Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου διαπίστωσαν ότι το «Golden Boy» είχε δεκάδες διαφορετικά φυλαχτά, πολλά εκ των οποίων ήταν χρυσά.
Τα φυλαχτά είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά πάνω ή μέσα στο σώμα του. Μεταξύ αυτών ένα φυλαχτό «δύο δακτύλων» δίπλα στο απερίτμητο πέος του εφήβου. Ένας χρυσός «σκαραβαίος της καρδιάς» στη θωρακική κοιλότητα και μία «χρυσή γλώσσα» που είχε τοποθετηθεί στο στόμα του εφήβου, διασώθηκαν επίσης.
Η μούμια «Golden Boy» είχε τοποθετηθεί μέσα σε δύο φέρετρα. Ένα εξωτερικό με ελληνική επιγραφή και μια εσωτερική ξύλινη σαρκοφάγο. Εκτός από την καρδιά, τα εσωτερικά του όργανα είχαν αφαιρεθεί μέσω μιας τομής. Ο εγκέφαλός του είχε αφαιρεθεί από τη μύτη και είχε αντικατασταθεί με ρητίνη.
Από τις αξονικές τομογραφίες προκύπτει ότι το «Golden Boy» είχε ύψος 1 μέτρο και 28 εκατοστά. Ήταν μεταξύ 14 και 15 ετών, τα δόντια του ήταν υγιή και δεν υπήρχε προφανής αιτία θανάτου.
Τα φυλαχτά αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα αιγυπτιακών πεποιθήσεων. Ένα χρυσό φύλλο γλώσσας για παράδειγμα τοποθετούνταν μέσα στο στόμα για να διασφαλιστεί πως το «Golden Boy» θα μπορούσε να μιλήσει στη μετά θάνατον ζωή. Αντίστοιχα ένα άλλο φυλαχτό είχε σκοπό να φέρει την ισορροπία.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
«Εδώ δείχνουμε τον εκτεταμένο στολισμό αυτής της μούμιας. Αποτελείται από 49 φυλαχτά. Ήταν όμορφα τοποθετημένα σε μια μοναδική διαρρύθμιση από τρεις στήλες. Είτε ανάμεσα στις πτυχές του υφάσματος είτε μέσα στις κοιλότητες του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν το Μάτι του Ώρου, τον σκαραβαίο, το φυλαχτό Ακέτ του ορίζοντα, τον Κόμπο της Ίσιδας και άλλα.
Πολλά ήταν φτιαγμένα από χρυσό, ενώ άλλα από ημιπολύτιμους λίθους, πηλό ή φαγεντιανή. Ο σκοπός τους ήταν να προστατεύουν το σώμα στη μετά θάνατον ζωή». Όλα όσα εξηγεί η Dr Sahar Saleem, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Medicine.
Οι ερευνητές, γράφοντας στο περιοδικό Frontiers Medicine, προσέθεσαν πως τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν τα παιδιά τους. Τους παρείχαν τελετουργική θεραπεία.
Το πέρασμα σε μια άλλη ζωή
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος, το πνευματικό του σώμα αναζητούσε μια μεταθανάτια ζωή παρόμοια με αυτόν τον κόσμο. Η είσοδος, όμως, στη ζωή μετά θάνατον δεν ήταν εγγυημένη.
Απαιτούσε πρώτα ένα επικίνδυνο ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, ακολουθούμενο από μια τελευταία διαδικασία κρίσης για τον νεκρό. Για αυτό οι συγγενείς και οι ταριχευτές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασφαλίσουν πως το αγαπημένο τους πρόσωπο θα μπορούσε να φτάσει σε έναν ευτυχισμένο προορισμό.
«Αυτή η μούμια αποτελεί μια βιτρίνα των αιγυπτιακών πεποιθήσεων σχετικά με τη μετά θάνατον ζωή κατά την περίοδο των Πτολεμαίων», σημειώνεται σε ανακοίνωση του περιοδικού. Αν και η μούμια του «Golden Boy» ανακαλύφθηκε το 1916, βρισκόταν αποθηκευμένη στο υπόγειο του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου.
Μέχρι που η ομάδα ερευνητών της Dr Saleem να διεξάγει την έρευνά της. Το «Golden Boy» φορούσε μια επίχρυση μάσκα κεφαλής, μια θωρακική ασπίδα και σανδάλια. Ο θάνατός του φέρεται να οφείλεται σε φυσικά αίτια. «Σύμφωνα με το τελετουργικό «Βιβλίο των Νεκρών» των αρχαίων Αιγυπτίων, ο νεκρός έπρεπε να φορά λευκά σανδάλια για να είναι ευσεβής και καθαρός» σημειώνει η Dr Sahar Saleem.
Οι αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες, όπως επισημαίνεται στη σύνοψη της επιστημονικής έρευνας, αποτελούν μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε περισσότερα για την υγεία, τις πεποιθήσεις και τις δεξιότητας των ανθρώπων στην αρχαιότητα. Μια μούμια από ένα νεκροταφείο (περ. 332-30 π.Χ.) στην Αίγυπτο, φυλασσόταν χωρίς να έχει εξεταστεί από το 1916. Θεώρησαν οι ερευνητές ότι είχε έρθει ο καιρός με τη χρήση της τεχνολογίας να προωθήσουν τη δημόσια έκθεση μιας καλά διατηρημένης μούμιας.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός – Μαρουσάκης: Πολική «μπάλα» φέρνει σφοδρή κακοκαιρία – Ιδιαίτερη προσοχή στην Αττική
Συναγερμός στις Αρχές: Έστειλαν email για τοποθέτηση βόμβας σε νοσοκομεία και στο «Ελ. Βενιζέλος»