«Στις γαλλικές ιστορίες υπάρχει πάντα ένα μείγμα μεταξύ του σοβαρού και του λιγότερο σοβαρού. Σε αυτήν την περίπτωση, το σοβαρό είναι η πολιτική και το λιγότερο σοβαρό είναι αυτό της φήμης με τον Εμανουέλ Μακρόν», δηλώνει ο 45χρονος πλέον Γκαλέ.
Ο Γκαλέ είχε διοριστεί πρόεδρος του Radio France το 2014, σε ηλικία 37 ετών, αφού δεσμεύθηκε να εκσυγχρονίσει έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα που, όπως και μεγάλο μέρος του γαλλικού δημόσιου τομέα, φαινόταν να έχει κολλήσει σε μια χρονική περίοδο. Οι ακροατές εγκατέλειπαν, οι δαπάνες ήταν τεράστιες και τα συνδικάτα ήταν αποφασισμένα να αποτρέψουν την αλλαγή.
Την ίδια περίπου εποχή, ο Μακρόν, μέχρι τότε ένας άσημος σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε αρχίσει να βγαίνει στο πολιτικό προσκήνιο ως υπουργός Οικονομίας. Από την θέση εκείνη, ο Μακρόν «έστρωσε» τον δρόμο για την πολιτική του πορεία, πρώτα απ’ όλα παραιτούμενος από την αριστερή κυβέρνηση για να δημιουργήσει το δικό του κεντρώο πολιτικό κόμμα. Υποσχόμενος σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο Μακρόν έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος.
Πώς ξεκίνησαν οι φήμες
Η φήμη για την σχέση Μακρόν – Γκαλέ προέκυψε περίπου εκείνη την περίοδο, που ο Μακρόν φαινόταν να είναι ένας σοβαρός υποψήφιος για τα Ηλύσια. Υποτιθέμενα «καλά πληροφορημένες» πηγές είχαν τάξει στους δημοσιογράφους φωτογραφίες με τους Μακρόν και Γκαλέ έξω από το διαμέρισμα του δεύτερου. Η φήμη έφτασε μέχρι και τα βάθη της γαλλικής επαρχίας.
Η θεία τού Γκαλέ, για παράδειγμα, ενημερώθηκε για την «υπόθεση» σε ένα δείπνο στη Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία, ενώ στη γιαγιά του, που ζει κοντά στο Μπορντό, εστάλη ένα email που την ενημέρωνε ότι είχε μετακομίσει με τον Μακρόν.
Ο Γκαλέ λέει ότι η απροθυμία των μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν τη φήμη κατά κάποιον τρόπο βοήθησε να μετατραπεί σε μια εθνική «φαντασίωση», που στροβιλίζεται στο διαδίκτυο και ποτέ δεν αποκαθηλώθηκε.
«Μια επινόηση, από την αρχή ως το τέλος»
Σήμερα, ο Γκαλέ, ο οποίος δεν ήταν καν φίλος με τον Μακρόν, δηλώνει ξεκάθαρα ότι «το όλο πράγμα ήταν μια επινόηση, από την αρχή μέχρι το τέλος».
«Ξέρω ότι ενδιαφέρεστε για σεξουαλικά σκάνδαλα στη Βρετανία, αλλά στη Γαλλία παίρνουν μια πολύ απεχθή κατεύθυνση. Ο Μακρόν και εγώ γνωριζόμασταν, φυσικά, είχαμε κοινούς φίλους, αλλά είχαμε συναντηθεί μόνο τρεις ή τέσσερις φορές», εξηγεί στους Times.
«Οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτή τη φήμη δεν είναι ότι τραβούσαν το νήμα μιας φιλίας, για να πουν ότι ήταν κάτι περισσότερο από μια φιλία. Δημιούργησαν μια πλήρη μυθοπλασία».
Το Bitcoin σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Όσον αφορά την επιλογή του Γκαλέ ως «εραστή» του Μακρόν, είναι προφανές ότι δεν έγινε τυχαία: Ο Γκαλέ δεν είχε κρύψει ποτέ την ομοφυλοφιλία του, ήταν συνομήλικος με τον Μακρόν, ήταν εξαιρετικά σαγηνευτικός -όμορφος, ευγενικός και ευδιάθετος- και αμφιλεγόμενος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Radio France, ο Γκαλέ ήρθε σε σύγκρουση με συνδικαλιστές, οι οποίοι διέρρευσαν στον Τύπο λεπτομέρειες για μια ανακαίνιση του γραφείου του, ύψους 100.000 ευρώ. Το κονδύλι είχε εγκριθεί πριν από τον διορισμό του, αλλά η αποκάλυψη σίγουρα έπληξε τη φήμη του.
«Ένας άνδρας δεν μπορεί να είναι μαζί με μια γυναίκα 24 χρόνια μεγαλύτερη»
Ο ίδιος εκτιμά ότι η φήμη που κυκλοφόρησε έχει τις «ρίζες» της σε προκαταλήψεις, που σχετίζονται με τη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στο ζεύγος Μακρόν – Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι 44 ετών και η Μπριζίτ Μακρόν 69. Ο Γκαλέ πιστεύει ότι οι «συνωμότες» σκέφτηκαν πως «Ένας ετεροφυλόφιλος άνδρας δεν μπορεί να έχει αληθινή σχέση με μια γυναίκα 24 χρόνια μεγαλύτερη από αυτόν, και επομένως σημαίνει ότι είναι γκέι». «Είναι μια ιδέα που βασίζεται στον απόλυτο μισογυνισμό», λέει.
Ο Γκαλέ υποστηρίζει, δε, ότι οι αντίπαλοι του Μακρόν ήταν επίσης ομοφοβικοί. «Αυτοί που δημιούργησαν αυτή τη φήμη είπαν στον εαυτό τους ότι η γαλλική κοινωνία θα έλεγε ”Όχι, δεν μπορούμε να εκλέξουμε έναν ομοφυλόφιλο πρόεδρο”, και ότι οι άνθρωποι θα σκέφτονταν από μέσα τους: ”Αν κρύβει πράγματα για την ιδιωτική του ζωή, πρόκειται να κρύψει πράγματα από το έθνος”».
Η φήμη λειτούργησε ανάποδα
Οι αντίπαλοι του Μακρόν θεωρούσαν ότι ο κόσμος θα αντιδρούσε επίσης ομοφοβικά, δείχνοντας λιγότερη ανοχή σε μια πιθανή εξωσυζυγική σχέση του υποψήφιου προέδρου, εάν ήταν με έναν άλλο άνδρα. Παρόλα αυτά, ο Γκαλέ πιστεύει ότι η ιστορία αυτή όχι μόνον δεν έβλαψε τη φήμη του Μακρόν, αλλά ενδέχεται και να τη βελτίωσε – εξάλλου, η ομάδα Επικοινωνίας του τότε υποψήφιου προέδρου την άφησε να κυκλοφορεί για μήνες, χωρίς να κάνει τίποτα.
«Πιστεύω ότι νόμιζαν ότι τον έκανε να φαίνεται καλός στα μάτια ορισμένων ψηφοφόρων, πιθανώς νεαρών ψηφοφόρων», λέει ο Γκαλέ. «Αυτό που έκαναν λάθος αυτοί που δημιούργησαν αυτή τη φήμη ήταν ότι η γαλλική κοινωνία είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο χαλαρή σε αυτά τα πράγματα από ό,τι πίστευαν. Ο κόσμος δεν νοιάζεται, στην πραγματικότητα».
Ο Μακρόν εξελέγη θριαμβευτικά το 2017 και κέρδισε τις δεύτερες εκλογές στις 24 Απριλίου.
Τελικά, τα θύματα των κουτσομπολιών ήταν μόνον δύο: Η πρώτη ήταν η Μπριζίτ Μακρόν, η οποία λέγεται ότι έμεινε πληγωμένη και θυμωμένη από όλα αυτά. Ο δεύτερος ήταν ο Γκαλέ, ο οποίος απολύθηκε από τη θέση του στο Radio France, αφού καταδικάστηκε για παράβαση του νόμου περί προμηθειών το 2018.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα ρεύματος Power Pass: Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τους δικαιούχους και την διαδικασία
Γυναικοκτονία στη Δράμα: Την σκότωσε με καραμπίνα και αυτοπυροβολήθηκε
Δεν πάνε καλά τα Τουρκικά ΜΜΕ: Εβγαλαν λίστα με 13 ελληνικά νησιά που είναι τουρκικά