Κάπως έτσι περιγράφουν αναλυτές και διεθνής Τύπος τη συμφωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του στην προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία τους να συνεργαστούν «στενά» και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, μετά από 3 χρόνια απειλών της Μόσχας εναντίον της Δύσης ακόμη και με πυρηνικό εφιάλτη.
«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σταματήσει η αιματοχυσία» έγραψε χθες σε ανάρτηση ο Τραμπ, εν μέσω χιονοστιβάδας αντιδράσεων από το Κίεβο και την Ευρώπη, που διεκδικούν θέσεις στο τραπέζι του διαλόγου, για να επιτευχθεί μια «δίκαιη και βιώσιμη» συμφωνία.
Η Ουκρανία δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία για το μέλλον της από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον απουσία της, δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος, ζητώντας να έχει πρώτο λόγο, μαζί με την Ευρώπη. Αρχικά αντέδρασε μουδιασμένα, όταν ενημερώθηκε από τον Τραμπ εκ των υστέρων για όσα αποφάσισε με τον Πούτιν. Επειτα άκουσε τον πλανητάρχη να δηλώνει πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η επιστροφή στα εδάφη προ του 2014, πριν η Ρωσία προσαρτήσει εδάφη, δεν είναι ρεαλιστικοί στόχοι.
Η Μόσχα, από την άλλη πλευρά, είναι εντυπωσιασμένη από τη θέση του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως οι δύο ηγέτες πιθανότατα θα συνομιλήσουν πάλι τηλεφωνικά σύντομα πριν συναντηθούν. Η Ουκρανία θα μετέχει «με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο» σε συνομιλίες, όμως θα υπάρξει μια ξεχωριστή, αμερικανορωσική διαδρομή πριν, τόνισε.
«Η Ευρώπη και η Ουκρανία πρέπει να εμπλακούν σε όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και θα την στηρίζει στον αγώνα της ακόμη κι αν απορρίψει τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, δίνοντας τον τόνο στην αντίδραση της Ευρώπης σε deal ερήμην του Κιέβου και των Ευρωπαίων.
«Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι να τεθεί η Ουκρανία σε θέση ισχύος. Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζεται σε κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ισπανίας, Ουκρανίας και της Κομισιόν μετά από συνάντηση στο Παρίσι.
Δεν θέλουμε «ειρήνη διά της επιβολής» στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Γερμανός καγκελάριος ΟλαφΣολτς, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, έκανε λόγο για «θλιβερές υποχωρήσεις Τραμπ στον Πούτιν πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες».
Η Ουκρανία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν για να υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία, ήταν το μήνυμα του Ντόναλντ Τουσκ, πρωθυπουργού της Πολωνίας, που αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως η Ουκρανία θα βρίσκεται στην καρδιά της διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
«Μια θέση στο τραπέζι κερδίζεται με καλή ηγεσία… Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν θλιβερές δηλώσεις» δήλωσε στον αντίποδα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, «φίλος» των Τραμπ και Πούτιν.
Η Κίνα είναι «ικανοποιημένη» από την προσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας και στηρίζει κάθε προσπάθεια υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, σχολίασε το Πεκίνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η Κίνα ίσως φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση Τραμπ- Πούτιν, αν δεν γίνει ίσως στη Σαουδική Αραβία, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρόσχημα του Πούτιν η ένταξη στο ΝΑΤΟ
Μια μέρα πριν από την έκδοση της απομνημονευμάτων της, τον περασμένο Νοέμβριο, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως αν δεν είχε μπλοκάρει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, ο πόλεμος Πούτιν θα είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Στην προσπάθεια αυτή βρήκε αρωγό τον Νικολά Σαρκοζί, δηλαδή του «κατευνασμού» του Κρεμλίνου, που είχε ήδη δώσει το πρώτο βήμα επεκτατικής «γραφής» το 2008 με την εισβολή στη Γεωργία.
Στα ίχνη της Μέρκελ βάδισε εν πολλοίς ο νυν καγκελάριος Ολαφ Σολτς, προτείνοντας το πάγωμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ τόσο πριν, όσο και μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Παρά τις πιέσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. που ανήκαν στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και την αντίθεση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σολτς θεωρείται βέβαιο ότι συμπεριέλαβε τις προτάσεις του για πάγωμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο τηλεφώνημα που είχε με τον Πούτιν λίγο μετά την εισβολή, το οποίο ως γνωστόν δεν έφερε αποτέλεσμα.
Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Δεκέμβριο, ότι το 2021 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε προτείνει το πάγωμα για 10-15 χρόνια της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επανέρχεται στο θέμα μετά την επανεκλογή του, κάνοντας λόγο τον Δεκέμβριο για 20ετές μορατόριουμ προσχώρησης της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε σε καμία από τις παραπάνω κρούσεις, τις οποίες είχε προσπαθήσει να αξιοποιήσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτείνοντας από την πλευρά του 10ετή αποχή του Κιέβου από τη νατοϊκή ομπρέλα.