Ο τρόπος με τον οποίο η εκρηκτική ύλη είχε ενσωματωθεί στο κουτί της μπαταρίας έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της, δήλωσε η πηγή.
Εκατοντάδες γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης εξερράγησαν μία ημέρα μετά την ανατίναξη χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο.
Σε φωτογραφίες των γουόκι τόκι που εξερράγησαν φαίνεται η εγγραφή «ICOM» και «made in Japan». Η Icom ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει την παραγωγή των μοντέλων αυτών εδώ και μία δεκαετία και ότι τα περισσότερα από όσα διατίθενται ακόμη προς πώλησιν είναι πλαστά.
Ο Γιοσίκι Ενομότο, γενικός διευθυντής του τμήματος ασφάλειας και εμπορίου της Icom, δήλωσε στο Reuters ότι είναι ενδεχόμενο παλαιότερη συσκευή Icom να υπέστη μετατροπή για να κατασκευαστεί βόμβα.
Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κύριο σώμα του γουόκι τόκι θα ήταν δύσκολη , διότι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι εκεί πολύ συμπιεσμένα, άρα είναι πιθανότερο ότι είχε τοποθετηθεί στο αποσπώμενο κουτί της μπαταρίας, δήλωσε στο ιαπωνικό δίκτυο Fuji TV ο Γιοσίκι Ενομότο.
Η λιβανική πηγή δήλωσε ότι οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στις περιπτώσεις που το κουτί της μπαταρίας είχε χωρισθεί από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής.
Λιβανική πηγή ασφαλείας έχει δηλώσει στο Reuters ότι η εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί στους βομβητές της Χεζμπολάχ ήταν δύσκολο να ανιχνευθεί.
Αλλη πηγή δήλωσε ότι μέχρι τρία γραμμάρια εκρηκτικής ύλης είχαν κρυφτεί στους νέους βομβητές μάλλον μήνες πριν από την έκρηξή τους.
Οι αρχές της Ταϊβάν και της Βουλγαρίας αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή στην εφοδιαστική αλυσίδα χιλιάδων βομβητών που εξερράγησαν την Τρίτη στον Λίβανο σε φονική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.
Βρετανία: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ
Η επίθεση της Τρίτης και άλλη μία την Τετάρτη κατά την οποία εξερράγησαν φορητοί ασύρματοι που χρησιμοποιούσε το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου προκάλεσαν συνολικά τον θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 3.000 στον Λίβανο.
Το ερώτημα πώς και πότε οι βομβητές παγιδεύτηκαν και πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο και απαντήσεις αναζητούνται επίσης στην Ταϊβάν, τη Βουλγαρία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία.
Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τις εκρήξεις των βομβητών, οι οποίες ανέβασαν τον πήχη σε μια οξυνόμενη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ευθέως τις επιθέσεις αυτές.
H Gold Apollo, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν κατασκεύασε τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και ότι η εταιρεία BAC, με έδρα τη Βουδαπέστη, στην οποία εντοπίστηκαν οι βομβητές, είχε άδεια να χρησιμοποιεί το εμπορικό της σήμα.
«Τα συστατικά μέρη είναι (κυρίως) χαμηλής τεχνολογίας IC (ολοκληρωμένα κυκλώματα) και μπαταρίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας της Ταϊβάν Κούο Τζιχ-χουέι.
Όταν πιέστηκε να απαντήσει αν τα συστατικά μέρη των βομβητών που εξερράγησαν είχαν κατασκευαστεί στην Ταϊβάν, σημείωσε: «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν είχαν κατασκευαστεί στην Ταϊβάν» και πρόσθεσε ότι την υπόθεση διερευνούν οι δικαστικές αρχές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Λιν Τσία-λουνγκ, επίσης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, απάντησε «όχι» στην ερώτηση αν συναντήθηκε με τον ντε φάκτο πρεσβευτή του Ισραήλ για να εκφράσει ανησυχία για την υπόθεση.
«Καλούμε τις αποστολές μας στο εξωτερικό να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους για την ασφάλεια και θα ανταλλάξουμε σχετικές πληροφορίες με άλλες χώρες», πρόσθεσε.
Η Βουλγαρία έγινε επίσης χθες, Πέμπτη, ένα από τα μέρη στα οποία εστιάζονται οι έρευνες για την υπόθεση αυτή, αφού τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εταιρεία Norta Global Ltd με έδρα τη Σόφια εμπλεκόταν στην πώληση των βομβητών.
Ωστόσο η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Βουλγαρίας, η DANS, ανακοίνωσε σήμερα ότι «διαπίστωσε αδιαμφισβήτητα» ότι κανένας βομβητής από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στον Λίβανο δεν εισήχθη, δεν εξήχθη ή δεν κατασκευάστηκε στη Βουλγαρία.
Επίσης σημείωσε ότι ούτε η Norta ούτε η νορβηγική ιδιοκτήτριά της δεν εμπορεύτηκαν, δεν πούλησαν ή δεν αγόρασαν τους βομβητές εντός της δικαιοδοσίας της Βουλγαρίας.
– Έρευνα στην Ταϊβάν –
Καθώς οι αρχές της Ταϊβάν διερευνούν οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στις εκτεταμένες ταϊβανέζικες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού του κλάδου της τεχνολογίας και τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στον Λίβανο, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Gold Apollo Χσου Τσινγκ-κουάνγκ ανακρίθηκε από τους εισαγγελείς αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
Άλλο ένα πρόσωπο που βρέθηκε επίσης χθες στο γραφείο του εισαγγελέα ήταν η Τερέζα Γου, η μοναδική υπάλληλος μιας εταιρείας που ονομάζεται Apollo System, η οποία δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από την εισαγγελία αργά χθες το βράδυ.
Ο Χσου δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι πρόσωπο που ονομάζεται Τερέζα ήταν μια από τις επαφές του για τη συμφωνία με την BAC.
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της περιοχής Σιλίν στην Ταϊπέι δήλωσε ότι εξέτασε δύο μάρτυρες και ότι έλαβε συγκατάθεση για να διεξαγάγει έρευνες στις τέσσερις εγκαταστάσεις των εταιρειών τους στην Ταϊβάν στο πλαίσιο της έρευνάς της.
«Θα επιδιώξουμε να προσδιορίσουμε αν υπήρξε οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή αυτών των ταϊβανέζικων εταιρειών το ταχύτερο δυνατό, να εγγυηθούμε την ασφάλεια της χώρας και του λαού της», σημείωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ορκίστηκε να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, το οποίο δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι «οι στρατιωτικές ενέργειες θα συνεχιστούν» κατά της Χεζμπολάχ, καθώς τα πολεμικά του αεροσκάφη πραγματοποίησαν τα πιο έντονα πλήγματα στο νότιο Λίβανο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο πολέμου.
Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν ορκίστηκαν μια «συντριπτική απάντηση» στις επιθέσεις τηλεειδοποίησης και ραδιοτηλεόρασης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Πηγές πληροφοριών επιβεβαίωσαν στο ABC News ότι το Ισραήλ είχε ρόλο στην κατασκευή εκρηκτικών βομβητών που στόχευαν στελέχη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η επιχείρηση, που περιελάμβανε «απαγόρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας», είχε προγραμματιστεί για τουλάχιστον 15 χρόνια, ανέφεραν οι πηγές.
Χρησιμοποιούσαν εταιρίες – «βιτρίνα»
Η επιχείρηση διεξήχθη χρησιμοποιώντας εταιρείες οβίδων και πολλαπλά επίπεδα ισραηλινών μυστικών στοιχείων. Σύμφωνα με τις πηγές, αυτές οι εταιρείες αντιμετώπιζαν μια νόμιμη επιχείρηση που παρήγαγε τους φορτωμένους με εκρηκτικά τηλεειδοποιητές.
«Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς που έκαναν τη δουλειά δεν γνώριζαν για ποιον εργάζονταν», επιβεβαίωσε η πηγή στο ABC News.
Οι New York Times (NYT), ανέφεραν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την έκρηξη των τηλεειδοποιητών στον Λίβανο, χρησιμοποιώντας εταιρείες «βιτρίνα» για να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση.
Δώδεκα νυν και πρώην αξιωματούχοι της άμυνας και των πληροφοριών παρείχαν πληροφορίες στους NYT σχετικά με τις εκρήξεις στον Λίβανο.
Τρεις αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ισχυρίστηκαν ότι η BAC Consulting KFT (BAC Consulting Ltd), η εταιρεία που φέρεται ότι πούλησε τους εκρηκτικούς τηλεειδοποιητές στον Λίβανο, «καθιερώθηκε ως μέτωπο από το Ισραήλ».
Οι τηλεειδοποιητές εκρηκτικών περιείχαν μία έως δύο ουγγιές εκρηκτικών και έναν διακόπτη τηλεχειρισμού που χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση των συσκευών. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αλ-Αμπιάντ επιβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 37 ανθρώπους και τραυμάτισαν 2.931 τις τελευταίες δύο ημέρες.
Το ABC News επικοινώνησε με την BAC Consulting, μια εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία που υπέγραψε σύμβαση για την παραγωγή των τηλεειδοποιητών για λογαριασμό της Gold Apollo στην Ταϊβάν. Ωστόσο, καμία εταιρεία δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.
Ένας εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι οι τηλεειδοποιητές δεν ήταν ποτέ φυσικά παρόντες στην Ουγγαρία, περιγράφοντας την εταιρεία ως «διαμεσολαβητή συναλλαγών χωρίς εργοστάσιο παραγωγής ή λειτουργίας στην Ουγγαρία».
Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Βουλγαρίας DANS ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κανένας τηλεειδοποιητής που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στον Λίβανο δεν εισήχθη, εξήχθη από ή κατασκευάστηκε στη Βουλγαρία.
Οι βουλγαρικές αρχές δήλωσαν την Πέμπτη ότι το υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας άνοιξαν έρευνα για πιθανή σύνδεση μιας εταιρείας με την πώληση τηλεειδοποιητών στη λιβανική μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ που εξερράγη αυτή την εβδομάδα σε συντονισμένη επίθεση.
Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε ότι η ανώτατη ηγεσία της ομάδας είχε παλιούς τηλεειδοποιητές, όχι τους νέους που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, οι οποίοι φέρεται να αποστέλλονται τους τελευταίους έξι μήνες. Η ομάδα έχει ξεκινήσει πλήρη έρευνα για τις εκρήξεις.
«Δεν είχαν διανεμηθεί όλοι οι τηλεειδοποιητές και κάποιοι από αυτούς απενεργοποιήθηκαν», είπε ο Νασράλα.
«Σε δύο ημέρες, ο εχθρός ήθελε να σκοτώσει τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους… Ο εχθρός γνώριζε ότι οι συσκευές τηλεειδοποίησης αριθμούσαν 4.000», πρόσθεσε.
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο ζήτησε αποκλιμάκωση την Παρασκευή μετά τη μεγάλη αύξηση των εχθροπραξιών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, όπου το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά για σχεδόν ένα χρόνο.
Η δύναμη της UNIFIL ήταν μάρτυρας «μιας έντονης εντατικοποίησης των εχθροπραξιών σε όλη τη Γαλάζια Γραμμή» και σε όλη την περιοχή των επιχειρήσεων της, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος Αντρέα Τενέντι.
«Ανησυχούμε για την αυξημένη κλιμάκωση πέρα από τη Γαλάζια Γραμμή και προτρέπουμε όλους τους παράγοντες να αποκλιμακωθούν αμέσως», είπε.
Η Μπλε Γραμμή αναφέρεται στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
Μετά από αυτά τα γεγονότα, τα λιβανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, όπως ηχητικά σήματα και τα walkie-talkies, θα απαγορευθούν στα αεροπλάνα, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ανησυχία για τον αντίκτυπο αυτών των συσκευών στην εθνική ασφάλεια.
Εν τω μεταξύ, ένας αξιωματούχος του IRGC έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να αποστασιοποιηθούν από τα τηλέφωνά τους, προφανώς λόγω ανησυχιών για πιθανά τρωτά σημεία ή διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτά τα βήματα έδειξαν την αυξανόμενη περιφερειακή ένταση και την ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας. Ο Maariv ανέφερε επίσης ότι εξειδικευμένες στρατιωτικές μονάδες έχουν πυροδοτήσει ύποπτα ηχητικά σήματα και συσκευές επικοινωνίας σε διάφορες περιοχές.
Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ανακοίνωσε πως κατέθεσε διαμαρτυρία στο ΣΑ του ΟΗΕ μετά την ισραηλινή «κυβερνοτρομοκρατική επίθεση που αποτελεί έγκλημα πολέμου».
Η Τουρκία κατηγόρησε από την πλευρά της το Ισραήλ πως έχει βαλθεί να «εξαπλώσει τον πόλεμο στον Λίβανο», ενώ η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και ο ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία και κάλεσαν να αποφευχθεί «κλιμάκωση».
Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, υποσχέθηκαν «συντριπτική ανταπόδοση από το μέτωπο της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία ένοπλων οργανώσεων σε όλη την περιοχή, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλους τις ΗΠΑ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί πως «μπορεί να επιτευχθεί» διπλωματική λύση στη σύγκρουση του Ισραήλ και της Χεζμπολά και αυτή «είναι η καλύτερη επιλογή», είπε χθες η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ σε διαπιστευμένους συντάκτες στον Λευκό Οίκο.
Από την πλευρά του χθες το βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε με βίντεο απευθείας στους «φίλους του» πολίτες του Λιβάνου για να τονίζει πως «υπάρχει διπλωματική οδός» και ο πόλεμος «δεν είναι αναπόφευκτος».
Ταυτόχρονα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, υπό πολιορκία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, βυθισμένη σε ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο σφυροκοπήματος.
Έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 350ή ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών και συμπεριλαμβάνει τους ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Πάνω από 41.272 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, οι οποίοι θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.
Ειδήσεις σήμερα
Βορίδης: «Η Δεξιά είναι πάντα παρούσα και εξ’ ορισμού είναι λαϊκή»
Νέα σεισμική δόνηση 3,6 στην Αμοργό
Ελένη Μενεγάκη: H τρυφερή ανάρτηση αγκαλιά με τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο [εικόνες]