«Η εν λόγω φοιτήτρια πάσχει από ψυχολογική ευθραυστότητα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε ένα κέντρο εξειδικευμένης φροντίδας», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στο οποίο δεν διευκρινίζεται το όνομα του ιδρύματος. Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Επιστημών, Έρευνας και Τεχνολογιών του Ιράν Χουσέιν Σιμαέι χαρακτήρισε «ανήθικη» τη συμπεριφορά της νεαρής γυναίκας, χωρίς να δώσει κάποια ένδειξη σχετικά με την τύχη της.
Η φοιτήτρια σε μόλις λίγες ώρες και έπειτα από ένα βίντεο που έκανε το γύρο του Διαδικτύου έγινε σύμβολο ελευθερίας, αφού με την ημίγυμνη διαμαρτυρία της αντέδρασε κατά του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα της Σαρία (ισλαμικός νόμος) στο Ιράν.
Οι φρουροί ασφαλείας του Πανεπιστημίου συνέλαβαν τη φοιτήτρια, που αναφέρεται στα σόσιαλ μίντια ως Αχου Νταριαΐ (όνομα που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα), ενώ υπάρχουν φόβοι για τον βασανισμό και την κακοποίησή της από τις Αρχές.
Το «Amir Kabir Newsletter», μια φοιτητική ομάδα στο Telegram έγραψε πως η φοιτήτρια κυκλοφορούσε ημίγυμνη αφού παρενοχλήθηκε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ (μαντίλα). Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι υπέστη σοβαρή σωματική επίθεση, καθώς της χτύπησαν το κεφάλι είτε σε πόρτα αυτοκινήτου είτε σε κολόνα κάτι που της προκάλεσε μεγάλη αιμορραγία. «Οι λεκέδες από το αίμα εντοπίστηκαν στα ελαστικά του αυτοκινήτου», σημειώνεται.
Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν πως η κοπέλα έχει πέσει σε κώμα, ξυπνώντας μνήμες από την υπόθεση κακοποίησης που κατέληξε σε θάνατο της κουρδικής καταγωγής, Μαχσά Αμίνι πριν από δύο χρόνια.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη και αμερόληπτη» έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί κακοποίησης της Αχου.
Από την πλευρά του το ιρανικό καθεστώς έκανε λόγο για «διαταραγμένο άτομο», με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Φατεμέχ Μοχατζερανί, να υποστηρίζει ότι μεταφέρθηκε από το αστυνομικό τμήμα σε κέντρο θεραπείας, αλλά δεν έγινε γνωστή η θεραπεία που θα ακολουθήσει. Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου υποστήριξε ότι η γυναίκα πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας.
Κύμα συμπαράστασης στην Ιρανή φοιτήτρια
Η σύλληψή της κινητοποίησε πλήθος αντιδράσεων, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, να εξαίρει το θάρρος της φοιτήτριας. «Εκανε μια πράξη αντίστασης και έγινε πρότυπο για τη μάχη των γυναικών στο Ιράν, για τη μάχη των γυναικών παντού όπου τα δικαιώματά τους απειλούνται», δήλωσε. Ο Μπαρό μάλιστα αποκάλυψε πως οι γαλλικές αρχές γνωρίζουν πού βρίσκεται η φοιτήτρια και παρακολουθούν στενά την υπόθεση.
Την άμεση απελευθέρωση της φοιτήτριας ζητάει η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ιράν, η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και πολλοί ακτιβιστές. Η φυλακισμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Νάργκες Μοχαμαντί, εξέδωσε δήλωση από τη φυλακή, λέγοντας ότι «οι γυναίκες πληρώνουν ένα τίμημα για την ανυπακοή τους, αλλά δεν υποκύπτουν στη βία».
Κίνημα εξέγερσης μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι
Ο ισλαμικός νόμος στο Ιράν επιβάλλει ένα πολύ αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα στις γυναίκες, οι οποίες πρέπει να φορούν μαντίλα και φαρδιά ρούχα που να κρύβουν το σώμα τους. Οι γυναίκες του Ιράν -με τη στήριξη ανδρών- έχουν ξεκινήσει ένα πρωτοφανές κίνημα εξέγερσης στη χώρα μετά το θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμίνι τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία είχε συλληφθεί για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα, καθώς φαινόταν μια τούφα από τα μαλλιά της. Κατά τη κράτησή της φαίνεται πως κακοποιήθηκε και έμεινε σε κωματώδη κατάσταση προτού εκπνεύσει.
Το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» που κινητοποίησε χιλιάδες διαδηλωτές επί βδομάδες -στις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες εδώ και δεκαετίες στο Ιράν-, κατεστάλη μαζικά από τις αρχές, με τουλάχιστον 551 νεκρούς και χιλιάδες συλληφθέντες.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Το εντυπωσιακό φαινόμενο στο Αιγαίο – ««Δίνες Von Karman» η εξήγηση Κολυδά
Στόρμι Ντάνιελς για νίκη Τραμπ: «Ντρέπομαι για αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου»
Εκλογές ΗΠΑ: Η Κάμαλα τηλεφώνησε στον Τραμπ και αποδέχθηκε την εκλογική ήττα
Φαν Νίστελροϊ για ΠΑΟΚ: «Eχουμε μπροστά μας μία ευρωπαϊκή βραδιά απέναντι στους πρωταθλητές Ελλάδας»
Ελπιδοφόρο φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση από ομογενή επιστήμονα
Δίκη Πισπιρίγκου: «Από ασφυξία ο θάνατος της Μαλένας» λένε οι ιατροδικαστές Καλόγρηας και Καρακούκης