Η νεαρή πριγκίπισσα Λεονόρ, που ορκίστηκε σε μια λαμπρή τελετή, την οποία ακολούθησαν εκδηλώσεις σε όλη τη Ισπανία, δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ να κερδίσει τη συμπάθεια των Ισπανών, ακόμη και των μη φιλομοναρχικών. Είναι ένα δροσερό, γελαστό κορίτσι, που δείχνει σεβασμό στην οικογένεια και τη θέση της.
Οσοι αγαπούν τη μοναρχία στην Ισπανία και θέλουν τη διατήρησή της εύχονται να καταφέρει η νεαρή κοπέλα να ανανεώσει την εικόνα του βασιλικού οίκου και να διώξει τη σκιά του παππού της, βασιλιά Χουάν Κάρλος, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, να παραδώσει τον θρόνο στον γιο του και να απομακρυνθεί από τη χώρα σιωπηλά, για να μη θυμίζει τα σκάνδαλα και τα κακώς κείμενα της βασιλείας του. Ούτε στην ορκωμοσία της εγγονής του δεν παρέστη, με αποτέλεσμα να μην παρευρεθεί και η πρώην σύζυγός του, βασίλισσα Σοφία της Ελλάδας (απουσία που συζητήθηκε πολύ από τα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης).
Ο ισπανικός Τύπος έχει κολλήσει «Λεονορμάνια», σχολίασαν βρετανικά μέσα, καθώς όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην πριγκίπισσα Λεονόρ, η οποία ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα στη διάρκεια της επίσημης τελετής που έγινε στο Κοινοβούλιο. Η νεαρή έλαβε τα μετάλλια του Κογκρέσου και της Γερουσίας, φωτογραφήθηκε με την οικογένειά της και, όπως συνήθως, ακολούθησε το πρωτόκολλο κατά γράμμα, υπό το βλέμμα του περήφανου πατέρα της. Παρά τα πρώτα της βήματα ως διάδοχος του ισπανικού θρόνου, η πριγκίπισσα είναι το πιο δημοφιλές μέλος της βασιλικής οικογένειας, ξεπερνώντας ακόμη και τον πατέρα της, που συγκέντρωνε μέχρι τώρα τα μεγαλύτερα ποσοστά συμπάθειας και υποστήριξης.
Η μελλοντική βασίλισσα είναι «τύπος και υπογραμμός»
Με σταθερή φωνή, η 18χρονη Λεονόρ διάβασε τον όρκο της κι απευθύνθηκε στους επισήμους. Η τελετή δεν αποσκοπούσε μόνο στην προβολή της βασιλικής οικογένειας, αλλά είχε και ουσιαστικό χαρακτήρα. Η νεαρή διάδοχος θα έχει πια και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον τίτλο της. Θα μπορεί στο εξής να αντικαθιστά τον βασιλιά Φελίπε, όταν κρίνεται απαραίτητο, και να ενεργεί ως αντιβασιλέας κατά την απουσία του.
Τα τελευταία χρόνια, το παλάτι της Θαρθουέλα άρχισε να την «προπονεί» για τον βασιλικό της ρόλο. Από τα 15 της χρόνια η Λεονόρ έκανε επίσημες εμφανίσεις στο πλευρό του βασιλικού ζεύγους Φελίπε και Λετίθια. Το 2019 της ανατέθηκε η πρώτη επίσημη ομιλία, με πολύ θετική ανταπόκριση από τους Ισπανούς. Από τότε έχει κάνει αρκετές δημόσιες ομιλίες, τόσο στα ισπανικά όσο και στα καταλανικά.
Σπουδές
Η πριγκίπισσα μιλάει επίσης απταίστως αγγλικά και μανδαρινικά, καθώς ο πατέρας της φρόντισε να λάβει η κόρη του πολύ καλή εκπαίδευση: Αφού τελείωσε το ισπανικό ιδιωτικό σχολείο που πήγε και ο Φελίπε, μετακόμισε στη Βρετανία, όπου έμεινε εσώκλειστη τέσσερα χρόνια στο UWC Atlantic College της Ουαλίας (ένα σχολείο όπου φοιτούν πολλοί γόνοι γαλαζοαίματων ή γνωστών οικογενειών της Ευρώπης). Αποφοίτησε φέτος και μπήκε στη Γενική Στρατιωτική Ακαδημία της Σαραγόσα για να λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση που πρέπει να έχουν οι μελλοντικοί βασιλείς. Θα ολοκληρώσει τη στρατιωτική ακαδημία σε τρία χρόνια και δεν θα λαμβάνει τον μισθό με τον οποίο αμείβονται οι δόκιμοι. Στο μέλλον, όταν θα διαδεχθεί τον πατέρα της, θα γίνει αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων. Επίσης σχεδιάζει να σπουδάσει νομικά.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Κατά τα λοιπά, η όμορφη Λεονόρ είναι «τύπος και υπογραμμός» – τουλάχιστον μέχρι τώρα. Δεν μοιάζει καθόλου με τους περισσότερους γόνους των βασιλικών οικογενειών που ασχολούνται με τα πάρτι και την προβολή τους από τα σόσιαλ μίντια, δεν κάνει πρωτοσέλιδα με την άτακτη ζωή της και δεν προβάλλει την καταγωγή της. Οι δημοσιογράφοι την κυνηγούν, τα περιοδικά και οι ιστότοποι αφιερώνουν σελίδες επί σελίδων στη νεαρή πριγκίπισσα, που μέχρι στιγμής μεγαλώνει κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της μητέρας της, Λετίθια. Ακόμη και τα φλερτ που της αποδίδει ο ισπανικός Τύπος δεν επαληθεύονται.
Η απούσα γιαγιά Σοφία και η κόντρα με τη Λετίθια
Παλαιότερα έλεγαν πως δυο νοικοκυρές δεν χωρούν στο ίδιο σπίτι… Και για τις βασίλισσες το ίδιο ισχύει, όπως φαίνεται, και, όπως αποδεικνύεται από την κόντρα που είχε η βασίλισσα Λετίθια, σύζυγος του Φελίπε, με τη βασιλομήτορα Σοφία. Μια κόντρα που δεν εκδηλώθηκε ποτέ ανοιχτά, καθώς η βασίλισσα Σοφία κρατούσε πάντοτε χαμηλούς τόνους και η Λετίθια προσπαθούσε να μη δείχνει δημόσια τα συναισθήματά της.
Παρ’ όλα αυτά, η Λεονόρ και η Σοφία είχαν πάντα πολύ στενή σχέση. Iσως γι’ αυτό η απουσία της Σοφίας από την ορκωμοσία της Λεονόρ προκάλεσε τόση εντύπωση και συζητήθηκε πολύ. Πολλά ξένα δημοσιεύματα θεώρησαν μάλιστα, πως το δάκρυ που ξέφυγε από τα μάτια της Σοφίας σε μια εκδήλωση πριν από την ορκωμοσία της Λεονόρ, ήταν για τον «αποκλεισμό» της από την τελετή.
Ωστόσο, η «El Pais» ανέφερε πως ο βασιλιάς Φελίπε επέλεξε να μην κληθεί η μητέρα του στην εκδήλωση για να μη γίνουν διακρίσεις με τον σύζυγό της, Χουάν Κάρλος, ο οποίος είναι ανεπιθύμητος στην Ισπανία.
Ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος
Από το 2018 ο Χουάν Κάρλος ζει αυτοεξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά τον σάλο που ξέσπασε στην Ισπανία από τη δικαστική έρευνα σε βάρος του για διαφθορά (για εξωχώριες εταιρίες) και τις φήμες για ένα ακόμη ερωτικό σκάνδαλο. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον 86χρονο βασιλιά να έχει επιστρέψει στην Ισπανία, αλλά να αποφεύγει τις εμφανίσεις, όπως και τις συναντήσεις με τον γιο του, ο οποίος τον θεωρεί υπεύθυνο για την αμαύρωση του οίκου των Βουρβόνων.
Ο Φελίπε, ο οποίος ανέλαβε τον θρόνο από το 2014 που παραιτήθηκε ο Χουάν Κάρλος, έχει αποποιηθεί κάθε περιουσιακό στοιχείο που προέρχεται από τον πατέρα του. Οι οικονομικές ατασθαλίες ήταν το κερασάκι στην τούρτα των εξωσυζυγικών σκανδάλων του Χουάν Κάρλος, για τα οποία η βασίλισσα Σοφία έχει απομακρυνθεί από κλίνης εδώ και πολλά χρόνια. Φήμες, μάλιστα, υποστηρίζουν πως αναζητά σπίτι στην Ελλάδα, όπου επιθυμεί να περάσει τη δύση της ζωής της.
Οι Ισπανοί γύρισαν την πλάτη στον Χουάν Κάρλος από το 2012, όταν μαθεύτηκε ότι εν μέσω μεγάλης λιτότητας (στο αποκορύφωμα της ευρωκρίσης) εκείνος διασκέδαζε σε πανάκριβο ταξίδι με σαφάρι στην Μποτσουάνα, μαζί με την ερωμένη του Κορίνα τσου Βιτγκενστάιν. Λίγο καιρό πριν, είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, στο οποίο εμπλεκόταν η μικρότερη κόρη του, Ινφάντα Χριστίνα.