Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία κήρυξε… πόλεμο κατά της νεανικής εγκληματικότητας έπειτα από τις φρικιαστικές αποκαλύψεις για ομαδικούς βιασμούς στο Παλέρμο και στο Καϊβάνο, αλλά και γενικότερα τα επεισόδια νεανικής βίας που κατά καιρούς απασχολούν την ιταλική επικαιρότητα
Ιταλία: Τέλος στην «νεανική εγκληματικότητα» βάζει η κυβέρνηση Μελόνι
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας δεσμεύτηκε να λάβει σκληρά μέτρα κατά των ανηλίκων παραβατών, αλλά και των γονέων τους. Το θέμα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης (7/9)
Decreto sulle babygang, ecco la bozza con tutte le norme che il governo vuole introdurre (e quelle che saranno tolte) -> norme in gran parte inapplicabili, quindi arma di distrazione di massa del popolo italiota di fronte al fallimento del governo Meloni https://t.co/Zb1EHkeOEG
— Epistocratico (@RenatoMaiaron) September 7, 2023
Η εν λόγω κίνηση αποτελεί ακολουθία της πρωτοβουλίας Μελόνι την τελευταία εβδομάδα, όταν επισκέφθηκε την υποβαθμισμένη περιοχή του Καϊβάνο, όπου πριν από περίπου ένα μήνα διεπράχθη ο ομαδικός βιασμός δύο ανήλικων κοριτσιών, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.
Πριν από μερικά 24ωρα, δε, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση «σκούπα» από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, με αποτέλεσμα να γίνουν έλεγχοι και κατασχέσεις όπλων και χρημάτων. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να μην υπάρχουν “ελεύθερες ζώνες”. Το Κράτος εργάζεται για να φέρει την ασφάλεια σε κάθε προάστιο της χώρας», εννοώντας τα προπύργια μαφιόζικων οργανώσεων.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε από τη μεριά του πως «η μείωση του ορίου ηλικίας για την απόδοση κατηγορίας είναι χρήσιμη, διότι ο 14χρονος που κυκλοφορεί με ένα μαχαίρι ή ένα όπλο είναι ικανός να καταλάβει και αν κάνει λάθος, αν σκοτώσει, αν ληστέψει, αν διακινήσει, πρέπει να πληρώσει όπως πληρώνει ένας 50χρονος».
Σκληρά μέτρα και στους γονείς τους
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ ήδη υπάρχει στα σκαριά και νομοσχέδιο με τις σκληρές ποινές. Αναμένεται αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής εγκατάλειψης, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών για γονείς και όποιον έχει την εποπτεία ανηλίκου και που «παραλείπει, χωρίς εύλογη αιτία, να του παράσχει την υποχρεωτική διδασκαλία». Μάλιστα, προβλέπεται πρόστιμο από 200 έως 1.000 ευρώ στον υπεύθυνο «εκτός εάν αποδείξει ότι δεν μπορούσε να αποτρέψει την πράξη».
Ένα άλλο νέο μέτρο προβλέπει την «προφορική ειδοποίηση με την κλήτευση του ανηλίκου από τον Εισαγγελέα» και εις περίπτωση ατόμου «κάτω των δεκαοκτώ ετών που έχουν συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας τους. Εις περίπτωση αδικημάτων κατά του προσώπου, της ιδιοκτησίας ή σχετικά με όπλα ή ναρκωτικά ο Εισαγγελέας μπορεί να προτείνει στο δικαστήριο την απαγόρευση χρήσης “ειδικά υποδεικνυόμενων ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεματικών πλατφορμών ή υπηρεσιών, καθώς και την απαγόρευση κατοχής κινητών τηλεφώνων».
Σε αυτό το μήκος κύματος εντάσσεται και το μέτρο επανεκπαίδευσης των ανηλίκων μέσω κοινωνικής χρήσιμης εργασίας, ενώ εξίσου νέο είναι το μέτρο το οποίο προβλέπει την απομάκρυνση του δράστη από μια συγκεκριμένη περιοχή ή και επικράτεια για 6 μήνες έως και 4 χρόνια, κάτι του οποίου η εφαρμογή ενδέχεται να εφαρμοστεί σε ανηλίκους άνω των 14 ετών.
Αναμένεται επίσης το ενδεχόμενο να περάσει και το μέτρο που προβλέπει την δυνατότητα απομάκρυνσης κρατουμένων άνω των 21 ετών εάν αποδειχθούν προβληματικοί για τα σωφρονιστικά ιδρύματα και εγκαταστάσεις.
Τέλος, ένα επίσης ευαίσθητο θέμα είναι αυτό της διαγραφής των δεδομένων ενός θύματος από συγκεκριμένους ιστότοπους ή κοινωνικά δίκτυα. Κάτι που, σύμφωνα με το πρόχειρο του νομοσχεδίου, τα θύματα θα μπορούν να ζητήσουν.
Ειδήσεις σήμερα
Blue Horizon: Τα 3+1 εγκληματικά λάθη της τραγωδίας
Λαγουβάρδος στον ΕΤ για την κακοκαιρία: Ερχονται κι άλλα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον