Στην Βαλένθια αντιθέτως, οι νεκροί τoυ φαινομένου της «ψυχρής σταγόνας» (καταιγίδα Dana) έφτασαν τουλάχιστον τους 213 συν άλλοι 3 στην Καστίγια Λα Μάντσα και 1 στη Μάλαγα. Ο απολογισμός των 217 θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής και του Στρατού αγωνίζονται ακόμη να βρουν δεκάδες ή και εκατοντάδες αγνοουμένους σε εμπορικά κέντρα και υπόγεια γκαράζ.
Ο στρατός έχει ήδη στείλει 5.000 άνδρες στη Βαλένθια για να καθαρίσουν τους δρόμους, να μοιράσουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα και να εμποδίσουν τις λεηλασίες, με την υπουργό Αμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, να ανακοινώνει ότι θα τους συνδράμουν άλλοι 2.500 (σύνολο 7.500). Στο λιμάνι της Βαλένθια έσπευσε κι ένα πλοίο του ισπανικού πολεμικού ναυτικού με φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα και νερό. Στο μεταξύ, ανάμεσα στο πλήθος των ανθρώπινων ιστοριών που βλέπουν το φως στα ισπανικά ΜΜΕ και τα social media, συγκλονίζει η περίπτωση μιας 32χρονης γυναίκας που κατόρθωσε να μείνει ζωντανή επί τρεις μέρες μέσα ένα Ι.Χ., δίπλα στη νεκρή κουνιάδα της.
Το εφιαλτικό προηγούμενο της Βαλένθια δημιούργησε συναγερμό στα όρια του πανικού στις ισπανικές αρχές- και όχι αδικαιολόγητα. Οι τόνοι νερού που έπεσαν χθες στη Βαρκελώνη και σε γύρω περιοχές κατέκλυσαν αυτοκινητόδρομους που τέθηκαν εκτός κυκλοφορίας, ματαίωσαν τα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού και ανάγκασαν τον φορέα διαχείρισης του αερολιμένα της Βαρκελώνης (Aena) να κατευθύνει 17 πτήσεις προς άλλα αεροδρόμια. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Οσκαρ Πουέντε, τουλάχιστον άλλες 50 πτήσεις επηρεάστηκαν με ακυρώσεις ή καθυστερήσεις.
Στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ -που επανέλαβε σταδιακά τη λειτουργία του αργότερα μέσα στην ημέρα- πλημμύρισαν οι χώροι στάθμευσης και στο κεντρικό κτίριο το νερό έσταζε από τα ταβάνια, ενώ ταξιδιώτες έβγαζαν τα παπούτσια τους και τσαλαβουτούσαν στην αίθουσα αναχωρήσεων. Νωρίτερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (Αemet) είχε εκδώσει κόκκινο συναγερμό για βροχές κατά μήκος της ακτογραμμής της Βαρκελώνης, προειδοποιώντας τους πολίτες να μην ταξιδεύουν «εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο» και να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Στα κινητά εστάλησαν SMS για «ακραίες και συνεχείς βροχοπτώσεις» στα νότια προάστια της πόλης και το μήνυμα προέτρεπε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα, συνήθως στεγνά, φαράγγια ή κανάλια της περιοχής. Στην παραλιακή πόλη Ταραγόνα, που θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και η κυβέρνηση της Καταλονίας προέτρεψε τους γονείς που είχαν στείλει τα παιδιά τους στο σχολείο «να μην πάνε να τα παραλάβουν» έως ότου εκδοθούν νέες οδηγίες.
Εν τω μεταξύ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλμπέρτο Φεϊχό, καταδίκασε τις κυριακάτικες επιθέσεις πολιτών με ξύλα, λάσπες και πέτρες κατά του βασιλικού ζεύγους Φελίπε, Λετίσια και του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, στον Δήμο Παϊπόρτα της Βαλένθια. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός και άλλοι υπουργοί τις απέδωσαν σε «ακροδεξιά στοιχεία», ενώ ισπανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν πως ο Ισπανός μονάρχης αγνόησε την προειδοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας να μην επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές λόγω της οργής των κατοίκων. Απτόητος μάλιστα, φέρεται διατεθειμένος να… ξαναπάει σύντομα.
Φεϊχό: Ευθύνες στην κυβέρνηση
Ο Αλμπέρτο Φεϊχό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέμεινε από την πλευρά του στις ευθύνες της κεντροαριστερής κυβέρνησης, όπως και ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα, περιφερειάρχης της Βαλένθια, Κάρλος Μαθόν, που κατηγόρησε τη Μαδρίτη για την κατόπιν εορτής ειδοποίηση με το «112» και την καθυστερημένη αποστολή του στρατού. Εξάλλου η Σόνια Λούκε, συντονίστρια του Δικτύου Εταιρειών Οδικής Βοήθειας της Ισπανίας (REAC) ανέφερε ότι πάνω από 100.000 αυτοκίνητα έπαθαν μεγάλες ή μικρότερες ζημιές.