Οι ακτιβιστές έχουν ξεκινήσει να κατακλύζουν παραλίες, όπως η περιοχή Ποζίλιπο της Νάπολης με τις πλούσιες βίλες ή το Φόρτε ντέι Μάρμι, μια περιοχή που φιλοξενεί τον σχεδιαστή μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι και την πρώην βασίλισσα του Βελγίου, Πάολα. Στο… πλευρό τους έχουν και την απόφαση της Κομισιόν που έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως την Ιταλία, ζητώντας να βάλει τέλος -στις επικερδείς κατά τα άλλα- παραχωρήσεις αιγιαλού σε επιχειρηματίες. Από την άλλη, οι παραχωρησιούχοι των παραλιών είναι εξοργισμένοι και έχουν την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Ιταλίας.
Ο Κάρλο Φιντάνζα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αδελφών της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τα μέλη της ομάδας «ταραχοποιούς». Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του «Politico», το ζήτημα παροχής τμημάτων της ιταλικής ακτογραμμής σε επιχειρηματίες είναι ένας πολιτικός πονοκέφαλος που κληρονόμησε από τη διακυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε πριν από τρία χρόνια ότι οι τοπικές αρχές έπρεπε να προκηρύξουν διαγωνισμό για την παραχώρηση των παραλιών έως το τέλος του 2023. Ωστόσο, η νυν κυβέρνηση καθυστερεί τη συμμόρφωση με την απόφαση, με τον Φιντάνζα να σημειώνει πως το μέτρο δεν εφαρμόζεται, καθώς οι παραλίες δεν είναι σπάνιες, μία από τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Στην Ισπανία εξετάζεται νόμος που θα επιτρέπει στις αρχές να κατάσχουν ακίνητα που βρίσκονται είτε πάνω είτε κοντά σε παραλίες, είτε πρόκειται για σπίτια, καταστήματα, μπαρ ή εστιατόρια. Μετά το περυσινό «Κίνημα της πετσέτας» που έκανε την εμφάνισή του και στις ισπανικές παραλίες, ο νόμος αποσκοπεί στην προστασία των περιοχών της ακτογραμμής που κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Μαδρίτης.
Στη γειτονική Τουρκία, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την απομάκρυνση όλων των «εγκαταστάσεων» που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Το υπουργείο ανακοίνωσε επιθεωρήσεις σε «καταλήψεις και παράνομες κατασκευές που εμποδίζουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν ελεύθερα τις ακτές και να έχουν πρόσβαση στην ακτή» στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι θάλασσες είναι για τους ανθρώπους», επικαλούμενος το άρθρο 43 του Συντάγματος.