσαμε πολλές εκρήξεις στο Στεπανακέρτ, ήταν και βομβαρδισμοί πυροβολικού και επιδρομές UAV, επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», είπε ο Αρτάκ Μπεγλαριάν, πρώην σύμβουλος της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης του Αρτσάχ, σε συνέντευξή του από το Στεπανακέρτ.
Πρόσθεσε ότι επλήγησαν στρατιωτικοί όσο και πολιτικοί στόχοι (σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής). Το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι εξαπέλυσε τις επιθέσεις για να αναγκάσει μαχητές που υποστηρίζονται από την Αρμενία να αποχωρήσουν από την περιοχή. Ο προηγούμενος πόλεμος του 2020 έληξε με ήττα για το de facto κράτος του Αρτσάχ που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Αρμενίας, ενώ διήρκεσε 44 ημέρες. Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν την ιστορικά σημαντική πόλη Σούσα, την οποία οι Αρμένιοι αποκαλούν Σούσι.
Οι επιθέσεις της Τρίτης έρχονται εν μέσω μιας αυξανόμενης έντασης και ως αποτέλεσμα ενός αποτελεσματικού αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν από την κυβέρνηση και τους ακτιβιστές του Αζερμπαϊτζάν, που οδήγησε σε έντονες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών στην περιοχή. Μεγάλα τμήματα του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του αρμενικού θύλακα, έχουν μείνει χωρίς νερό ή ρεύμα. Νωρίτερα χθες έξι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν στην αμφισβητούμενη περιοχή σε δύο εκρήξεις ναρκών ξηράς. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ορισμένες γύρω περιοχές βρίσκονται υπό εθνοτικό έλεγχο των Αρμενίων από το τέλος ενός αυτονομιστικού πολέμου το 1994, αλλά το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τα εδάφη και τμήματα του ίδιου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Τα χθεσινά πολεμικά επεισόδια έγιναν (χρονικά) μόλις τελείωσε η για πρώτη φορά διεξαχθείσα κοινή ειρηνευτική άσκηση ΗΠΑ-Αρμενίας.
Ειδήσεις σήμερα
Βραζιλία: Κατάσχεση 3,6 τόνων κοκαΐνης
Ρωσία: Μία δεξαμενή πετρελαίου φλέγεται στο Σότσι
Αυστραλία: Δασικές πυρκαγιές εν μέσω ανοιξιάτικου καύσωνα