Ανοιχτό παράθυρο επιστροφής των Γλυπτών στην πατρίδα τους με αυτή τη γενική νομική φόρμουλα άφησε με την παραπάνω δήλωση εκπρόσωπος του αρχηγού της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πλην συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ύστερα από τις κάλπες που θα στηθούν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025 – ενδεχομένως και πολύ νωρίτερα.
Ο εκπρόσωπος του «εν αναμονή» Βρετανού πρωθυπουργού ξεκαθάρισε δύο πράγματα. Πρώτον, η επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει καμία πρωτοβουλία γι’ αυτό το ζήτημα αφήνοντας το σύνολο των χειρισμών στο Βρετανικό Μουσείο. Δεύτερον, δεν θα αλλάξει το νομικό καθεστώς των αρχαιοελληνικών Γλυπτών, που θα παραμείνουν στην κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου, ανεξάρτητα από το πού θα φιλοξενούνται και για πόσο χρονικό διάστημα.
-Κι αν οι Ελληνες αθετήσουν τη συμφωνία και δεν μας τα επιστρέψουν; ρώτησε ένας δημοσιογράφος. -Τότε δεν θα πληρούται ο ορισμός του δανείου. Ομως αυτοί είναι όροι που θα συζητηθούν μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών που συμβαίνουν διαρκώς ανάμεσα σε θεσμούς και κυβερνήσεις, απάντησε ο εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ, η καλή σχέση του οποίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκεται σε κραυγαλέα αντιδιαστολή εκείνης με τον Ρίσι Σούνακ.
Η δήλωση Στάρμερ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε στο μπρίφινγκ που ακολούθησε μια έντονη κοινοβουλευτική μονομαχία με τον Ρίσι Σούνακ, η οποία άφησε … στο ρινγκ με πολιτικά σημάδια τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Ο Σούνακ υπήρξε για μια ακόμη φορά προσβλητικός για τον Ελληνα πρωθυπουργό, για να γίνει όμως στόχος σφοδρής αντεπίθεσης του Κιρ Στάρμερ, ο οποίος υπερασπίστηκε σθεναρά τον Κ. Μητσοτάκη και τη χώρα μας.
Στην διάρκεια της Ωρας του Πρωθυπουργού -όπου ο Σούνακ εκτός από το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δέχθηκε σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση και για την πολιτική της κυβέρνησής του στο θέμα του μεταναστευτικού και της Covid-19- o ηγέτης των Συντηρητικών ξεπέρασε κάθε όριο απρέπειας.
Κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν πήγε στο Λονδίνο για να συζητήσει «σοβαρά ζητήματα που αφορούν το μέλλον, όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, αλλά για να κάνει επίδειξη μεγαλομανίας (!) και για να φιλονικήσει εκ νέου για θέματα του παρελθόντος».
Δήλωσε επίσης ξεκάθαρα ότι ματαίωσε τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη επειδή ο τελευταίος αθέτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις γι’ αυτό το θέμα (σ.σ.: να μην αναφερθεί κατά την επίσκεψή του στα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως μετέδωσε το Sky News). «Μπορεί σε αυτόν να είναι ξένο, αλλά για μένα όποιος συμφωνεί κάτι πρέπει να το τηρεί», δήλωσε έμπλεος οργής ο Σούνακ.
Θυελλώδης και με δηλητηριώδες βρετανικό χιούμορ ήταν η αντίδραση του Κιρ Στάρμερ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
ΟΗΕ: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα αντιστοιχούν σε γενοκτονία
«Αφήστε το Βρετανικό Μουσείο, εδώ ο πρωθυπουργός έχει “χάσει τα μάρμαρά του”» (σ.σ.: αγγλικός ιδιωματισμός για κάποιον που «έχει χάσει τα λογικά του» ή «τα αβγά και τα πασχάλια», όπως θα λέγαμε στα ελληνικά), είπε ο αρχηγός των Εργατικών για τον πρωθυπουργό.
Ο Κιρ Στάρμερ εξήρε τον Κ. Μητσοτάκη ως «εταίρο στο ΝΑΤΟ, οικονομικό σύμμαχο κι έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», τον οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να ταπεινώσει και ακύρωσε τη συνάντησή τους την τελευταία στιγμή, με μικροπολιτική νοοτροπία.
Κατηγόρησε ακόμη τον ηγέτη των Συντηρητικών ότι «σκάβει βαθύτερα στο λάκκο που άνοιξε για τον εαυτό του», συνεχίζοντας τον μονοπρόσωπο πόλεμο που έχει κηρύξει στην πραγματικότητα αντί να ασχολείται με τα γεγονότα.
«Επειδή συναντήθηκα με τον Μητσοτάκη, ο κ. Σούνακ με κατηγορεί ότι συμπλέω με την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό και σε άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως κάνει πάντα», τόνισε ακόμη ο αρχηγός της βρετανικής αντιπολίτευσης.
«ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΙΔΑ»
Στο πνεύμα της ημέρας, ο Κιρ Στάρμερ αξιοποίησε και την ελληνική μυθολογία για να υπογραμμίσει την ανικανότητα του Σούνακ. Με αφορμή τη λέξη «shit» (σκ…) που ξεστόμισε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, ο Εργατικός ηγέτης έκανε το παρακάτω σχόλιο: «Είναι ειρωνικό ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε ξαφνικά για τον ελληνικό πολιτισμό, τη στιγμή που διαθέτει το αντίστροφο άγγιγμα του Μίδα. Ο,τι πιάνει γίνεται… εδώ ας με συμπληρώσει ο υπουργός των Εσωτερικών!».
ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΤΑ ΣΟΥΝΑΚ
«Ελληνική τραγωδία για τον Βρετανό πρωθυπουργό»
Μετά το αρχικό «στεγνό» ρεπορτάζ για όσα συνέβησαν στο Λονδίνο κατά την τελευταία επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού και τα πρώτα δημοσιεύματα που υποδείκνυαν πως η πραγματική αιτία της συμπεριφοράς του Βρετανού ηγέτη πρέπει να αναζητηθεί στα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, χθες ο βρετανικός Τύπος συνέχισε την κριτική στον Ρισι Σούνακ και τους υπουργούς της κυβέρνησής του με απαράμιλλο βρετανικό χιούμορ.
Ο Σούνακ «οφείλει ένα ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη». Η διένεξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήρθε την κατάλληλη στιγμή ώστε να αποσπαστεί η προσοχή της βρετανικής κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα, σημειώνει αρθρογράφος στην εφημερίδα «Times».
«Προσευχόμαστε η παντομίμα να τελειώσει εδώ και να μην παρακολουθήσουμε ανάλογο επεισόδιο με την Αργεντινή για τα Φόκλαντ, γιατί είδαμε που μας οδήγησε αυτό. Ξέχασα! Υπάρχει και το Γιβραλτάρ», κατέληξε.
Στην ίδια εφημερίδα άλλος αρθρογράφος με σκωπτικό ύφος αποδομεί την υπουργό Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν, που δήλωσε ότι «είναι σαφέστατο ότι τα Γλυπτά προστατεύονται από το νόμο και βάσει αυτής της νομοθεσίας θα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Η κυρία που δεν έχει κλασική παιδεία δεν είχε ακούσει ούτε ότι η συζήτηση για το αν τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα διαρκεί αδιάκοπα σχεδόν 200 χρόνια», επισημαίνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χθεσινός «Guardian» περιέγραφε για τους αναγνώστες του πώς η «παιδιάστικη έκρηξη οργής του Ρίσι Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εξελίχθηκε σε ελληνική τραγωδία».
Από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία, έχει γίνει μια μεγάλη διεθνής εκστρατεία για τα Γλυπτά, σημειώνει η εφημερίδα. Δύο αιώνες αφότου ένας από τους βοηθούς του λόρδου Ελγιν τον ενημέρωνε πως χρειάστηκε να γίνει λίγο βάρβαρος και να αποσπάσει τα Γλυπτά χρησιμοποιώντας πριόνια, εξίσου «βάρβαρη μοιάζει η διαχείριση της διένεξης για τα Γλυπτά από τον Σούνακ», υπογραμμίζεται.
Πέρα από το αφήγημα της κυβέρνησης Σούνακ, τα βρετανικά ΜΜΕ ενημερώνουν το κοινό στη Βρετανία για τον αντίλογο. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα φωνάζουν αδικία» τιτλοφορείται ανταπόκριση από την Αθήνα στο BBC.
H εφημερίδα «Independent» έστειλε δημοσιογράφους στον «τόπο του εγκλήματος», το Βρετανικό Μουσείο, τις πρώτες ώρες μετά την απόφαση Σούνακ για να ακουστεί και η φωνή των επισκεπτών.
Κύπριοι τουρίστες κατά κύριο λόγο εξηγούσαν πως «είναι σαν να κόβεται στη μέση ο Πύργος του Λονδίνου».
«Τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο τους, είναι η Ιστορία μας», είπε η 25χρονη Ζωή. Από την άλλη η Βρετανή Τζουλιάν Τζολί, 58 ετών, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τάχθηκε κατά του επαναπατρισμού, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούν όλοι να επισκεφθούν την Ελλάδα για να τα δουν από κοντά».
Ο Λονδρέζος Τζον Ράνσομ, 70 ετών, αναγνωρίζει ότι από ηθικής άποψης πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα, αλλά δημιουργείται προηγούμενο και αν άλλες χώρες διεκδικήσουν επίσης τους θησαυρούς τους το Βρετανικό Μουσείο θα αδειάσει.
Τέλος, το Euronews φιλοξενεί συνέντευξη με τον μέχρι πρότινος καθηγητή Προϊστορίας του Αιγαίου στο Πανεπιστήμιο Κεντ Ευάγγελο Κυριακίδη, που επιχειρηματολογεί «γιατί η Βρετανία θα πρέπει να θέλει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Τι πρέπει να κάνουν τα μουσεία με αρχαιότητες που απομακρύνθηκαν από τον τόπο τους επί αποικιοκρατίας κ.λπ. είναι το ερώτημα. «Το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά κυρίως ηθικό. Τα Γλυπτά είναι ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο. Είναι εντελώς λάθος να φιλοξενούνται σε ένα μουσείο που λέγεται Βρετανικό. Είναι σαν τα Διαμάντια του Στέμματος να ήταν στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.