«Ο στρατηγός Πατρίσιο Καρίγιο αφιέρωσε τη ζωή και την πίστη του στο ιδανικό της ασφάλειας της χώρας. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αποφάσισε η υπηρεσία του να λάβει τέλος σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή)», δήλωσε ο κ. Λάσο σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.
Ο αρχηγός του κράτους χαρακτήρισε «γυναικοκτονία» τον φόνο της Μαρίας Μπελέν Μπερνάλ, η οπία βρέθηκε νεκρή την Τετάρτη, κάπου δέκα ημέρες μετά την εξαφάνισή της σε αστυνομική σχολή στο Κίτο.
Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος Λάσο, που επέστρεψε στον Ισημερινό μετά τη συμμετοχή του στις εργασίες της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διέταξε την αποπομπή δύο στρατηγων της αστυνομίας και ζήτησε την παραίτηση άλλου ενός από τους κορυφαίους αξιωματικούς της.
«Ζήτησα από τους διοικητές της αστυνομίας (…) να μου υποβάλουν τις παραιτήσεις τους», είπε.
Το πτώμα της 34χρονης δικηγόρου, η οποία στραγγαλίστηκε σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκε στον λόφο Κασιτάγουα, περίπου 5 χιλιόμετρα από την ESP (Escuela Superior de Policía, «Ανώτερη Σχολή της Αστυνομίας»), σε προάστιο του Κίτο, όπου είχε πάει να δει τον σύζυγό της, τον Χερμάν Κάσερες, αξιωματικό και εκπαιδευτή. Ο τελευταίος, πλέον ο βασικός ύποπτος για τον φόνο σύμφωνα με τις αρχές, τράπηκε σε φυγή.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η υπόθεση ήδη μετατράπηκε σε σημαία του αγώνα εναντίον των γυναικοκτονιών στον Ισημερινό.
Στη χώρα αυτή οι δείκτες των εγκλημάτων έμφυλης βίας είναι εξαιρετικά υψηλοί. Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, τουλάχιστον 573 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί μέχρι σήμερα από το 2014, όταν εγγράφτηκε στον ποινικό κώδικα το κακούργημα της γυναικοκτονίας, που επισύρει ποινή κάθειρξης ως και 26 ετών.
Όμως ο αριθμός της εισαγγελίας ενδέχεται να είναι πολύ υποτιμημένος. Σύμφωνα με το ίδρυμα ALDEA (Asociación Latinoamericana para el Desarrollo Alternativο, «Λατινοαμερικάνικη Ένωση για την Εναλλακτική Ανάπτυξη»), μόνο από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί 206 γυναικοκτονίες στον Ισημερινό.
Αναφερόμενος στις αποπομπές του υπουργού Εσωτερικών και ανώτατων αξιωματικών των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ο πρόεδρος Λάσο έκανε λόγο για «αποφάσεις που δεν είναι παρά ο πρώτος σταθμός στον μακρύ δρόμο που πρέπει να διαλυθεί για να μεταμορφωθεί η αστυνομία μας» και να επουλωθούν οι πληγές της χώρας.
Ο αρχηγός του κράτους έδωσε στον αρχηγό της αστυνομίας στρατηγό Φάουστο Σαλίνας προθεσμία «μια εβδομάδα για να φέρει αποτελέσματα», με άλλα λόγια να εξασφαλίσει «τη σύλληψη του Χερμάν Κάσερες».
Ειδήσεις σήμερα