Ο αποκαλούμενος «στρατάρχης» Χαλίφα Χάφταρ του λιβυκού Εθνικού Στρατού αναβαθμίζει τις διασυνδέσεις με τη Ρωσία για να προωθήσει την εκπαίδευση ειδικών δυνάμεών του με αντάλλαγμα την αυξημένη ρωσική παρουσία στη Λιβύη/Κυρηναϊκή και επιπρόσθετα προς την Κρήτη, όπου ήδη παρατηρείται αύξηση των Ρώσων πρακτόρων, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. Η GRU της Ρωσίας προετοιμάζει σημαντικά στρατηγικά παιχνίδια στη Λιβύη/Ανατολική Μεσόγειο μέσω ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων που θέλουν να αποκτήσουν επιρροή στη Μεσόγειο (σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα από μελέτες και αναλύσεις κορυφαίων στρατιωτικών από 5 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ).
Η διαλυμένη κυβέρνηση της Λιβύης έχει προσφέρει έναν «δρόμο» για αυξημένη ρωσική επιρροή στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα από το 2018, ενώ δύο χρόνια μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, οι Ρώσοι επιδιώκουν να έχουν ισχυρό δίκτυο πληροφοριών σχετικά με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οι κινήσεις του Κρεμλίνου έχουν σημαντικές πολιτικές και στρατιωτικές επιπτώσεις (και δεν τις έχουμε δυστυχώς εντοπίσει και αναλύσει). Τουλάχιστον 500 Ρώσοι εργολάβοι (στρατιωτικοί και μυστικοί πράκτορες βρίσκονται επί του παρόντος στη Λιβύη, με υποστήριξη, όταν χρειάζεται, από 1.000 Σύρους πολιτοφύλακες που εδρεύουν στη Βεγγάζη και στην προβληματική Ντέρνα.
Ο Yevkurov και ο στρατηγός της GRU Andrei Averyanov επισκέφθηκαν όλους τους νέους εταίρους τους στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Λιβύης, του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (CAR) στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο στρατηγός Averyanov είναι ο πρώην επικεφαλής της Μονάδας 29155 της GRU, η οποία ήταν υπεύθυνη για δολοφονίες, δολιοφθορές και επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια (με στενές διασυνδέσεις με Σέρβους) και όχι μόνο. Ο Γιεβκούροφ πραγματοποίησε τέσσερις επισκέψεις στη Λιβύη τους τελευταίους έξι μήνες, με πιο πρόσφατη στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προσφέρει σε πρώην μαχητές της Wagner νέες συμβάσεις Αφρικανικού Σώματος. Σύμφωνα με το πρότυπο των αποικιακών στρατών, Αφρικανοί εθελοντές μπορεί να ενσωματωθούν στο Αφρικανικό Σώμα για να το ανεβάσουν στους 20.000 άνδρες υπό ρωσική διοίκηση.
Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του Αφρικανικού Σώματος αυτό το καλοκαίρι, η Λιβύη θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό για τις ρωσικές επιχειρήσεις στο Σουδάν, στην CAR και τη νέα στρατιωτική συμμαχία των κρατών του Σαχέλ, που αποτελείται από τον Νίγηρα, το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο (μετά τη γαλλική εκδίωξη), ενώ από τη Βεγγάζη θα παρακολουθεί τις εξελίξεις μεταξύ Κρήτης και Κύπρου (λόγω της πολεμικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας επιδιώκουν να έχουν πλήρη εικόνα σχετικά με Κρήτη και Κύπρο…).
Η έντονη παρουσία των ρωσικών μισθοφορικών δυνάμεων και της GRU στη Λιβύη εγείρει πολλά ερωτήματα: Οι μισθοφορικές δυνάμεις απέχουν πολύ από το να είναι ανίκητες στα πεδία μάχης της Λιβύης και σε άλλα αφρικανικά πεδία. Αν οι μονάδες του Αφρικανικού Σώματος αντιμετωπίσουν προβλήματα, θα επέμβουν οι ταξιαρχίες Spetsnaz (ειδικές δυνάμεις) της GRU; Τι ρόλο θα διαδραματίσουν οι χερσαίες δυνάμεις και τα πλοία που ελέγχονται από την GRU στη χειραγώγηση του υβριδικού πολέμου των μεταναστευτικών ροών μέσω της Λιβύης προς την Ευρώπη και προς Κρήτη και Κύπρο;