Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επίσης τουλάχιστον 93 άλλους ανθρώπους σε ξεχωριστά επεισόδια στην πόλη Ζαχεντάν, στην επαρχία Σιστάν- Μπαλουτσιστάν, ανέφερε η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR). Στη Ζαχεντάν τα επεισόδια ξέσπασαν στη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τον βιασμό μιας έφηβης από αστυνομικό.
Το κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν ξέσπασε στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πέθανε η 22χρονη Κούρδισσα Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Από την πλευρά της η δικαστική αρχή του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.
Η αρχή ανακοίνωσε ότι «απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 60 ανθρώπους» στην Τεχεράνη και σε 65 άλλους στην επαρχία Χορμοζγκάν, οι οποίοι συνελήφθησαν στη διάρκεια των «πρόσφατων ταραχών», όπως ανέφερε ο ιστότοπος Mizan Online.
Παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις και την αιματηρή καταστολή, το κίνημα –το σημαντικότερο που έχει ξεσπάσει στο Ιράν από το 2019– δεν φαίνεται να περιορίζεται.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για την ιδιαίτερα βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων, κυρίως στη Σαναντάζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κουρδιστάν, από όπου καταγόταν η Αμινί.
Λιθουανία-Συντριβή αεροπλάνου: Δεν αποκλείεται η τρομοκρατική επίθεση
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εμποδίσει να υπάρξουν και άλλοι θάνατοι στο Κουρδιστάν προχωρώντας σε μια άμεση απάντηση», δήλωσε σήμερα ο Μαχμούντ Αμιρί- Μογαντάμ, διευθυντής της IHR, με έδρα τη Νορβηγία, προειδοποιώντας για «την επικείμενη αιματηρή καταστολή» στην επαρχία.
Οι περιορισμοί στην πρόσβαση στο διαδίκτυο που έχουν επιβάλει οι αρχές εμποδίζουν την έρευνα των ΜΚΟ για το εύρος της καταστολής, κατήγγειλε ο ίδιος.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ, 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Κουρδιστάν από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης, αλλά σε αυτό τον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται τα θύματα «της αιματηρής καταστολής» των τριών τελευταίων ημερών, στη διάρκεια των οποίων «μεγάλες διαδηλώσεις» πραγματοποιήθηκαν στη Σαναντάζ.
Αλλού στη χώρα 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία της Τεχεράνης και 28 στην επαρχία Μαζανταράν, σύμφωνα με την IHR, η οποία επεσήμανε ότι έχουν συλληφθεί ακόμη και παιδιά.
«Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, ο ΟΗΕ έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών του Ιράν ασκώντας πίεση στην Ισλαμική Δημοκρατία», εκτίμησε ο Αμιρί- Μογαντάμ.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-Όρια ηλικίας: Ποιοι και πώς βγαίνουν με πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 [πίνακες]
Πληθωρισμός: Πόσο ροκανίζονται εισοδήματα και συντάξεις μέσα από τρία τυπικά παραδείγματα