«Είναι η πλέον πολύνεκρη επίθεση εναντίον Ισραηλινών αμάχων από την επίθεση των τρομοκρατών» της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, στο Νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου, με 1.200 νεκρούς, που έδωσε το έναυσμα για τον νέο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.
Το μακελειό έγινε σε γήπεδο στην πόλη Μάζνταλ Σαμς, σε μια περιοχή κατεχόμενη βάσει ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ζουν περίπου 25.000 Δρούζοι, μέλη μιας εθνότητας με ιδιαίτερη θρησκεία. Στην πλειοψηφία τους οι Δρούζοι των Υψιπέδων του Γκολάν δηλώνουν Σύροι και αρνούνται να λάβουν ισραηλινή υπηκοότητα. Συνυπάρχουν με περίπου 50.000 Εβραίους εποίκους.
Αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έδειξε προς τη Χεζμπολάχ, το φιλοϊρανικό σιιτικό κίνημα του Λιβάνου που μετά την 7η Οκτωβρίου ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με ισραηλινές δυνάμεις στη μεθόριο Λιβάνου- Ισραήλ, σε συμπαράσταση προς την «παλαιστινιακή Αντίσταση».
Ρουκέτα ιρανικής κατασκευής, τύπου Falaq-1, που φέρει 50 κιλά εκρηκτικά και χρησιμοποιεί κατά κανόνα η Χεζμπολάχ, σκόρπισε το θάνατο. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε κατηγορηματικά την ευθύνη. Ηταν ισραηλινός πύραυλος που προκάλεσε το λουτρό αίματος, είπε σε εκπροσώπους του ΟΗΕ στην περιοχή, οι οποίοι απηύθυναν εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» προς όλες τις πλευρές.
Πριν από το ξημέρωμα της Κυριακής, ισραηλινά αεροσκάφη είχαν ήδη βομβαρδίσει «θέσεις τρομοκρατών της Χεζμπολάχ» στον Λίβανο. Η κυβέρνηση του Λιβάνου, στην οποία μετέχει το πολιτικό σκέλος της Χεζμπολάχ, καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», επαναλαμβάνοντας την έκκληση «για τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα».
Προειδοποιήσεις
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί «για απρόβλεπτες συνέπειες αν το σιωνιστικό καθεστώς, ανόητα, προκαλέσει νέες περιπέτειες στην περιοχή». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που διέκοψε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για να επιστρέψει στο Ισραήλ, διεμήνυσε πως η Χεζμπολάχ «θα πληρώσει ακριβά» για την επίθεση.
«Η Χεζμπολάχ ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή… Πλησιάζουμε στο ξέσπασμα ενός πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου», πρόσθεσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς. «Ο κόσμος δεν μπορεί να εξακολουθήσει να σιωπά μπροστά στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νασράλα (ηγέτη της Χεζμπολάχ), που γίνονται κατά παραγγελία της “Αυτοκρατορίας του Κακού” που εδρεύει στο Ιράν», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, την Τετάρτη, ο Νετανιάχου είχε καταγγείλει για πολλοστή φορά πως το Ιράν και οι παρίες του στη Μέση Ανατολή -Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι- ευθύνονται για όλα τα δεινά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως Ισραήλ και ΗΠΑ μαζί θα νικήσουν στον πόλεμο του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Προ τριμήνου, η ανησυχία για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή είχε κορυφωθεί, όταν το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με 300 πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για το θάνατο ανώτερων αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε βομβιστική επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ. Οι περισσότεροι πύραυλοι και drones αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ με τη βοήθεια ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιορδανίας, ενώ τα ισραηλινά αντίποινα ήταν ήπια, μετά τις έντονες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας. Ο Λευκός Οίκος, χθες, επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη στήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ.
Φουντώνουν οι φόβοι για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Δραματικές και ακόμα χειρότερες από αυτές των τελευταίων σχεδόν δέκα μηνών προδιαγράφονται οι εξελίξεις στην πολύπαθη Μέση Ανατολή και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης του Ισραήλ με όλες τις εξτρεμιστικές οργανώσεις σε Λίβανο, Μεσοποταμία και Υεμένη.
Οργανώσεις που υποστηρίζονται στρατιωτικά και πολιτικά από το Ιράν. Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, στρατηγού ε.α. Γιόαβ Γκαλάντ, και του αρχηγού των IDF, αντιστρατήγου Χέρζι Χαλεβί. Ενώ το προηγούμενου Σαββατοκύριακο η κύρια εστία στρατιωτικής έντασης ήταν το λιμάνι της Χοντέιντα στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, τις τελευταίες ώρες η αντιπαράθεση αναμένεται να είναι σφοδρότατη, μετά την πυραυλική επίθεση της ριζοσπαστικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ.
Ειδικότερα, πύραυλος ιρανικής προέλευσης έπληξε προχθές ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό της κοινότητας των Δρούζων, το Majdal Shams, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. Το Majdal Shams είναι ένα από τα τέσσερα χωριά στα υψίπεδα του Γκολάν, όπου ζουν περίπου 20.000-25.000 μέλη της αραβόφωνης θρησκευτικής και εθνικής ομάδας Δρούζων. Στα υψώματα του Γκολάν κατοικούν περίπου 50.000 Ισραηλινοί Εβραίοι έποικοι. Οι περισσότεροι Δρούζοι εκεί ταυτίζονται ως Σύροι και πολλοί από αυτούς έχουν απορρίψει προσφορές για ισραηλινή υπηκοότητα.
Ο Νετανιάχου αλλά και μέλη της κυβέρνησης έχουν ήδη κάνει λόγο ότι η λιβανέζικη οργάνωση έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», για αυτό και τα επερχόμενα ισραηλινά πλήγματα αναμένεται να είναι σφοδρότατα. Πάντως μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, πριν από περίπου δέκα μήνες, το μέτωπο του βορείου Ισραήλ-Νοτίου Λιβάνου είναι καθημερινά «θερμό».
Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν, αλλά δεν είναι σίγουροι για τις προθέσεις της οργάνωσης. Οι πράκτορες της CIA στη Μέση Ανατολή δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά δεν είναι σαφές αν η λιβανεζική εξτρεμιστική οργάνωση σκόπευε τον συγκεκριμένο μη στρατιωτικό στόχο ή έκανε λάθος. Το Ισραήλ κατηγόρησε αμέσως τη Χεζμπολάχ για την επίθεση, αλλά η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό. Μετά την είδηση για το φονικό χτύπημα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου (ο οποίος βρισκόταν σε επίσκεψη στις ΗΠΑ) δήλωσε ότι συντομεύει το ταξίδι του κατά αρκετές ώρες και επιστρέφει στο Ισραήλ, ενώ συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο ασφαλείας. Για το φονικό συμβάν ενημερώθηκαν άμεσα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Αντον Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, που βρίσκονται σε κρίσιμες επαφές με ομολόγους τους σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται τεράστια πίεση από τους Ισραηλινούς να φέρει πίσω με ασφάλεια τους ομήρους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, συνάντησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις, καθώς και τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του διπλωματικού του ταξιδιού την περασμένη εβδομάδα.
Η κατάπαυση του πυρός είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων εδώ και μήνες. Αμερικανοί αξιωματούχοι και Καταριανοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι τα μέρη είναι πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τη Χαμάς γυναικών, ασθενών, ηλικιωμένων και τραυματισμένων ομήρων.