Οι Κινέζοι κυβερνοναύτες δεν θεωρούν σύμπτωση αυτή την αλυσίδα «αποδημιών», αλλά ως ένα ακόμη δείγμα ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα καλπάζουν ανεξέλεγκτα, σε πείσμα των αισιόδοξων μηνυμάτων που στέλνουν οι Αρχές του Πεκίνου, απειλώντας μάλιστα με αντίποινα τις χώρες που λαμβάνουν μέτρα κατά των Κινέζων επισκεπτών στα αεροδρόμια.
Ιδιαίτερα σόκαρε την κοινή γνώμη ο ξαφνικός θάνατος τον Δεκέμβριο της δημοφιλούς σοπράνο της Οπερας του Πεκίνου, Τσου Λανλάν, δεδομένης της νεαρής ηλικίας της. Η διασημότερη ίσως τραγουδίστρια της Κίνας -ανεξαρτήτως μουσικού είδους- ήταν μόλις 40 χρονών και είχε λάμψει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Τόσο οι διοικούντες την Οπερα όσο και οι συγγενείς της δήλωσαν συντετριμμένοι από την «ξαφνική της απώλεια» ύστερα από σύντομη ασθένεια, την οποία δεν αποκάλυψαν.
Εξίσου συγκλόνισε τους Κινέζους ο θάνατος του 83χρονου ηθοποιού Γκονγκ Τζιτάνγκ (επίσης από αδιευκρίνιστη αιτία), με τον οποίο μεγάλωσαν τρεις γενιές. Δημοφιλής από τα νιάτα του, ο Τζιντάνγκ είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται το 2000 ως πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς «Οικογένεια Κανγκ», όπου έπαιζε τον πάτερ φαμίλια. «Σε παρακαλώ, Θεέ μου, τουλάχιστον εσύ φέρσου καλύτερα στους ηλικιωμένους», έγραψε η συμπρωταγωνίστριά του, Χου Γιανφέν.
Μέχρι χθες το απόγευμα οι οργισμένες αναρτήσεις στο Weibo είχαν ξεπεράσει τα 220 εκατομμύρια (!) στο hashtag # Tο πρώτο κύμα Covid δεν προκάλεσε μαζικούς θανάτους στην Κίνα. Η φράση είναι δανεισμένη από έναν κρατικό αξιωματούχο, η αξιοπιστία του οποίου αμφισβητείται ριζικά.
«Είτε πρόκειται για ακαδημαϊκούς και διασήμους είτε για τους στενούς μου φίλους και συγγενείς, νιώθω καθημερινά ότι οι θάνατοι αυξάνονται, ό,τι κι αν μας λένε οι αρμόδιοι», έγραψε ένας χρήστης του Weibo.
Στην αλυσίδα των «υπόπτων για Covid» θανάτων προστέθηκε πριν από λίγες μέρες το όνομα του διάσημου 84χρονου σεναριογράφου Νι Ζεν. Εγραψε το σενάριο της ταινίας «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια» (αγγλικός τίτλος «Raise the Red Lantern»), μιας από τις καλύτερες κινεζικές ταινίες όλων των εποχών. Την είχε σκηνοθετήσει ο διάσημος Ζανγκ Γιμού με πρωταγωνιστή τον Γκονγκ Λι, ενώ η ταινία ήταν υποψήφια για Bafta και άλλα διεθνή βραβεία. «Αραγε πέθανε κι αυτός από την “κακιά γρίπη;”», ήταν ένα αιχμηρό σχόλιο για τον Ζεν που αναπαράχθηκε χιλιάδες φορές.
Στη μακάβρια χορεία των τελευταίων εβδομάδων προστέθηκαν ο 54χρονος βραβευμένος σκηνοθέτης Γουάνγκ Τζινγκουάνγκ (γνωστός για την ταινία «Never Come Back», του 2013), όπως και ο μόλις 37 ετών, κοσμαγάπητος στην Κίνα, βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής Γουάνγκ Ρουοτζί, ο μόνος για τον οποίο ανακοινώθηκε επίσημα ότι κατέληξε από Covid.
Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, μόνο στο διάστημα 21-26 Δεκεμβρίου απεβίωσαν 16 επιστήμονες και καθηγητές από κορυφαία πανεπιστήμια και πολυτεχνικές σχολές της χώρας.
«Πολλά δημόσια πρόσωπα πέθαναν αυτόν τον καιρό, αρκετοί εξ αυτών σε νεαρή ηλικία. Οι θάνατοί τους γνωστοποιήθηκαν, αλλά υπάρχουν και χιλιάδες άνθρωποι που υπέφεραν και πέθαναν χωρίς κανείς να τους μνημονεύσει online», έγραψε o Xαϊσάνγκ Γιλανγκχούα, ένας influencer του Weibo με 364.000 ακολούθους.