Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο 1,8% στα 88 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πλησίασε για λίγο ένα ιστορικό υψηλό πριν υποχωρήσει στα σχεδόν 2.400 δολάρια η ουγγιά.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αντίδραση του Ισραήλ στην απευθείας επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι μια επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου.
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί έως και 3,5% αρχικά. Ωστόσο, τα κέρδη υποχώρησαν αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε «καμία ζημιά» στην επαρχία Ισφαχάν, όπου υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις.
Οι απότομες και συνεχείς αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Οι χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόρευμα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων όπως η βενζίνη και το ντίζελ.
Οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από το υψηλότερο κόστος ζωής παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια.
Ενώ ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνεται, στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας και ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι η μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να μην συμβεί πριν από το καλοκαίρι ή αργότερα μέσα στο έτος.
Η τιμή του χρυσού αυξάνεται συχνά σε περιόδους αβεβαιότητας καθώς θεωρείται ασφαλής επένδυση.
Η αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για το εάν θα επηρεαστούν οι θαλάσσιες μεταφορές μέσω του Στενού του Ορμούζ μεταξύ του Ομάν και του Ιράν.
Είναι μια κρίσιμη ναυτιλιακή διαδρομή, καθώς περίπου το 20% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου περνά από αυτήν.
Μέλη του καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ – Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Ιράκ – στέλνουν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που εξάγουν μέσω του στενού.
Το Ιράν είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, και το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ΟΠΕΚ.
Η αρχική άνοδος των τιμών του πετρελαίου ήταν «μια σπασμωδική αντίδραση στους φόβους για μια νέα κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν», δήλωσε η ειδικός της αγοράς ενέργειας Vandana Hari της Vanda Insights.
«Αυτό που υπογραμμίζουν τα τελευταία γεγονότα είναι η αυξημένη ευθραυστότητα και αστάθεια στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.
Οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στα τελευταία γεγονότα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δείκτης μετοχών FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,4% ενώ ο δείκτης FTSE 250 υποχώρησε κατά 0,8% στις αρχές της διαπραγμάτευσης.
Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 2,7%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,9%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με πτώση 1,6%.
Ειδήσεις σήμερα
Συγκίνηση: Αδέρφια ξανασμίγουν μετά από 45 χρόνια [βίντεο]
Ανατροπή με τις φορολογικές δηλώσεις: Τι λέει το ΥΠΟΙΚ για την παράταση