Οι Αμερικανοί πολίτες ένιωσαν για πρώτη φορά την απειλή του Πεκίνου…Η προσέγγιση στον πάγο μετά τις βόλτες και την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού.
Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε φαντασμαγορικά πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνα το απόγευμα του Σαββάτου έδωσε στους απλούς Αμερικανούς την ευκαιρία να νιώσουν από πρώτο χέρι την κινεζική απειλή για την εθνική τους ασφάλεια.
Μπορεί να ήταν ένα αντικείμενο χαμηλής σχετικά τεχνολογίας και χωρίς δυνατότητα συλλογής σπουδαίων πληροφοριών – ειδικά σε σύγκριση με τα εξελιγμένα δορυφορικά και ηλεκτρονικά συστήματα κυβερνοκατασκοπείας.
Όμως η ανενόχλητη πορεία του για μέρες πάνω από τους αμερικανικούς ουρανούς επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η κινεζική απειλή κατά της επικράτειας των ΗΠΑ δεν είναι θεωρητική, μακρινή ή αόρατη, ούτε αφορά στο μέλλον.
Προκλητικά
Σύμφωνα με αποκαλύψεις κύκλων του Πενταγώνου στο CNN, δεν είναι η πρώτη φορά που κινεζικά μπαλόνια διασχίζουν τον αμερικανικό ουρανό επί προεδρίας Μπάιντεν (κάτι βέβαια που συμβαίνει και αντιστρόφως…), ενώ ούτε το συγκεκριμένο αερόστατο θεωρήθηκε σοβαρή απειλή.
Όμως η προκλητική, πολυήμερη διαδρομή του από τη Μοντάνα ως την Ανατολική Ακτή, σαν να έβγαζε γλώσσα στην Ουάσιγκτον, προκάλεσε φρενίτιδα στα αμερικανικά ΜΜΕ και πολιτική αναταραχή στην πρωτεύουσα.
Έτσι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είχε άλλη επιλογή από το να διατάξει την κατάρριψή του, ειδικά από τη στιγμή που εξαιτίας του ματαιώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στο Πεκίνο στις 5-6 Φεβρουαρίου. Ο Μπάιντεν ήδη μετράει πολιτικό κόστος -ιδιαίτερα επώδυνο σε προεκλογική χρονιά-, καθώς ακόμη και την Κυριακή ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, τόνισε πως «δεν έπρεπε να αφήσουμε τους Κινέζους να μας περιπαίζουν μέσα στον εναέριο χώρο μας».
Επιφανειακά, το Πεκίνο ζήτησε μια ασυνήθιστα ηχηρή συγγνώμη για το «μετεωρολογικό» μπαλόνι του, που υποτίθεται ότι βγήκε από «ατύχημα» εκτός πορείας. Στην πράξη όμως προέβη σε μια επίδειξη ισχύος πέραν της κινεζικής «ζώνης επιρροής» στον Ινδο-Ειρηνικό, υποδηλώνοντας την πρόθεση να επεκτείνει τις επιχειρήσεις και την επίδρασή του σε πλανητικό επίπεδο.
«Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως επρόκειτο για απαράδεκτη παραβίαση της αμερικανικής κυριαρχίας», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών (και δελφίνος των Δημοκρατικών), Πιτ Μπούτιτζετζ, σε κυριακάτικη παρέμβαση στο CNN.
Το ερώτημα
Όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, η επόμενη μέρα εγείρει σειρά προκλήσεων όχι μόνο για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και για τον Σι Τζινπίνγκ. Ύστερα από τη λαϊκή εξέγερση κατά των λοκντάουν, που ανάγκασε τον Κινέζο ηγέτη σε άτακτη υποχώρηση και επανέφερε τη φονική έξαρση της πανδημίας, πλανάται στην Κίνα το ερώτημα αν το μπαλόνι ξέφυγε πράγματι από την πορεία του ή αν ο Σι είχε σκοπό να προκαλέσει τις ΗΠΑ.
Δεν αποκλείεται και το σενάριο της προβοκάτσιας από μερίδα σκληροπυρηνικών και θερμοκέφαλων Κινέζων στρατιωτικών, που θέλησαν να τορπιλίσουν την περαιτέρω συνεννόηση Μπάιντεν – Σι και να ματαιώσουν -όπως και έγινε- την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα.
Ηδη ο Τραμπ και άλλοι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον Μπάιντεν για έλλειψη αποφασιστικότητας, ξεχνώντας ότι και επί προεδρίας Τραμπ πολλά κινεζικά μπαλόνια είχαν διασχίσει τις ΗΠΑ. Αυτό όμως αποκαλύφθηκε μόνο μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και οι Δημοκρατικοί δεν το έκαναν σημαία.
Το δυσάρεστο είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, ρίχνει ήδη περισσότερο λάδι στη φωτιά, καθώς σύστησε Ειδική Επιτροπή Ασφαλείας για την «αντιμετώπιση της απειλής από την Κομμουνιστική Κίνα», και διακηρύσσει ότι κανείς δεν θα του απαγορεύσει να πάει στην Ταϊβάν, στα βήματα της Δημοκρατικής προκατόχου του, Νάνσι Πελόζι.
Ειδήσεις σήμερα