Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις.
Ο Πεσκόφ έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνες της στην περιοχή, αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία.
«Μια Βαλτική χωρίς πυρηνικά θα γίνει παρελθόν όταν μπουν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ»
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το μη πυρηνικό καθεστώς της περιοχής της Βαλτικής μπορεί να αποτελέσει παρελθόν.
«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το μήκος των χερσαίων συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα υπερδιπλασιαστεί. Φυσικά, αυτά τα σύνορα θα πρέπει να ενισχυθούν. Τι είδους μη πυρηνικό καθεστώς δεν μπορεί πλέον να είναι η Βαλτική συζητήθηκε – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram την Πέμπτη, 14/4.
Ο Μεντβέντεφ προσέθεσε ότι «μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να τα λάβει». Σημείωσε δε ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρήσουν στη συμμαχία, «η Ρωσία θα έχει περισσότερους επίσημα εγγεγραμμένους αντιπάλους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα πρέπει να αντιδράσει σε ένα τέτοιο βήμα «χωρίς συγκίνηση, αλλά με ψυχραιμία».
Κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Επιλύθηκαν οι διαφωνίες που καθυστερούν την επικύρωση εκεχειρίας Ισραηλ-Χαμας
«Πόσες χώρες θα είναι στο ΝΑΤΟ, τριάντα ή τριάντα δύο, δεν είναι για εμάς τόσο σημαντικό», πρόσθεσε.
Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε επίσης διαφωνία με την άποψη ότι εάν η Ρωσία δεν είχε ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία, δεν θα είχε τεθεί το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Πρώτον, έχουν ξαναγίνει προσπάθειες προσέλκυσής τους στη συμμαχία. Και, δεύτερον, δεν έχουμε εδαφικές διαφορές με αυτές τις χώρες, όπως με την Ουκρανία. Και επομένως, το τίμημα μιας τέτοιας ένταξης είναι διαφορετικό για εμάς», είπε.
Ειδήσεις σήμερα
Πέτρος Φιλιππίδης: Συνεχίζεται σήμερα η εξέταση της ηθοποιού που τον κατήγγειλε για βιασμό
Κορονοϊός: Θερινή επιστροφή στην κανονικότητα – Τι θα συμβεί από τον Μάιο
Ακρίβεια: Νέο κύμα μέτρων στήριξης από Ιούνιο – Τι σχεδιάζεται για ΔΕΗ και ΦΠΑ