Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος, το Ιράν έχει πολλές επιλογές για αντίποινα κατά του Ισραήλ, αλλά όλες ενέχουν ρίσκο και δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση διάχυσης και επέκτασης του πολέμου. Το Ιράν αντιμετωπίζει κρίσιμα διλήμματα μετά την επίθεση στην πρωτεύουσα της Συρίας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ενέργειες των πληρεξούσιων φιλοϊρανικών δυνάμεων σε Μεσοποταμία, Λίβανο, Ερυθρά Θάλασσα κ.λπ. Η στόχευση εβραϊκών συμφερόντων (με ασύμμετρες ενέργειες) σε διάφορες γωνιές του πλανήτη είναι πιθανή.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Το Ιράν αντιμετωπίζει ένα δίλημμα μετά την ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του στη Συρία: πώς να αντιδράσει χωρίς να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση, που σύμφωνα με αναλυτές της Μέσης Ανατολής η Τεχεράνη δεν φαίνεται να θέλει (αυτή την χρονική στιγμή). Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε εκδίκηση, ενώ οι αρχηγοί των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγος Μπαγκερί, και της Επαναστατικής Φρουράς, υποστράτηγος Γκανί, τόνισαν ότι έπρεπε να το σκεφθούν πολύ οι Ισραηλινοί πριν ενεργήσουν. Επίσης είναι άγνωστο πώς θα αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με το διαρκώς κλιμακούμενο και εξελισσόμενο πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι αν και αποκλείεται επίθεση σε αμερικανικούς στόχους, εντούτοις οι βάσεις των ΗΠΑ σε Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν, Ιορδανία, Εμιράτα, Μπαχρέιν και Ιράκ έχουν τεθεί σε επίπεδο υψηλού συναγερμού, ενώ μέσω Ελβετίας οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Τεχεράνη «να μην τολμήσει να πλήξει αμερικανικούς στόχους). Την ημέρα «Αλ Κουντς», την Παρασκευή (τελευταία πριν το τέλος του Ραμαζανιού), και ο γ.γ. της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είπε εμφατικά ότι είναι δεδομένο το επερχόμενο χτύπημα κατά του Ισραήλ και ότι «θα πονέσει πολύ»… Δεν αποκλείεται χτύπημα πέραν του στενού μεσανατολικού χώρου, κάτι που είδαμε στο παρελθόν στο Μπουένος Αϊρες στην Αργεντινή ή σε Μπουργκάς/Βουλγαρία και στην Ταϊλάνδη κατά εβραϊκών στόχων.
Στο μεταξύ επέστρεψαν χθες στην Αίγυπτο οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ/CIA, του Κατάρ και του Ισραήλ/ΜΟSSAD, οι οποίοι από κοινού με τον μεγαλοσύμβουλο του προέδρου Αλ Σίσι, αλλά και με παρουσία εκπροσώπων της Χαμάς (που ήρθαν στο Κάιρο από την Ντόχα), εξετάζουν για ακόμα μία φορά τις όποιες πιθανότητες εξεύρεσης λύσης στα θέματα της εκεχειρίας στη Γάζα, την απελευθέρωση των ομήρων (έχουν ήδη συμπληρωθεί 6 μήνες από την επίθεση της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ), καθώς και ανθρωπιστικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή λαμβάνουν χώρα τεράστιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ισραήλ κατά του Νετανιάχου, ενώ για την εμμονική, ανευέλικτη και σκληροπυρηνική στάση του ιδίου έχουν προκληθεί σημαντικά ρήγματα στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ.