Στις 7 Οκτωβρίου του 2023, όταν εκτοξεύθηκαν περίπου 5.000 ρουκέτες στο Ισραήλ από δυνάμεις της Χαμάς, στο γερμανικό Twitter κυριαρχούσε μία λέξη: «Barbaren» («βάρβαροι»). Η πλειοψηφία των Γερμανών χρηστών τάχθηκε υπέρ του Ισραήλ σχεδόν αντανακλαστικά, θέλοντας ίσως να «ξορκίσουν» το βεβαρυμένο παρελθόν της χώρας. Η ίδια λέξη, «Barbaren», κυριαρχούσε και στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων τις επόμενες ημέρες, μαζί με τη είδηση της απαγωγής μίας 22χρονης Γερμανίδας τουρίστριας από μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ, που έγινε επίσης στόχος επίθεσης.
Την ίδια ώρα, βέβαια, που τόσο η κυβέρνηση της Γερμανίας, όσο και μεγάλο μέρος του κόσμου είχε ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, στο Βερολίνο αλλά και σε άλλες γερμανικές πόλεις υπήρχαν κοινότητες που γιόρτασαν την επίθεση της Χαμάς. Η αστυνομία επενέβη και διέλυσε μία διαδήλωση που διεξήχθη στο Neukölln (Νοϊκέλν), μία περιοχή του Βερολίνου με πολλούς κατοίκους αραβικής καταγωγής. Στην ίδια περιοχή, πληροφορίες ανέφεραν ότι κάποια «ισλαμιστική οργάνωση» μοίραζε…γλυκά για να γιορτάσει την επίθεση στο Ισραήλ.
Auch in Berlin Neukölln verteilt das antisemitische Netzwerk Samidoun (Ableger der terroristischen PFLP) zur „Feier des Tages“ Baklawa auf der Sonnenallee. pic.twitter.com/9CvGKZALMt
— . | احمد ع. عميرات (@ahmad_omeirate) October 7, 2023
Ιράν: Ένας ακτιβιστής έραψε τα χείλη του μετά την αυτοκτονία ενός άλλου ακτιβιστή
Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αρκετά άτομα να πανηγυρίζουν στους δρόμους, στήνοντας οδοφράγματα.
In #Berlin Neukölln feiern die Unterstützer der Hamas Terroristen den heurigen Angriff auf Israel auf der Sonnenallee — wer die Hamas nach Deutschland einlädt, muss sich auch über ihre Methoden auf unseren deutschen Straßen nicht wundern. UNFASSBAR #IStandWithIsrael pic.twitter.com/CsD3MP1jHp
— @BrennpunktUA (@BrennpunktUA) October 7, 2023
— Hannah Meerkamm (@HannahMeerkamm) October 7, 2023
Τις επόμενες ημέρες, τα πράγματα «σκοτείνιασαν» στο Βερολίνο, θυμίζοντας εποχές που θα έπρεπε να έχει αφήσει για τα καλά πίσω του. Άγνωστοι ζωγράφισαν το άστρο του Δαυίδ στις πόρτες σπιτιών όπου μένουν Γερμανοεβραίοι,«μαρκάροντάς» τους, ενώ δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν σε εβραϊκή συναγωγή το πρωί της 18ης Οκτωβρίου.
Berichte aus der jüdischen Community in Berlin. Gestern wurden private Wohnhäuser, in denen Jüdinnen/ Juden leben, mit Davidsternen markiert. pic.twitter.com/ZeL4Uw93sC
— Anna Staroselski (@AStaroselski) October 14, 2023
«Είναι πολύ σαφές ότι δεν ανεχόμαστε και δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων», ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στον απόηχο του περιστατικού στην εβραϊκή συναγωγή. Λίγες ημέρες πριν, ο Σολτς είχε ανακοινώσει μέσα στην Μπούντεσταγκ (γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο) την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Χαμάς στη Γερμανία, ενώ δήλωσε πως και το παλαιστινιακό δίκτυο «Samidoun» (η οργάνωση που φέρεται να μοίραζε τα γλυκά) πρέπει να απαγορευτεί. «Όποιος εξυμνεί τα εγκλήματα της Χαμάς στη Γερμανία ή ακόμη και υποστηρίζει την οργάνωση, διαπράττει ποινικό αδίκημα. Οι ποινικές αρχές θα το ακολουθήσουν αυστηρά», προειδοποίησε.
Στο μεταξύ, η καφίγια, το παλαιστινιακό μαντήλι, απαγορεύθηκε να χρησιμοποιείται στα σχολεία της Γερμανίας, εφόσον αυτή «διαταράσσει την ηρεμία του σχολείου». Δεκάδες διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, που είχαν προγραμματιστεί, απαγορεύθηκαν πριν γίνουν, αν και άλλες μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν ειρηνικά, όπως μία μεγάλη διαδήλωση στις 28/10, όπου, μάλιστα, συμμετείχαν και εβραϊκές οργανώσεις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε άλλες περιπτώσεις, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητα ή παρά την αρχική τους απαγόρευση, οδηγώντας σε βίαιες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία και συλλήψεις.
Μιλώντας για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, δήλωσε: «Στη Γερμανία ο καθένας επιτρέπεται να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και να διαδηλώνει ειρηνικά. Αλλά όπου ξεπερνιούνται τα όρια, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα. Τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή για την υποκίνηση αντισημιτικών και αντι-ισραηλινών εκδηλώσεων και καμία ανοχή – αυτό είναι αυτονόητο – για τη βία. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι επιλογές της αστυνομίας, σε περίπτωση που δοξάζεται η τρομοκρατία της Χαμάς».
Ενώ φαίνεται πως ακόμα διατηρούνται κάποιες ισορροπίες, είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες κατάφερε σε σημαντικό βαθμό να ενσωματώσει διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες στην κοινωνία της, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με μία «σύγκρουση κόσμων» στο εσωτερικό της, την οποία δεν περίμενε: «Ίσως υπήρξαμε πολύ απρόσεκτοι, γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε αυτά τα πράγματα σχεδόν υπό πλήρη έλεγχο», δήλωσε η βουλευτής του συγκυβερνώντος SPD, Μπέρμπελ Μπας, μιλώντας για τον «εισαγόμενο αντισημιτισμό» σε εκπομπή του καναλιού ARD.
„Vielleicht waren wir auch naiv“ – @baerbelbas verurteilt im #BerichtausBerlin Antisemitismus jeglicher Art. Bezogen auf importierten Antisemitismus gesteht sie ein, dass man bei der Prävention viel mehr hätte tun müssen – insbesondere bei Integrationskursen. pic.twitter.com/CbkYqBjm6L
— Bericht aus Berlin (@ARD_BaB) October 22, 2023
«Ίσως όμως υπήρξαμε και αφελείς», προσέθεσε. «Θα έπρεπε να κάνουμε κατανοητό στους ανθρώπους, που έρχονται σε εμάς – για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ενσωμάτωσης – το ποιος είναι ο ρόλος μας ως Γερμανία, καθώς και ότι το Ισραήλ είναι μέρος του λόγου ύπαρξής μας».
Βέβαια, δεν μπορεί να γίνεται λόγος μόνον για «εισαγόμενο αντισημιτισμό». Όπως επισημαίνεται σε άρθρο της εφημερίδας taz, τα τελευταία χρόνια οι αντισημιτικές, αλλά και ευρύτερα ρατσιστικές απόψεις κανονικοποιούνται ολοένα και περισσότερο στη Γερμανία, λόγω της ανόδου του (ακροδεξιού κόμματος) AfD και εξαιτίας των ιδαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Μόνο στη Βαυαρία, όπου το AfD έγινε το τρίτο ισχυρότερο κόμμα με 14,6%, καταγράφηκαν φέτος 105 αντισημιτικά περιστατικά, τα οποία αναφέρονταν στην «εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης υπό τον Εθνικοσοσιαλισμό».
Από την άλλη, στη Θουριγγία, όπου επίκεινται πολιτειακές εκλογές – τις οποίες αναμένεται να κερδίσει το AfD – έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα περιστατικά με μασκοφόρους που εισέρχονται σε καταλύματα προσφύγων και επιτίθενται σε παιδιά και γυναίκες.
Γερμανία: Καβγάδες για τη Γάζα στους κόλπους του ακροδεξιού κόμματος
Το ίδιο το AfD έχει επίσης διχαστεί, όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα. Όταν η Χαμάς επιτέθηκε κατά του Ισραήλ με ρουκέτες, όλα τα κόμματα του γερμανικού κοινοβουλίου – εκτός από το AfD και το αριστερό Die Linke – εξέδωσαν κοινή δήλωση, σύμφωνα με την οποία: «Η συμπαράστασή μας είναι προς ολόκληρο τον ισραηλινό πληθυσμό και το κράτος του Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιο τρόμο και πρέπει να σταματήσει αμέσως».
Τέσσερις ημέρες μετά την εκτόξευση των ρουκετών, o ηγέτης του AfD, Τίνο Κρουπάλα, ανέφερε σε tweet του ότι θρηνεί «για όλους τους νεκρούς του πολέμου», ενώ τόνισε πως «όλα τα κράτη της περιοχής πρέπει να επικεντρωθούν στην αποκλιμάκωση». Η διπλωματία πρέπει να είναι στην «ημερήσια διάταξη», έγραψε ο Κρουπάλα, και ο στόχος πρέπει να είναι μία «βιώσιμη λύση για όλες τις πλευρές». Οι δηλώσεις του Κρουπάλα έβαλαν «φωτιά» όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.
«Τι ανούσιο, ανόητο tweet ήταν αυτό», έγραψε ο Γκέοργκ Πατζέρσκι, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Βερολίνου. «Τα περισσότερα από 1.200 Ισραηλινά παιδιά, γυναίκες και άνδρες που δολοφονήθηκαν βάναυσα δεν είναι νεκροί πολέμου, είναι θύματα δολοφονιών των σφαγέων της Χαμάς». Νωρίτερα, ο επίτιμος πρόεδρος του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, είχε δηλώσει μέσα στη Μπούντεσταγκ ότι το Ισραήλ αντιπροσωπεύει «τη Δύση μέσα σε μία περιοχή που πολεμά τη Δύση» και ότι «υπερασπιζόμενοι το Ισραήλ, υπερασπιζόμαστε τον δικό μας τρόπο ζωής».
Παρόλα αυτά, ο Κρουπάλα έτυχε και υποστήριξης μέσα στο κόμμα του: Ο υποψήφιος με το AfD για τις ευρωεκλογές και πρώην βουλευτής, Σίγκμουντ Ντρέζε, κάλεσε τους Γερμανούς που «ουρλιάζουν ζητώντας μία ισχυρότερη παρέμβαση στη Γάζα, να κάτσουν να σκεφτούν και να μιλάνε πιο σιγά» – και αυτό διότι, όπως λέει, υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου κύματος προσφύγων από τη Γάζα στη Γερμανία.