Αιφνιδίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση προ διακοπών, ακόμα και τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζέτι
«Κόλπο γκρόσο» Μελόνι ξαφνικά στις τράπεζες – Επέβαλε φόρο 40% στα υπερκέρδη
Με ένα «κόλπο γκρόσο» στην τελευταία συνεδρίαση του ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, η Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε έκτακτη φορολόγηση 40% στα «επιπλέον κέρδη» των ιταλικών τραπεζών το 2022 και το 2023, ούτως ώστε με τα προσδοκώμενα έσοδα 2-3 δισ. ευρώ να στηρίξει τους ενυπόθηκους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει σε ανακουφιστικές φοροελαφρύνσεις για εκατομμύρια Ιταλούς.
«Αρκεί να δει κανείς τα κέρδη των τραπεζών κατά το α’ εξάμηνο, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να συνειδητοποιήσει ότι δεν μιλάμε για μερικά εκατομμύρια, αλλά για δισεκατομμύρια», τόνισε ο κυβερνητικός εταίρος της Μελόνι και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα), που επιφορτίστηκε να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, χωρίς την παρουσία της πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το εφάπαξ μέτρο του 40% δεν αφορά τα «θεμιτά» κέρδη των ιταλικών τραπεζών, αλλά τα «έκτακτα» ή «ουρανοκατέβατα» κέρδη (windfall profits) που προήλθαν από τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων (δανεισμού) και καταθέσεων.
«Κόλπο γκρόσο» Μελόνι – Επέβαλε φόρο 40% στα υπερκέρδη
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα έξτρα κέρδη των ιταλικών τραπεζών το 2022 ήταν κατά 3% αυξημένα σε σχέση με το 2021, ενώ το 2023 η αντίστοιχη αύξηση ξεπέρασε το 6%. Η Il Fatto Quotidiano υπολόγισε ότι το 2022 οι πέντε μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες ((Intesa Sanpaolo, Unicredit, Bper, BancoBpm και Monte dei Paschi di Siena) έβαλαν στα ταμεία τους 12 δισ. ευρώ , κυρίως λόγω της αυξημένης διαφοράς των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, χάρις στην πρωτοβουλία της ΕΚΤ.
Φέτος αυτά τα «υπερκέρδη» έχουν ήδη ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ, κάτι που υποχρέωσε τη δεξιά ιταλική συμμαχική κυβέρνηση να παρέμβει με τον ίδιο τρόπο που το έκανε πριν από μερικούς μήνες η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας. Η Ισπανία μάλιστα προχώρησε ακόμη παραπέρα, καθώς φορολόγησε και τα υπερκέρδη από τις τραπεζικές προμήθειες, ενώ σε ανάλογα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής προχώρησε και η κυβέρνηση Ορμπαν, στην Ουγγαρία.
«Εγκληματία! Γιατί δεν είσαι στη Χάγη;» - Ο κακός χαμός στη τελευταία συνέντευξη του Μπλίνκεν [βίντεο]
Φαίνεται πως η απόφαση της Μελόνι γι’ αυτή την αριστερόστροφη πολιτική δεν ήταν εύκολη ούτε και ανέφελη στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, (θεωρούμενος άνθρωπος των αγορών και του Ντράγκι), δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρώμη δεν σχεδιάζει παρέμβαση στις τράπεζες. Υστερα από το μεγαλοπρεπές άδειασμά του ήταν απών από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Σαλβίνι και είναι άγνωστο αν θα παραμείνει στη θέση του.
Από την άλλη πλευρά, ο άτυπος διάδοχος του Μπερλουσκόνι στη Forza Italia, υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταϊάνι, στήριξε το κυβερνητικό μέτρο, δηλώνοντας στην «Corriere della Sera» ότι «η ιταλική κυβέρνηση θεώρησε λάθος την αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ και συζητούσε εδώ και καιρό παρέμβαση στις τράπεζες». «Το μέτρο δεν στρέφεται κατά των τραπεζών, αλλά αποσκοπεί στην προστασία των ιταλικών οικογενειών και όσων βρέθηκαν σε δυσκολία να αποπληρώσουν τις δόσεις τους», υπογράμμισε ο Ταϊάνι
Τη φορολόγηση των τραπεζών χαιρέτισε ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, αλλά με αιχμές κατά της κυβερνητικής τριπλέτας: «Οταν προτείναμε εμείς να φορολογηθούν τα τραπεζικά υπερκέρδη μάς κατηγορούσαν ως δημαγωγούς και λαϊκιστές, για να μας δώσουν τελικά δίκιο. Ομως, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αν και την αργοπορημένη κατά πέντε μήνες κυβερνητική παρέμβαση την πλήρωσαν ήδη οι οικογένειες», δήλωσε ο Κόντε, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός πριν από τον Ντράγκι.
ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Αναλυτές της Bank of America εκτίμησαν ότι ο φόρος 40% μπορεί να κοστίσει στις ιταλικές τράπεζες το 2%-9% των συνολικών κερδών τους την επίμαχη περίοδο, ενώ το «κόλπο γκρόσο» των Μελόνι – Σαλβίνι – Ταϊάνι, επηρέασε, όπως αναμενόταν, αρνητικά τις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Η αξία των τίτλων τους στο χρηματιστήριο του Μιλάνου έπεσε από 3% (Βanca Generali) έως και 11% (Bper) τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά μέσον όρο 6%.
Ειδήσεις σήμερα
Τζο Μπάιντεν: «Προσεχώς» θα επισκεφτεί το Βιετνάμ – Στοχευμένη αναβάθμιση σχέσεων με Ρωσία και Κίνα
Νίγηρας: «Η καλύτερη λύση είναι η διπλωματία» λέει η ECOWAS – Κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν
Τραγωδία στην Κίνα – Αυξάνονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές