Ο διορισμός του έρχεται σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας, με την αποστολή του να είναι να φέρει σταθερότητα σε ένα διαιρεμένο και ασταθές κοινοβούλιο. Ο Μπαϊρού, 73 ετών, καλείται να συνεργαστεί στενά με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ παράλληλα να διαχειριστεί την κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση, η οποία είναι βαθιά διχασμένη μεταξύ των ακραίων αριστερών και δεξιών παρατάξεων, πολλές από τις οποίες είναι έντονα αντίθετες στον Μακρόν και επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ηγεσία του.
Ο Μπαϊρού, ο οποίος ίδρυσε το Κίνημα Δημοκρατίας το 2007, αντιμετωπίζει την δύσκολη πρόκληση να βρει κοινούς τόπους μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων σε ένα κοινοβούλιο που έχει δείξει ελάχιστη συναίνεση, ιδιαίτερα σε κρίσιμα θέματα όπως ο εθνικός προϋπολογισμός.
Τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο, και ο Μπαϊρού θα πρέπει να εξασφαλίσει υποστήριξη σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας. Ο προκάτοχός του, Μισέλ Μπαρνιέ, παρέμεινε στη θέση του μόνο για τρεις μήνες, και λίγοι αναμένουν ότι η θητεία του Μπαϊρού θα είναι πολύ μεγαλύτερη, δεδομένων των τεράστιων πιέσεων που αντιμετωπίζει.
Ποιος είναι ο Μπαϊρού
Ο Μπαϊρού, μια σημαντική φιγούρα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, είναι γνωστός για τις μετριοπαθείς απόψεις του και τον ρόλο του στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου της χώρας. Ο διορισμός του σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή ηγεσίας, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει συνεχιζόμενες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.
Η πολιτική καριέρα του Μπαϊρού εκτείνεται σε αρκετές δεκαετίες και έχει αναλάβει διάφορες σημαντικές θέσεις στην γαλλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η κεντρώα προσέγγιση του Μπαϊρού θεωρείται ως μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών και αναζήτησης κοινού εδάφους σε μια περίοδο πολιτικής πόλωσης.
Παρόλο που ο Μπαϊρού ανήκει σε διαφορετικό κόμμα, είναι μακροχρόνιος σύμμαχος του Μακρόν. Υπηρέτησε ως υπουργός Δικαιοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση του Μακρόν, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω κατηγοριών για απάτη, αν και αθωώθηκε από αυτές τις κατηγορίες νωρίτερα φέτος.
Η σύντομη και ταραχώδης θητεία του Μισέλ Μπαρνιέ ανέδειξε τις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Μπαϊρού. Το πολιτικό τοπίο παραμένει ιδιαίτερα θολό και πολλοί αμφιβάλλουν για το πώς ο Μπαϊρού θα καταφέρει να φέρει σταθερότητα στην κυβέρνηση.
Μπόνι Μπλου: Αυτή είναι η πορνοστάρ που ισχυρίζεται ότι έκανε σεξ με πάνω από 1.000 άνδρες σε 12 ώρες (βίντεο)
Από το 1993 έως το 1997, επί τριών δεξιών κυβερνήσεων διετέλεσε υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, ήταν πρόεδρος διαφόρων κεντρώων κομμάτων: του Κέντρου Κοινωνικών Δημοκρατών (CDS) από το 1994 έως το 1995 και της Δημοκρατικής Δύναμης (FD) από το 1995 έως το 1998, της Ενωσης για τη Γαλλική Δημοκρατία (UDF) από το 1998 έως το 2007 και του Δημοκρατικού Κινήματος (Mouvement démocrate) από το 2007 έως σήμερα.
Εχει θέσει υποψηφιότητα σε τρεις προεδρικές εκλογές. Υποψήφιος του UDF, ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2002, με ποσοστό 6,8% των ψήφων. Το 2007 θεωρήθηκε ότι ήταν σε θέση να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά ήρθε τρίτος με 18,6% των ψήφων. Στη συνέχεια, ίδρυσε το MoDem, το οποίο αγκυροβόλησε στο κέντρο, ενώ το UDF κατατάσσεται παραδοσιακά στην κεντροδεξιά. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 έλαβε ποσοστό 9,1% των ψήφων, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση.
Αφού εγκατέλειψε τις προεδρικές εκλογές του 2017, υποστήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στη συνέχεια τον διόρισε υπουργό Επικρατείας και υπουργό Δικαιοσύνης μία θέση από την οποία παραιτήθηκε, εξαιτίας διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική.
Συνάντηση σε «τεταμένο κλίμα»
Ο Μακρόν, σύμφωνα με τη Le Monde, συνέχιζε διαβουλεύσεις με πολιτικούς αντιπάλους και συμμάχους του, μέχρι και λίγη ώρα πριν από τον διορισμό του Μπαϊρού, με τον οποίο είχε τεταμένη συνάντηση, νωρίς το πρωί, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το πρωί της Παρασκευής, αναφέρει η Le Monde, ο Μακρόν πρότεινε στον επικεφαλής του MoDem να είναι το νούμερο δύο σε κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ρολάν Λεσκίρ, ο οποίος επίσης προέρχεται από το στρατόπεδο των προεδρικών. Ο Μπαϊρού όμως, φέρεται να απέρριψε πλήρως το ενδεχόμενο, θέτοντας ζήτημα αποχώρησής του από τον προεδρικό συνασπισμό.
Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ρήξης με τον βασικό του σύμμαχο, ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να άλλαξε τελικά γνώμη επιλέγοντας να διορίσει τον Φρανσουά Μπαϊρού.
Ο Λεσκίρ από την πλευρά του, μετά τον διορισμό του Μπαϊρού ανέφερε για τον νέο πρωθυπουργό ότι «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση». Χαιρετίζοντας την επιλογή του Μακρόν, τόνισε ακόμη ότι ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης έχει την πλήρη υποστήριξή του.
Félicitations à @bayrou , M. le Premier ministre!
Il est l’homme de la situation, dans un moment où le pays a plus que jamais besoin de courage et de dialogue. Il a tout mon soutien. Il saura faire travailler ensemble les hommes et les femmes de bonne volonté.— Roland Lescure (@RolandLescure) December 13, 2024