Από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από σχεδόν δύο χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα για πολιτικούς λόγους ή από φόβο μήπως χρειαστεί να καταταγούν στο στρατό, μια επιλογή που καταδικάστηκε έντονα από τις ρωσικές αρχές.
Η καταστολή κάθε διαφορετικής φωνής έχει στείλει εκατοντάδες άλλους στη φυλακή, καθώς καμία κριτική της πολιτικής του Κρεμλίνου δεν είναι ανεκτή.
«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συσπείρωσε απίστευτα την κοινωνία μας και συνέβαλε στην εκκαθάρισή της από ανθρώπους που δεν αισθάνονται ότι είναι μέρος της ρωσικής Ιστορίας και της ρωσικής κουλτούρας» δήλωσε ο Λαβρόφ χρησιμοποιώντας τον επίσημο όρο της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
«Κάποιοι έφυγαν, άλλοι έμειναν και άρχισαν να σκέφτονται», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές αρχές, οι οποίες λένε ότι θέλουν να «αποναζιστικοποιήσουν την Ουκρανία», αναφέρονται στην ανάγκη «εξαγνισμού» της κοινωνίας.
Στις αρχές του πολέμου, τον Μάρτιο του 2022, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι «μια τέτοια πραγματική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει μόνο τη χώρα μας».
«Κάθε λαός, ο ρωσικός λαός ειδικότερα, θα είναι πάντα σε θέση να αναγνωρίζει τα αποβράσματα και τους προδότες και να τους φτύνει σαν τη μύγα στο στόμα», είπε.
Ειδήσεις σήμερα
Τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση με 90.000 στρατιώτες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο σχεδιάζει το ΝΑΤΟ
Πάπας: Στον Χριστιανισμό δεν υπάρχει καταδίκη του σεξουαλικού ενστίκτου