Μετά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκτοξεύει απειλές κατά της Δύσης και όσων χωρών «μπλεχτούν στα πόδια» της Ρωσίας. Μιλώντας στο Συμβούλιο των Νομοθετών στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν δήλωσε ότι όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στη σύγκρουση θα αντιμετωπίσουν «γρήγορα» και «σκληρά» αντίποινα. «Έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις σχετικά με αυτό», δήλωσε.
Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν τόνισε ότι τα σχέδια της Δύσης να «στραγγαλίσει» οικονομικά τη Ρωσία έχουν αποτύχει, ενώ για ακόμη μια φορά επανέλαβε την πεποίθηση ότι όλοι οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» του στην Ουκρανία θα στεφθούν με επιτυχία.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας έχουν αντέξει στις δυτικές κυρώσεις και υποσχέθηκε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις απόπειρες απομόνωσης της Ρωσίας. Σύμφωνα με έγγραφο που απέκτησε το πρακτορείο Reuters την Τετάρτη (27/4), το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξεως του 8,8% με 12, 4%, κάτι που δείχνει ότι οι κυρώσεις έχουν πράγματι αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απείλησε ευθέως τις χώρες της Δύσης, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα δίσταζε να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στις χώρες του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι, εάν ο σκοπός είναι να σταματήσει ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με στρατιωτικές προμήθειες, η Ρωσία μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Εξάλλου, αυτό που κάνουν οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος».
«Απ’ όσο καταλαβαίνω, μια από αυτές τις χώρες είναι η μεγάλη Βρετανία» είπε η Ζαχάροβα την Τετάρτη 27/4 σε δήλωσή της, που ήρθε ως απάντηση σε προηγούμενες δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας. Ο Γουάλας είχε πει την Τρίτη (26/4) ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τις ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές σε ρωσικές υποδομές, προσθέτοντας ότι θα ήταν «απόλυτα νόμιμο» να χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα σε αυτές τις επιθέσεις.
Αν και πιστεύεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε, κατηγορώντας το βρετανικό για προβοκάτσια, λέγοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντεπιτεθεί σε «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο, ακόμα και εάν σε αυτά υπήρχαν δυτικοί διπλωμάτες.
«Όπως έχουμε προειδοποιήσει, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα για να εξαπολύσουν αντίποινα με όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας σε κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο. Η παρουσία συμβούλων από δυτικές χώρες στα ουκρανικά κέντρα λήψης αποφάσεων δεν θα αποτελέσει απαραίτητα πρόβλημα για τη Ρωσία, στην λήψη μιας απόφασης για την εξαπόλυση αντίποινων», είπε εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΑΜ χθες.
Φον ντερ Λάιεν: «Προετοιμασμένη» η Ευρώπη για την διακοπή της προμήθειας ρωσικού αερίου – «Ετοιμάζουμε απάντηση»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.
Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν- Γκβιρ - Δε συμφωνούσε για εκεχειρία με τη Χαμάς
«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.
Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ανάγκες σε φυσικό αέριο για το επόμενο διάστημα και αναφέρθηκε σε κινήσεις που θα επιταχύνουν την «πράσινη» παραγωγή ενέργειας, ώστε η Ευρώπη να μειώσει μέσα στο τρέχον έτος το ποσοστό εξάρτησής της από τις πηγές του άνθρακα και ειδικότερα από τις ρωσικές πηγές.
Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν έστειλε «μήνυμα» και στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας πως απέτυχε στην προσπάθειά του να διχάσει τους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι η Ευρώπη προχωρά μπροστά στην ενέργεια και θα φροντίσει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές πηγές το συντομότερο δυνατό.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η προσπάθεια της Μόσχας να μας εκβιάσει, χρησιμοποιώντας τις πηγές άνθρακα που διαθέτει», αλλά «η Ευρώπη ήταν προετοιμασμένη και σε συνεργασία μεταξύ των μελών της και των συνεργατών της», ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν:
Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Gazprom θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Σήμερα συναντήθηκε η ομάδα συντονισμού της ΕΕ για το φυσικό αέριο, κατά την οποία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενημέρωσαν για την κατάσταση. Και οι δύο χώρες λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου.
Δεύτερον, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, μεσοπρόθεσμα, είπε η φον ντερ Λάιεν. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, στα μέσα Μαΐου.
Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η γαλλική προεδρία θα συγκαλέσει συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό. Το Κρεμλίνο απέτυχε πάλι στην απόπειρά του να διχάσει τα κράτη-μέλη. Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της».
Σε ερώτηση για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά «παραβίαση» των κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες», ανέφερε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά στο 6ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και το θέμα του πετρελαίου και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα. Τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή κίνηση του Κρεμλίνου είναι μία κίνηση που χτυπάει την ίδια, τη ρωσική οικονομία, γιατί χάνει σημαντικά έσοδα.
Ειδήσεις σήμερα
Υπερπτήσεις: Τραβάνε το σκοινί οι Τούρκοι – Πώς απάντησαν στο ελληνικό διάβημα
«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής» – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου
Πάτρα: Στο μικροσκόπιο οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας
Απειλεί ανοιχτά τη Δύση ο Πούτιν: «Σκληρή και ακαριαία απάντηση για όσους μπλεχτούν στα πόδια μας»