Βάσει πρωτοκόλλου -ο θεσμός της μοναρχίας δεν επιτρέπει το κενό- σήμερα θα ανακηρυχθεί επίσημα βασιλιάς ο Κάρολος Γ’ ενώπιον του Συμβουλίου Διαδοχής και θα έχει τις πρώτες συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και κρατικούς αξιωματούχους. Ηδη από χθες έγινε γνωστό ότι το όνομα του νέου βασιλιά θα είναι Κάρολος Γ’ Εν συνεχεία θα συστήσει στο έθνος τη νέα βασίλισσα, την Καμίλα. με την οποία παντρεύτηκαν το 2005. Η επίσημη τελετή ενθρόνισης ωστόσο θα καθυστερήσει μερικούς μήνες.
Ο σχεδιασμός για τη διαδοχή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Καρόλου -του μακροβιότερου εν αναμονή διαδόχου στη βρετανική ιστορία-, ανέλαβαν αυξημένα καθήκοντα και αρμοδιότητες μετά την επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας.
Παρά το γεγονός ότι ο Κάρολος δεν είναι δημοφιλής -κυρίως εξαιτίας του «Νταϊάνα-γκέιτ» που προκάλεσε τριγμούς στη βασιλική οικογένεια τη δεκαετία του 1990-, θα αξιοποιήσει το γενέθλιο δικαίωμά του και αναμένεται να προωθήσει μια σειρά από θέματα που απασχολούν τον ίδιο. Ο Κάρολος, o «κλιματικός βασιλιάς», όπως χαρακτηρίστηκε, έχει συμμετάσχει σε εκστρατείες και πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την παγκόσμια βιωσιμότητα, καθώς και τη διεύρυνση της εκπαίδευσης και των ευκαιριών για τους νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Βρετανία: Σύλληψη 14χρονου για τη δολοφονία 12χρονου στο Μπέρμινχαμ
Η βασιλεία του ξεκινάει σε μία αβέβαιη εποχή για τη Βρετανία και για ολόκληρο τον κόσμο. Η Γηραιά Αλβιώνα προσπαθεί ακόμη να βρει το βηματισμό της μετά το Brexit και η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ειδικοί σημειώνουν την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη βασίλισσα Ελισάβετ και στον βασιλιά Κάρολο. Η βασίλισσα ανέλαβε το θρόνο σε ηλικία μόλις 25 ετών, ενώ ο δημόσιος βίος του Καρόλου μετράει ήδη επτά δεκαετίες. Στο «ενεργητικό» του έχει σκάνδαλα, αστοχίες και αποκαλύψεις διόλου κολακευτικές. Επίσης, το κρίσιμο ζήτημα για τον νέο βασιλιά θα είναι να καθορίσει τον τόνο και το ύφος που ταιριάζει σε μια σύγχρονη μοναρχία που μπορεί να συνδεθεί με τη βρετανική κοινωνία ώστε να μακροημερεύσει ο βρετανικός θρόνος.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ γίνεται πλέον ο πρώτος στη διαδοχή για το θρόνο και σε αντίθεση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο 40χρονος γαλαζοαίματος γνωρίζει όλη τη ζωή του ότι μια μέρα θα γίνει βασιλιάς.