Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Weibo, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Wu Zunyou συμβούλεψε τον κόσμο να μην έχει «επαφές δέρμα με δέρμα με αλλοδαπούς».
Η ανάρτηση προκάλεσε διαμάχη, με κάποιους να την χαρακτηρίζουν ρατσιστική. Τα σχόλια στην αρχική ανάρτηση έχουν πλέον απενεργοποιηθεί.
«Για την πρόληψη πιθανής μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων και ως μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής μας, συνιστάται 1) να μην έχετε άμεση επαφή δέρμα με δέρμα με αλλοδαπούς», έγραψε ο Wu στη σελίδα του στο Weibo το Σάββατο.
Επιπλέον, ο γιατρός κάλεσε τους ντόπιους να αποφεύγουν την επαφή δέρμα με δέρμα με ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το εξωτερικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς και με αγνώστους.
Ο Wu δημοσίευσε τα παραπάνω μια ημέρα αφότου η νοτιοδυτική πόλη Chongqing κατέγραψε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο αφορά ένα άτομο που εισήλθε στην Κίνα από το εξωτερικό. Δεν είναι σαφές εάν το άτομο ήταν Κινέζος πολίτης ή αλλοδαπός.
Η ανάρτηση, η οποία κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό επικριτικά σχόλια στο Weibo.
«Είναι πολύ λάθος να λες κάτι τέτοιο. Στην αρχή της πανδημίας, κάποιοι ξένοι σηκώθηκαν και μας υπερασπίστηκαν λέγοντας ότι οι Κινέζοι δεν φταίνε για την πανδημία», έγραψε ένας σχολιαστής.
«Πόσο ρατσιστικό είναι αυτό; Τι γίνεται με αυτούς σαν εμένα που ζουν στην Κίνα σχεδόν δέκα χρόνια; Δεν έχουμε δει τις οικογένειές μας εδώ και 3-4 χρόνια λόγω των κλειστών συνόρων», έγραψε ένας άλλος χρήστης στο Weibo, ο οποίος μάλλον είναι αλλοδαπός.
Η Κίνα έχει επιβάλει μερικά από τα πιο σκληρά μέτρα στον κόσμο για τον Covid από την έναρξη της πανδημίας, τα οποία περιλαμβάνουν έκτακτα lockdown, κλείσιμο συνόρων, υποχρεωτικά τεστ και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, ζώα ή μολυσμένα υλικά, συνήθως προκαλεί συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο και εξανθήματα.
Περίπου 90 χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν θεωρείται ενδημική έχουν αναφέρει κρούσματα της ιογενούς νόσου, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία.
Έχουν υπάρξει περισσότερα από 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ορισμένες χώρες έχουν καταγράψει τους πρώτους τους θανάτους από τη νόσο.
Ειδήσεις σήμερα
Βασίλισσα Ελισάβετ: Λεπτό προς λεπτό η κηδεία της – Σε παγκόσμια μετάδοση όλη η τελετή
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Αυξήσεις από 6 έως 8,2% [πίνακες με τα νέα ποσά]
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στον ΟΗΕ για επενδύσεις και τουρκική προκλητικότητα