Μια μέρα μετά την αποκάλυψη του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ, για δημοψηφίσματα που σχεδιάζει πολύ σύντομα η Μόσχα στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (το πρακτορείο Meduza κάνει λόγο για τις 14 και 15 Μαΐου) αλλά και στα καταληφθέντα από τον ρωσικό στρατό εδάφη της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, χθες προστέθηκε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ.
Η ουκρανική υπηρεσία του αμερικανικού «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη» αποκάλυψε ένα έγγραφο του Κρεμλίνου με ημερομηνία 16 Απριλίου, που συνοδεύεται από χάρτη των ρωσικών διεκδικήσεων.
Το σχετικό ντοκουμέντο με τίτλο «Μανιφέστο του Συμβουλίου του Λαού της Νότιας Ρωσίας» εκπονήθηκε από κορυφαίους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος της «Ενωμένης Ρωσίας» και προτείνει την δημιουργία ενός κράτους-δορυφόρου της Μόσχας, που θα ονομάζεται «Νότια Ρωσία» και θα αποτελείται από τα εδάφη που έχει ήδη κατακτήσει ή σκοπεύει να κατακτήσει ο ρωσικός στρατός.
Σε πρώτη φάση το Κρεμλίνο σχεδιάζει δημοψηφίσματα για να απορροφήσει το Ντονμπάς στη ρωσική επικράτεια. Παράλληλα, το στοίχημα του πολιτικού ελέγχου επιδιώκεται να κερδηθεί με την ενίσχυση των διοικήσεων σε περιοχές όπως το Χάρκοβο και τα περίχωρά του που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, μεγάλο βιομηχανικό κέντρο και η σημαντικότερη κατάκτηση των Ρώσων. (Η πόλη του Χαρκόβου ακόμη αντέχει, αλλά έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές.)
Εκτός από τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη προσάρτηση, το Κρεμλίνο εγκαθιστά κατοχικές κυβερνήσεις και δίνει εντολές στους κατοίκους να χρησιμοποιούν ρούβλια για τις συναλλαγές τους. Σε κάθε ευκαιρία το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι η προέλαση θα επιταχυνθεί και οι ρωσικές δυνάμεις θα κατακτήσουν τουλάχιστον ολόκληρες τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, δηλαδή την επαρχία του Ντονμπάς.
Η Μόσχα επιδιώκει επίσης να αυξήσει τον έλεγχό της στις νότιες περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τμήματα των οποίων έχει ήδη καταλάβει. Εφόσον έχει επιτύχει αυτά τα εδαφικά κέρδη, θα σημαίνει ότι θα κατέχει περίπου το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας και το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της, κάτι που θα εξασφάλιζε τη χερσαία σύνδεση με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Στη Χερσώνα, όπου από τις 26 Απριλίου έχει τοποθετηθεί από τη Ρωσία στρατιωτική και πολιτική διοίκηση με επικεφαλής έναν πρώην δήμαρχο της πόλης, φαίνεται να είναι ο μεγάλος ρωσικός στόχος που θα ακολουθήσει το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ. Το σχέδιο είναι να γίνει ανακήρυξη μιας τρίτης «Λαϊκής Δημοκρατίας».
Στην περίπτωση αυτή το Κρεμλίνο θα μπορέσει να ενσωματώσει ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ουκρανία, ένα κομμάτι εδάφους ιστορικά γνωστό ως Novorossiya (Νέα Ρωσία) που κατέλαβε η τσαρική Ρωσία από την παρακμάζουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 18ο αιώνα.
Χωρίς τα λιμάνια και τις κύριες οδούς εξαγωγής σιταριού, άνθρακα και μετάλλων, «η Ουκρανία θα χάσει οποιαδήποτε οικονομική ανεξαρτησία», υποστηρίζει στο Tsargrad, το προπαγανδιστικό κανάλι του που στηρίζει το Κρεμλίνο, ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ.
Δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι στην Ουκρανία θα υπάρξει τεράστια αντίσταση στη δημιουργία της «Νότιας Ρωσίας», σε ειρηνική και ένοπλη μορφή, ενώ η Δύση δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτό το μόρφωμα.
Ειδήσεις σήμερα
Νέα μέτρα για το ρεύμα: Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο 12χρονης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Πάνω από 110 δολάρια ξανά το βαρέλι του Brent μετά το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ