Τη Δευτέρα, σχεδόν 600 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 35 παιδιά και 94 γυναίκες, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο, σύμφωνα με το υπ. Υγείας της χώρας. Οι IDF του Ισραήλ ανέφεραν ότι έπληξαν περίπου 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας «μεγάλο αριθμό» μαχητών. Περαιτέρω χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, καθιστώντας αυτές ως τις πιο φονικές επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ στον Λίβανο από τον πόλεμο του 2006. Τα ισραηλινά πλήγματα ήρθαν λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τις συντονισμένες εκρήξεις σε βομβητές που έφεραν μέλη της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας 45 άτομα και τραυματίζοντας σχεδόν 3.000. Η Χεζμπολάχ απάντησε με νέες επιθέσεις με ρουκέτες βαθιά στο ισραηλινό έδαφος.
Ανησυχία
Υπάρχουν τώρα έντονοι φόβοι για πιθανή ισραηλινή χερσαία επίθεση στον Νότιο Λίβανο. Παρόλο που ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι πιο πιθανός από ποτέ, και τα δύο μέρη εξακολουθούν να προτιμούν να τον αποφύγουν.
Πολλά από αυτά που θα συμβούν στη συνέχεια εξαρτώνται από το πώς ο βασικός υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, το Ιράν, επιλέξει να απαντήσει. Την Τρίτη, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, κατήγγειλε την «αδράνεια» του ΟΗΕ εναντίον του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράλογη και ακατανόητη», εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. «Εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία για την εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Πεζεσκιάν δήλωσε στο CNN ότι η σύμμαχος του Ιράν Χεζμπολάχ «δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε μια χώρα που υπερασπίζεται και τροφοδοτείται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να μην επιτρέψει ο Λίβανος να γίνει άλλη μία Γάζα».
Συγκράτηση
Το Ιράν καταλαβαίνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος την έννοια της λέξης «συγκράτηση». Παρά τις έντονες εικασίες για μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Iσμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) σκοπεύει να πάρει άμεσα εκδίκηση για την ταπείνωση.
Συμβαίνει συχνά το Ιράν να στέλνει ήπια μηνύματα σε έναν τομέα και σκληρά μηνύματα σε έναν άλλο. Αλλά είναι, επίσης, αλήθεια ότι το Ιράν δεν θέλει η Χεζμπολάχ να εισέλθει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι στο παρασκήνιο το Ιράν προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Αμφιβάλλω πολύ, λοιπόν, ότι η Τεχεράνη θα συμμετείχε απευθείας σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Εκτιμάται ότι έως έναν βαθμό θα κρατήσουν αποστάσεις, αν και σίγουρα θα ανεφοδιάσουν τη Χεζμπολάχ.
Η αποφυγή μιας άμεσης σύγκρουσης του IRGC με το Ισραήλ φαίνεται να έχει τις ρίζες της σε ένα περίπλοκο δίκτυο στρατηγικών, στρατιωτικών και πολιτικών εκτιμήσεων. Ενώ το Ιράν αντιμετωπίζει εσωτερική και ψυχολογική πίεση να απαντήσει στις ισραηλινές προκλήσεις, οι κίνδυνοι κλιμάκωσης, η διευρυμένη αποτρεπτική δύναμη του στρατού των ΗΠΑ, οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις και τα οφέλη του πολέμου με πληρεξούσιο έχουν συμβάλει στην προσεκτική προσέγγιση της Τεχεράνης. Οσο αυτή η δυναμική παραμένει σε ισχύ, το Ιράν είναι πιθανό να συνεχίσει να βασίζεται στους πληρεξουσίους του και στον ασύμμετρο πόλεμο, αντί να διακινδυνεύει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ. Ενας από τους κύριους λόγους για τον δισταγμό του IRGC να εμπλακεί απευθείας με το Ισραήλ είναι ο φόβος να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση.
Βρετανία: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ
Στρατιωτική υπεροχή
Επιπλέον, η στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ αποτελεί μείζον ζήτημα. Τα προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ (Iron Dome, David’s Sling) καθιστούν απίθανη μια επιτυχημένη επίθεση μεγάλης κλίμακας από το Ιράν. Μια αποτυχημένη ή ημιτελή επίθεση θα έφερνε σε επιπλέον αμηχανία το καθεστώς των αγιατολάχ και θα αποδυνάμωνε την περιφερειακή του θέση. Αντί να εμπλακεί σε άμεση στρατιωτική δράση, το Ιράν έχει τελειοποιήσει τη χρήση του πολέμου με πληρεξουσίους. Το δίκτυο πληρεξουσίων της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και διαφόρων σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία, της επιτρέπει να χτυπήσει τα ισραηλινά συμφέροντα, διατηρώντας ταυτόχρονα μια εύλογη άρνηση και μη ευθύνη των ενεργειών τους.
Ο πόλεμος αυτής της μορφής επιτρέπει, επίσης, στο Ιράν να διατηρήσει την περιφερειακή του επιρροή χωρίς να πιέσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες. Το Ιράν έχει πλήρη επίγνωση της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής εικόνας, ιδιαίτερα εν μέσω προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Γίνεται πολύς λόγος ότι το Ισραήλ θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο με τον Λίβανο. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια κλιμάκωση με στόχο να επηρεαστεί η έκβαση των… όποιων διαπραγματεύσεων και όχι για να προκληθεί ολοκληρωτικός πόλεμος.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Χιλιάδες εκτοπισμένοι, ελλείψεις σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης
Η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι η πιο φονική εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες στον Νότιο Λίβανο και στο Βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Ο πρόσφατος εκτοπισμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει βιώσει η χώρα από τότε που ξέσπασε ο Δεύτερος Πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους στον Νότιο Λίβανο να εκκενώσουν αμέσως τα σπίτια τους και άλλα κτίρια εν όψει των επιδρομών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν ειδοποιήσεις στα κινητά τους από τον ισραηλινό στρατό να μείνουν μακριά από μέρη όπου η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα.
Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπ. Εσωτερικών του Λιβάνου, Μπασάμ Mαουλάι, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι ήδη στεγάζονται σε κτίρια και κέντρα που έχουν χαρακτηριστεί από τις Αρχές ως «δημόσια καταφύγια».
Νοσοκομεία
Η ξαφνική εισροή αμάχων στην πρωτεύουσα δεν παρουσιάζει μόνο προκλήσεις όσον αφορά την παροχή στέγης, αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης. Τα νοσοκομεία έχουν λάβει οδηγίες να σταματήσουν να λαμβάνουν τακτικά ή ελαφρά κρούσματα, για να δημιουργηθεί χώρος για τους τραυματίες. Την ίδια στιγμή, το υγειονομικό σύστημα της χώρας καλείται να παρέχει φροντίδα σε εκτοπισμένους πολίτες με καρκίνο, νεφρική ανεπάρκεια ή άλλες χρόνιες ασθένειες.
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες διαμένουν στη χώρα (εδώ και 12 χρόνια) και αντιμετωπίζουν εκ νέου εκτοπισμό και αβεβαιότητα. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της UNICEF τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα ήταν «απολύτως καταστροφική» για όλα τα παιδιά στον Λίβανο, ιδιαίτερα εκείνα από το ανατολικό τμήμα της χώρας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
ΕΡΩΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Πότε θα τελειώσει η σφαγή;»
Λίγοι έχουν απάντηση στο ερώτημα: «Πότε θα τελειώσει η σφαγή;». Οι Ισραηλινοί έχουν καταστήσει σαφές ότι η τρέχουσα επίθεσή τους δεν θα σταματήσει έως ότου απωθήσουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα. Για να εδραιώσει αυτόν τον στόχο, το Ισραήλ έχει καταστήσει την επιστροφή των πολιτών του στα βόρεια της χώρας μέρος των ευρύτερων πολεμικών στόχων του.
Η συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ ξεκίνησε πριν από 12 ημέρες, όταν μια εκτεταμένη έκρηξη βομβητών που ανήκαν στη Χεζμπολάχ σκότωσε και τραυμάτισε μέλη της.
Την επόμενη μέρα, εξερράγησαν και τα walkie-talkie που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Ο απολογισμός των νεκρών των δύο ημερών κυμαίνεται γύρω στους 45, με επιπλέον 3.000 τραυματίες στις συντονισμένες επιθέσεις. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες οι αεροπορικές του επιδρομές έπληξαν περισσότερους από 1.600 στόχους (σε ολόκληρο τον Λίβανο), επιδιώκοντας να καταστρέψει τη στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ και όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά…