Πιο συγκεκριμένα, ο Guardian αναλύει ότι η FSB, η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, ισχυρίστηκε πως κατάφερε να διαλευκάνει – μόλις – μέσα σε ένα 24ωρο τη δολοφονία της κόρης του Αλεξάντρ Ντούγκιν και ότι βρήκε, μάλιστα, τη δράστιδα πίσω από την επίθεση, δημοσιεύοντας πληροφορίες και βίντεο.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο υποστηρίζει ότι φαίνεται η φερόμενη δολοφόνος της Ντάρια Ντούγκινα.
Σύμφωνα με την washingtonpost.com, η δράστιδα φέρεται να είναι η 43χρονη Ουκρανή Νατάλια Βοβκ που υπηρέτησε στο τάγμα Αζόφ, ενώ ταξίδεψε στη Ρωσία μαζί με την κόρη της.
Αρχικά, φαίνεται ότι η Βοβκ ανοίγει το καπό του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια ελέγχου και τα μαλλιά της είναι ανοιχτόχρωμα. Αργότερα, μπήκε στον ίδιο χώρο που διέμενε και η Ντούγκινα ως μελαχρινή, ενώ κατά την αποχώρησή της από τη Ρωσία, είχε το ίδιο χρώμα μαλλιών με αυτό κατά την είσοδό της στη Ρωσία.
Για κάποιο χρονικό διάστημα, η Βοβκ ακολουθούσε το θύμα της, για το οποίο χρησιμοποιούσε ένα Mini Cooper, στο οποίο άλλαξε τρεις φορές αριθμούς. Σύμφωνα με την έρευνα της FSB, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει ήδη πωληθεί στην Ουκρανία, με ουκρανικές πινακίδες, μέσω σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Όλα αυτά, αναφέρει ο Guardian, υποτίθεται τα κατάφερε χωρίς να εντοπιστεί από την FSB. Για αυτό και οι ισχυρισμοί της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό ενώ παράλληλα η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή στη δολοφονία, αφού ο Ντούγκιν θεωρείται πρόσωπο του περιθωρίου για το Κίεβο. Ο Guardian προσθέτει, επίσης, ότι δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς το κίνητρο για μια τέτοια αποστολή στη Ρωσία.
Πούτιν: «Κατάπτυστο έγκλημα» η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «κατάπτυστο έγκλημα» τον θάνατο της κόρης του ιδεολόγου που υποστηρίζει την επίθεση στην Ουκρανία Αλεξάντρ Ντούγκιν σε έκρηξη αυτοκινήτου κοντά στη Μόσχα, για τον οποίο οι ρωσικές αρχές κατηγορούν το Κίεβο.
«Ένα κατάπτυστο, σκληρό έγκλημα έκοψε το νήμα της ζωής της Ντάρια Ντούγκινα, ενός λαμπρού, ταλαντούχου ανθρώπου, με αληθινή ρωσική καρδιά, ευγενική, αγαπητή, συμπονετική και ανοιχτή. Δημοσιογράφος, επιστήμονας, φιλόσοφος, πολεμική ανταποκρίτρια, υπηρέτησε με εντιμότητα τον λαό και την πατρίδα, αποδεικνύοντας με τις πράξεις της τι σημαίνει να είσαι πατριώτης της Ρωσίας», αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος στην οικογένεια της Ντάρια Ντούγκινα.
Οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, πίσω από τη δολοφονία της κόρης του συμμάχου του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν, με το Κίεβο από την πλευρά του να διαβεβαιώνει -μέσω συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι- ότι δεν είχε καμία ανάμειξη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) υποστήριξε ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τις ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς και ότι οι δράστες της επίθεσης διέφυγαν στην Εσθονία.
Tο μεσημέρι της Δευτέρας ο «θεωρητικός» του Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά για «τρομοκρατική ενέργεια του ουκρανικού ναζιστικού καθεστώτος» ενώ προσθέτει ότι η Ντάρια Ντουγκίνα «δολοφονήθηκε βάναυσα μπροστά μου». «Ήταν μία όμορφη ορθόδοξη γυναίκα, πατριώτισσα, πολεμική ρεπόρτερ, ειδική αναλύτρια στην κεντρική τηλεόραση και φιλόσοφος», συμπληρώνει ο Ντούγκιν.
«Χρειαζόμαστε μόνο τη νίκη μας. Η κόρη μου θυσίασε τη ζωή της. Γι’ αυτό σας παρακαλώ, να την πετύχετε», λέει απευθυνόμενος στους Ρώσους που πολεμούν στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μίλησε για «πολιτική κρατικής τρομοκρατίας της Ουκρανίας», ενώ και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Κίεβο, ζητώντας να υπάρξει απάντηση από το Κρεμλίνο.
Η Ουκρανία δεν είναι «εγκληματικό κράτος» όπως η Ρωσία, και επομένως δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του ενός εκ των στενών συμμάχων του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν, είχε δηλώσει την Κυριακή ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος.
«Θέλω να τονίσω ότι η Ουκρανία δεν είχε καμία σχέση με αυτό», διαβεβαίωσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε ένα εγκληματικό κράτος όπως η Ρωσία», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι οι ρωσικές κατηγορίες κατά του Κιέβου πιθανώς στοχεύουν στη στρατολόγηση περισσότερων νέων για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Κοντά στο 7% οι αυξήσεις το 2023 [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα για τα ποσά]