Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με το πιο έντονο κύμα καύσωνα όλων των εποχών, καθώς καταγράφονται 43 βαθμοί στη Ρώμη, και νοτιότερα, στη Σικελία και τη Σαρδηνία, το θερμόμετρο θα φθάσει τους 46 με 48 βαθμούς. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο στον νέο καύσωνα είναι ότι θα διατηρηθεί για μέρες σε ορισμένα σημεία της Ιταλίας, γεγονός που ανησυχεί τις Αρχές από πολλές πλευρές – χωρίς να υποτιμάται το πλήγμα στον τουρισμό. Και στην Ισπανία, το θερμόμετρο κόλλησε στους 44 βαθμούς σε πολλές πόλεις -η χώρα της Ιβηρικής αντιμετωπίζει και τεράστιο πρόβλημα με τις πυρκαγιές-, ενώ Αλγερία και Μαρόκο έχουν επίσης εγκλωβιστεί στον «καυτό κλοιό της Μεσογείου».
Η ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera» αναφέρθηκε σε «θερμική φούσκα που πλήττει την Ιταλία, μία από τις τρεις (θερμικές φούσκες) που «λιώνουν» στη ζέστη τρεις ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική» – στην Καλιφόρνια το θερμόμετρο έχει «κολλήσει στους 49 βαθμούς.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέτρεψε τους πολίτες να «παραμείνουν ασφαλείς» και να προετοιμαστούν γιατί ο καύσωνας μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο σε τμήματα της Νότιας Ευρώπης. «Φοβάμαι ότι η παρατεταμένη ακραία ζέστη θα έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», ανέφερε ο Τζον Νάιρν, σύμβουλος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO, μετά από σύσκεψη ειδικών που έγινε στη Γενεύη.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Οι δρόμοι της Ρώμης και της Φλωρεντίας είναι εμφανώς πιο άδειοι τις τελευταίες ημέρες. Τα πλήθη των τουριστών που κατακλύζουν τις ιταλικές πόλεις μειώνονται αισθητά, αφού η ζέστη είναι αφόρητη και τα εμβληματικά ρωμαϊκά μνημεία κλείνουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Οι δρόμοι όλων των ισπανικών πόλεων έχουν αδειάσει και οι τουρίστες προτιμούν να μένουν στα ξενοδοχεία τους. Επίσης άδειες ήταν οι παραλίες στην Πορτογαλία. Οι χώρες της Μεσογείου, που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον, καθώς οι τουρίστες από το Βορρά δεν θα τις επιλέγουν για τις διακοπές τους, τονίζει η «Libération».
Οι υψηλές θερμοκρασίες αποκλείουν τουριστικούς προορισμούς
Ορισμένοι τουρίστες αναθεώρησαν τα σχέδια διακοπών τους λόγω καύσωνα και προχώρησαν σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, προτιμώντας αποδράσεις πιο κοντά στο σπίτι τους, ανέφερε η βρετανική «Daily Mail», δίνοντας το παράδειγμα μιας Βρετανίδας που ακύρωσε ταξίδι στη Σικελία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
«Στη Μεσόγειο, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, κάθε μέρα φαίνεται να είναι πιο ζεστή από την προηγούμενη, αναφέρει η «Libération», τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο αέρας γίνεται αποπνικτικός και η έξοδος εξαντλητική». Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Μεσόγειος είναι πιθανό να γίνει λιγότερο ελκυστική για τον τουρισμό, προειδοποίησαν οι εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) στην τελευταία τους έκθεση, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες θα αναζητήσουν πιο δροσερές περιοχές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. H γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι οι γνωστοί τουριστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαρκελώνης, που έχει σχέδιο προσαρμογής και σε περιόδους καύσωνα, καθώς υπάρχουν θερμικά καταφύγια για τους επισκέπτες.
Κλιματική δικαιοσύνη
Ο Κρις Χίλσον, διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα και τη Δικαιοσύνη του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, σημείωσε ότι «τα δελτία ειδήσεων από τουριστικά κέντρα όπως η Ακρόπολη και η Ρώμη τείνουν να κάνουν αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο να φαίνεται απλώς σαν μια ενόχληση για τις καλοκαιρινές διακοπές».
Ωστόσο, είπε, η πραγματικότητα είναι ότι «αυτοί οι καύσωνες οδηγούν συχνά σε πολλούς πρόωρους θανάτους, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων».
«Πρόκειται για ένα ζήτημα κλιματικής δικαιοσύνης, διότι οι κλιματικές βλάβες, όπως η ακραία ζέστη, γίνονται άνισα αισθητές», δήλωσε ο Hilson, και «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τις ρυπογόνες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να αποτρέψουμε αυτά τα φαινόμενα να γίνουν ακόμη πιο συχνά».
Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη με σημαντική διαφορά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνοδεύτηκε από υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ στους ωκεανούς και χαμηλά επίπεδα πάγου στην Ανταρκτική.
Αυτή η πρωτοφανής ζέστη συνεχίστηκε και αυτόν το μήνα. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν η θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, θέτοντας τον πλανήτη σε αυτό που ο Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής των κλιματικών υπηρεσιών του WMO, χαρακτήρισε «αχαρτογράφητο έδαφος».
Η ακραία ζέστη συγκαταλέγεται στα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα.