«Κήρυξα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Γουαγιακίλ εξαιτίας των εγκληματικών ενεργειών των τελευταίων ωρών. Θα διατεθούν όλες οι δυνάμεις του κράτους για να ανακτηθεί ο έλεγχος της πόλης», τόνισε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter.
Ο κ. Λάσο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έναν χρόνο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει στο οργανωμένο έγκλημα να αποπειραθεί να πάρει τον έλεγχο της χώρας».
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ από χθες Κυριακή στο λιμάνι των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και θα διαρκέσει 30 ημέρες, διευκρίνισε ο Διέγο Ορδόνιες, επικεφαλής της Εθνικής Γραμματείας Δημόσιας και Κρατικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η έκρηξη που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη λαϊκή συνοικία Κρίστο δελ Κονσουέλο στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, που αναγνωρίστηκαν και δεν είχαν ποινικό μητρώο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίτσιο Καρίγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πρόσθεσε ότι άλλοι 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν έγινε η έκρηξη, κάποιοι από τους οποίους ήταν σεσημασμένοι. «Πολλοί από αυτούς, αν όχι οι περισσότεροι, σιωπούν και δεν θέλουν να συμβάλουν στην έρευνα», είπε.
Νωρίτερα χθες, οι αρχές μίλαγαν για 20 τραυματίες.
Λίγη ώρα πριν από την έκρηξη, άγνωστοι κινούμενοι με μοτοσικλέτα έφθασαν στο σημείο και άφησαν κοντά σε εστιατόριο «έναν σάκο» που περιείχε όπως φαίνεται «ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο στρατηγός Βίκτορ Σάρατε, επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.
Αμοιβή 10.000 δολαρίων
Η έκρηξη προκάλεσε «την καταστροφή οκτώ σπιτιών», που διαλύθηκαν εντελώς από το ωστικό κύμα, «δύο αυτοκινήτων και μιας μοτοσικλέτας», σύμφωνα με την Εθνική Γραμματεία Δημόσιας και Κρατικής Ασφαλείας.
«Αν δεν μπορέσουμε να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε (το οργανωμένο έγκλημα) το τίμημα που θα πληρωθεί θαείναι ακόμη πιο υψηλό για την κοινωνία», προειδοποίησε ο κ. Καρίγιο, ανακοινώνοντας εξάλλου πως προσφέρεται αμοιβή 10.000 δολαρίων (9.750 ευρώ) σε οποιονδήποτε δώσει στις αρχές πληροφορίες για την επίθεση.
Νωρίτερα, έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου εναντίον του κράτους» του Ισημερινού από «μισθοφόρους του οργανωμένου εγκλήματος».
Η άλλοτε ειρηνική χώρα, που γειτονεύει με την Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, έχει μετατραπεί σε κέντρο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε διάφορες συμμορίες, σύμφωνα με τις αρχές και αναλυτές.
Τα μεξικανικά καρτέλ, που θέλουν να ελέγξουν το σύνολο της παράνομης εμπορικής δραστηριότητας, από την παραγωγή ως την παράδοση, βρήκαν στον Ισημερινό δολαριοποιημένη οικονομία όπου μπορούν να ξεπλένουν τα έσοδά τους από παράνομες δραστηριότητες και αρχές ελλιπώς προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες και ανήμπορες να κάμψουν την οικονομία της διαφθοράς.
Ο Ισημερινός, που για χρόνια δεν ήταν παρά χώρα διέλευσης, έχει μετατραπεί πλέον σε «άδυτο του οργανωμένου εγκλήματος», συνόψιζε πρόσφατα ο Μάριο Πασμίνιο, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC), ο Ισημερινός των 18 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που κατέλαβε την τρίτη θέση στον κόσμο το 2020 στην κατάταξη με τις μεγαλύτερες κατασχέσεις κοκαΐνης, μετά την Κολομβία και τις ΗΠΑ. Σε αυτόν αναλογούσε το 6,5% των 1.424 τόνων που ήταν η συνολική ποσότητα που κατασχέθηκε παγκοσμίως.
Από το 2021 μέχρι σήμερα, έχουν κατασχεθεί πάνω από 300 τόνοι κοκαΐνης, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Καρίγιο. Αλλά οι κατασχέσεις αυτές, που έσπασαν το 2021 ετήσιο ρεκόρ φθάνοντας τους 210 τόνους, δεν ξεπερνούν καν το 30% των ποσοτήτων που εκτιμάται ότι διακινούνται στην πραγματικότητα μέσω λιμανιών και αεροδρομίων.
Αυτό το χρυσοφόρο λαθρεμπόριο γεννά πάθη, συγκρούσεις και βίαια ξεκαθαρίσματα λογαριασμών που οι αρχές μοιάζουν να αδυνατούν να ελέγξουν.
Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών αυξήθηκε από τις 6 στις 14 ανά 100.000 κατοίκους μεταξύ του 2018 και του 2022, σύμφωνα με τις στατιστικές του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, που θεωρείται πως στην πραγματικότητα ελέγχουν αρκετές φυλακές της χώρας, έχουν εξάλλου στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 350 κρατούμενους από τον Φεβρουάριο του 2021.