Η παμπ Bellflower στο Lancashire κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης παμπ για σκύλους το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει δύο μενού ειδικά για σκυλιά.
Η πρώτη παμπ για σκύλους στην Βρετανία – Έχουν και ειδικό μενού
Λουκάνικα, μπεργκερ, ακόμα και γαρίδες. Η κάθε μερίδα είναι προσαρμοσμένη στο μέγεθος του σκύλου.
«Κάθε επίσκεψη είναι μοναδική. Προσέχουμε ξεχωριστά το κάθε σκυλί ως μέλος της οικογένειας, όπως αρμόζει. Και συνεχίζουν να έρχονται με χαρούμενες μουσούδες και κουνιστές ουρές», λέει η ιδιοκτήτρια.
Μπαρ με ποτά χωρίς αλκοόλ
Η παμπ διαθέτει επίσης δύο μπαρ με μπύρα, τζιν και κρασί, χωρίς αλκοόλ, ειδικά φτιαγμένα για σκύλους, ενώ διοργανώνει ακόμα και πάρτι γενεθλίων για τους χαριτωμένους τετράποδους φίλους του ανθρώπου.
Ακόμα, υπάρχουν ειδικοί χώροι όπου ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάτσει μαζί με τον σκύλο του και να πιει το ποτό του, εάν δε θέλει να τον αποχωριστεί.
Ο κήπος της παμπ μπορεί να φιλοξενήσει ως και 150 καλεσμένους που πάνε εκεί ώστε να αφήσουν τα σκυλιά τους και τρέξουν και να παίξουν.
Οι σκύλοι αποκτούν όλο και μεγαλύτερο εγκέφαλο
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolution, διερεύνησε το μέγεθος του εγκεφάλου τόσο στις σύγχρονες όσο και στις αρχαίες ράτσες σκύλων.
«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η αναπαραγωγή σύγχρονων φυλών σκύλων συνοδεύτηκε από αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου τους, σε σύγκριση με τις αρχαίες ράτσες», λέει σε δελτίο τύπου ο Enikó Kubinyi, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Ηθολογίας στο Ινστιτούτο Βιολογίας ELTE. «Δεν μπορούσαμε να το εξηγήσουμε αυτό με βάση τις ενέργειες ή τον τρόπο ζωής της κάθε ράτσας, οπότε μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες, ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό», προσέθεσε ο επιστήμονας.
Στη μελέτη, μια ομάδα από την Ουγγαρία και τη Σουηδία χρησιμοποίησε αξονικές περισσότερων από 850 σκύλων, που αντιπροσώπευαν 159 διαφορετικές ράτσες, για την ανακατασκευή του εγκεφάλου τους και τον προσδιορισμό του όγκου του. Στην συνέχεια, συνέκριναν τα ευρήματα με 48 δείγματα λύκου.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι ένας σκύλος με παρόμοιο βάρος με έναν λύκο είχε όγκο εγκεφάλου, περίπου ίσο με τα τρία τέταρτα του μεγέθους του εγκεφάλου του λύκου. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που έλεγαν ότι η εξημέρωση μειώνει το μέγεθος του εγκεφάλου κατά περίπου 20 τοις εκατό, καθώς τα ζώα δεν χρειάζεται πλέον να κυνηγούν ή να φροντίζουν μόνα τους τον εαυτό τους, ούτε αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο κίνδυνο, όσο στην άγρια φύση.
Αλλά σε μια ανατροπή των προσδοκιών, όσο πιο πολύ μια ράτσα σκύλου ήταν γενετικά απομακρυσμένη από τον λύκο, τόσο μεγαλύτερο ήταν το σχετικό μέγεθος του εγκεφάλου της. Και δεν είχε σημασία αν ο σκύλος είχε αναλάβει…ευθύνες που απορροφούν ενέργεια, όπως ή βοσκή ή φύλαξη.
«Ίσως το πιο περίπλοκο κοινωνικό περιβάλλον, η αστικοποίηση και η προσαρμογή σε περισσότερους κανόνες και προσδοκίες έχουν προκαλέσει αυτήν την αλλαγή», εικάζει ο Kubinyi , «που επηρεάζει όλες τις σύγχρονες ράτσες».
Η μελέτη λέει ότι το σχήμα του κρανίου, η μακροζωία και το μέγεθος της ράτσας δεν είχαν καμία σχέση με το σχετικό μέγεθος του εγκεφάλου.
Η ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματα ενισχύονται περαιτέρω από την ανεξαρτησία που παρατηρείται στις αρχαίες ράτσες – συγκεκριμένα, την τάση τους να γαβγίζουν λιγότερο και να αντιδρούν λιγότερο στα ανθρώπινα ερεθίσματα, σε σχέση με τις σύγχρονες ράτσες.
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά στη Χαβάη: Ζωντανοί 60 άνθρωποι – Βρήκαν καταφύγιο σε απομονωμένο σπίτι
Αλυσοδεμένοι ελέφαντες σε ζωολογικό κήπο του Βιετνάμ – Διεθνής κατακραυγή
Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας η Τενερίφη – Εκκενώθηκαν 5 χωριά [Βίντεο]