Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το Ρέικιαβικ, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Αν και η πόλη δεν κινδυνεύει από το μάγμα, οι κάτοικοι κινδυνεύουν από τις τεράστιες ποσότητες τοξικών αερίων που εκλύει.
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση της, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας αναφέρει ότι ένα μέρος των -τοξικών- αερίων μπορεί να φτάσει σήμερα στο Ρέικιαβικ (βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο), θέτοντας τις Αρχές σε κατάσταση ετοιμότητας.
Απομακρύνεται η λάβα από το Γκρίνταβικ
Αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι η λάβα που εκτοξεύεται από το ηφαίστειο που βρίσκεται κοντά στο Γκρίνταβικ, απομακρύνεται και η ένταση της μειώνεται, με αποτέλεσμα τα σπίτια να παραμένουν ασφαλή, παρά το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι απίθανο να επηρεαστούν οι πτήσεις, εξαλείφοντας τις διεθνείς ταξιδιωτικές ανησυχίες. «Η έκρηξη δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση, ενώ συμπληρώνει ότι «Δεν υπάρχουν διαταραχές στις πτήσεις από και προς την Ισλανδία και οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παραμένουν ανοιχτοί.»
Οι αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους σχεδόν 4.000 κατοίκους της ψαροχώρας Γκρίνταβικ, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν κατά διαστήματα για να ελέγξουν τα σπίτια που τέθηκαν σε κίνδυνο από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.
«Η λάβα δεν ρέει προς το Γκρίνταβικ»
Η έκρηξη άνοιξε μια ρωγμή μήκους 4 χιλιομέτρων. Αλλά στο νοτιότερο σημείο της, η ρωγμή ήταν ακόμη 3 χιλιόμετρα μακριά από το Γκρίνταβικ, δήλωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας και η ισχύς του ηφαιστείου μειωνόταν.
«Η έκρηξη λαμβάνει χώρα βόρεια της λεκάνης απορροής, οπότε η λάβα δεν ρέει προς το Grindavik», δήλωσε ο γεωλόγος Bjorn Oddson στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV. «Η ρύπανση από αέρια θα μπορούσε ακόμη να εμφανιστεί στην περιοχή του Ρέικιαβικ αργά το πρωί της Τρίτης ή της Τετάρτης», δήλωσαν αξιωματούχοι.
Οι ροές λάβας είχαν μειωθεί από 200-250 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο κατά τις δύο πρώτες ώρες της έκρηξης στο ένα τέταρτο περίπου αυτού του ποσοστού μέχρι το πρωί της Τρίτης. «Το μεγαλύτερο μέρος της λάβας έρεε σε μια περιοχή όπου υπήρχαν ελάχιστες υποδομές», δήλωσε ο Geirson.
«Υπάρχει ακόμα μια απειλή για το Γκρίνταβικ. Τώρα η λάβα ρέει κυρίως προς τα βόρεια, αλλά αυτό εξαρτάται από την τοπογραφία και από το πού βρίσκονται τα ανοίγματα», είπε.
Το σύννεφο τέφρας που το 2010 καθήλωσε όλες τις πτήσεις
Το 2010, σύννεφα τέφρας από εκρήξεις στο ηφαίστειο Eyafjallajokull στα νότια της Ισλανδίας εξαπλώθηκαν σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, καθηλώνοντας περίπου 100.000 πτήσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
«Εάν ελάχιστη έως καθόλου ηφαιστειακή τέφρα εκτοξευθεί στην ατμόσφαιρα, ενδέχεται να μην υπάρξει καμία επίπτωση στις αερομεταφορές», δήλωσε ο επικεφαλής μετεωρολόγος της AccuWeather, Jon Porter.
Ο αντίκτυπος του 2010 στα αεροπορικά ταξίδια προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αλληλεπίδραση του μάγματος με το λιωμένο νερό ενός παγετώνα, ένα διαφορετικό σενάριο από αυτό που συμβαίνει τώρα.
Ο Matthew Watson, καθηγητής ηφαιστείων και κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία, δήλωσε ότι «δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια επίπτωση στα αεροπορικά ταξίδια», αν και είναι απίθανο. «Αυτός ο τύπος έκρηξης δεν παράγει γενικά πολλή τέφρα, η οποία είναι αυτή που τείνει να προσγειώνει τα αεροπλάνα».
Τι ανέφερε ο δήμαρχος του Γκρίνταβικ
«Δυστυχώς, η ελπίδα που είχε ανάψει στις καρδιές πολλών σχετικά με τη δυνατότητα να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο σπίτι τους στο Γκρίνταβικ έσβησε όταν ξεκίνησε η έκρηξη χθες», δήλωσε ο δήμαρχος του Γκρίνταβικ, Fannar Jonasson, σε δήλωσή του απευθυνόμενος στους κατοίκους.
Ο Χανς Βέρα με καταγωγή από το Βέλγιο, ο οποίος ζει σε ένα σπίτι ανατολικά του Γκρίνταβικ από το 1999, ήλπιζε ότι θα επιτρεπόταννα επιστρέψουν οριστικά, ή για όσο διάστημα είναι δυνατόν σε ένα ηφαιστειακό νησί. Όλα αυτά άλλαξαν όταν έφτασε τελικά η έκρηξη. «Δεν βλέπω ότι στο εγγύς μέλλον θα αφήσουν τους ανθρώπους να πλησιάσουν το Γκρίνταβικ. Οπότε βρισκόμαστε ξανά στην αναμονή», δήλωσε.
Περιέγραψε το σπίτι του κοντά στη θάλασσα ως χειμερινό παράδεισο και δήλωσε ότι η προοπτική να μην μπορέσει να περάσει εκεί τις διακοπές των Χριστουγέννων με την οικογένειά του ήταν πλήγμα. «Δεν θα πάμε στον παράδεισο αυτή τη φορά.»