Πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και του νότιου εμπορικού κόμβου Γκουανγκζού, αντιμετωπίζουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων. Χθες Τετάρτη (23/11) καταγράφηκαν 31.527 κρούσματα, ενώ το τελευταίο ημερήσιο υψηλό είχε καταγραφεί τον Απρίλιο και αφορούσε 28.000 κρούσματα.
Οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι μικροσκοπικοί για μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λίγο περισσότεροι από 5.200 ασθενείς έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό ισοδυναμεί με τρεις θανάτους ανά εκατομμύριο στην Κίνα, σε σύγκριση με τους 3.000 ανά εκατομμύριο στις ΗΠΑ και τους 2.400 ανά εκατομμύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι άμεσες συγκρίσεις μεταξύ των χωρών είναι δύσκολες.
Ενώ η πολιτική «μηδενικής Covid» της Κίνας έχει σώσει ζωές, έχει επίσης επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία και στις ζωές των απλών ανθρώπων. Η χώρα χαλάρωσε ελαφρώς ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς πριν από μερικές εβδομάδες.
Οι αρχές μείωσαν την καραντίνα για τις στενές επαφές των κρουσμάτων από τις επτά ημέρες σε κρατική εγκατάσταση στις πέντε ημέρες συν τρεις ημέρες στο σπίτι και σταμάτησαν να καταγράφουν τις λεγόμενες «δευτερεύουσες» επαφές, γεγονός που επέτρεψε σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους να αποφύγουν την καραντίνα. Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν επίσης να αποφύγουν την επιβολή γενικών lockdown όπως αυτά που υπέστη η μεγαλύτερη πόλη, η Σαγκάη, νωρίτερα φέτος.
Οι πρώτοι θάνατοι εδώ και μήνες
Ωστόσο, αντιμέτωποι με την ανανεωμένη αύξηση των κρουσμάτων στο Πεκίνο, καθώς και τους πρώτους θανάτους από τον ιό εδώ και μήνες, οι αρχές έχουν ήδη εφαρμόσει ορισμένους επιπλέον περιορισμούς σε αρκετές περιοχές, όπου τα καταστήματα, τα σχολεία και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά.
Η κεντρική πόλη Ζενγκζού πρόκειται επίσης να επιβάλει lockdown για 6 εκατομμύρια κατοίκους από την Παρασκευή, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Το lockdown έρχεται μετά από τις βίαιες διαμαρτυρίες σε ένα τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα που ανήκει στον κατασκευαστή iPhone, Foxconn.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη για ένα «τεχνικό σφάλμα» στα συστήματα πληρωμών της. Την περασμένη εβδομάδα, οι αναφορές ότι ένα μωρό στο Ζενγκζού πέθανε, επειδή η ιατρική του περίθαλψη καθυστέρησε λόγω των περιορισμών του Covid, προκάλεσε τεράστια κατακραυγή.
Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία που εξακολουθεί να επιδιώκει μια διαδικασία εξάλειψης του Covid μέσω των μαζικών τεστ και των μερικών ή ολικών lockdown.
Εν μέρει ο λόγος είναι ότι τα επίπεδα εμβολιασμού στην Κίνα είναι χαμηλότερα από ό,τι σε άλλα ανεπτυγμένα έθνη και μόνο οι μισοί από τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί. Η Κίνα έχει αρνηθεί να εισάγει εμβόλια παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα δικά της εμβόλια δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά.
«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζει ότι απαιτούνται αυστηροί περιορισμοί για την προστασία του ηλικιωμένου πληθυσμού της χώρας. Η πολιτική του “μηδενικού Covid” έφτασε να καθορίσει την κυριαρχία του προέδρου [..] όπως σχεδόν καμία άλλη πολιτική», σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα, Στίβεν ΜακΝτόνελ. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, η εν λόγω πολιτική «Δημιουργεί πλέον μια αίσθηση ελέγχου και σταθερότητας ενόψει του Μαρτίου, όταν το κοινοβούλιο της Κίνας θα συγκληθεί για να επιλέξει τον κ. Σι ως πρόεδρο για τρίτη φορά».
Κιβωτός του Κόσμου: Οι δωρεές εκατομμυρίων σε μία πενταετία και οι δύο ιδιοκτήτριες
Ρόδος: Η οικιακή βοηθός ομολογεί τρεις φόνους και δηλώνει σχιζοφρενής
Προσφυγικά: Τα «μπαλώματα» στο αυτοκίνητο πρόδωσαν τον εμπρηστή της «Real»