Το ολλανδικό συμβόλαιο που αποτελεί και ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ξεπέρασε σήμερα τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) φθάνοντας μέχρι τα 302 ευρώ ενώ πριν από λίγο βρισκόταν στα 299,85 ευρώ με άνοδο 2,6%.
«Οι τιμές ανεβαίνουν έπειτα από τη χθεσινή ανακοίνωση για την καθυστερημένη επανεκκίνηση του εργοστασίου LNG των ΗΠΑ στο Freeport», εξηγούν αναλυτές στο Reuters. «Δεν είναι καλά νέα για την Ευρώπη, η οποία βασίζεται όλο και περισσότερο στο LNG για να αναπληρώσει το έλλειμμα στη ρωσική προσφορά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ενεργειακή κρίση: Πάγωσε τους Γάλλους ο Μακρόν
Πάγωσε μεταφορικά και κυριολεκτικά τους Γάλλους ο Εμανουέλ Μακρόν με ένα διάγγελμα που θύμισε Τσόρτσιλ παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολοι καιροί, καθώς «τελειώνει η εποχή της αφθονίας, των βεβαιοτήτων και της ανεμελιάς», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν, ολοκλήρωσε το σκηνικό προαναγγέλλοντας το τέλος των πλαφόν και των βοηθημάτων στις τιμές της ενέργειας, τα οποία αποτέλεσαν έως τώρα σωσίβιο για εκατομμύρια Γάλλους απέναντι στις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον γενικότερο πληθωρισμό.
Υστερα από ένα καλοκαίρι ξηρασίας, εκτεταμένων πυρκαγιών και συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ο 45χρονος Μακρόν απηύθυνε μια σκληρή ομιλία στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά το πέρας των διακοπών.
Λιτότητα…
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία που ζούμε το αποκορύφωμα μια μεγάλης αναταραχής. Πρώτον, επειδή ζούμε αυτό που μοιάζει με το τέλος της αφθονίας», δήλωσε επί λέξει. Η λήξη του ενεργειακού πακέτου στήριξης αυτόν το χειμώνα, για το οποίο διατέθηκαν αρκετά δισ. ευρώ, σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν οι τιμές της ενέργειας στη Γαλλία, καθώς ο Προϋπολογισμός δεν άντεχε περισσότερες παροχές.
Ετσι, ο Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους να αντιμετωπίσουν τη νέα σκληρή πραγματικότητα και τους υπουργούς του να χειριστούν με σθένος και αποφασιστικότητα την κρίση, χωρίς εξωραϊσμούς και δημαγωγίες. «Πιστεύω ότι διανύουμε ένα σημείο καμπής, μια μεγάλη αλλαγή… Την ιστορική στιγμή που ζούμε καθορίζει μια αλυσίδα κρίσεων, η μία χειρότερη από την άλλη», τόνισε ο Μακρόν αναφερόμενος στην ξηρασία, τις πυρκαγιές, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έχει αναστατώσει την ενεργειακή αγορά και το παγκόσμιο εμπόριο.
Ειδικά στο θέμα της Ουκρανίας, ο Μακρόν επεσήμανε στους συμπατριώτες του πως «η ελευθερία έχει ένα κόστος», καλώντας τους ουσιαστικά να ξεπαγιάσουν το χειμώνα για να μη νικήσει ο Πούτιν.
Στα… κάγκελα
Τα γαλλικά συνδικάτα απέρριψαν ασυζητητί την προτροπή του κεντρώου προέδρου για νέες θυσίες, υποστηρίζοντας αντιθέτως ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει αυξήσεις στους εργαζομένους για να αντεπεξέλθουν στον πληθωρισμό.
Ο επικεφαλής του μαχητικού αριστερού συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινές, προανήγγειλε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τον Σεπτέμβριο, με αίτημα την αύξηση μισθών και την επαναφορά του πλαφόν στην ενέργεια. Αν ο Γάλλος πρόεδρος βάλει στην ατζέντα και τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα επιδόματα ανεργίας, τότε η κοινωνική σύγκρουση θα πάρει διαστάσεις για τις οποίες ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων δείχνει πανέτοιμος.
Σε αυτή την κοινωνική μάχη ο Μακρόν θα έχει, ως φαίνεται, την αμέριστη στήριξη της Κεντροδεξιάς. Ο βουλευτής των «Ρεπουμπλικανών», Φιλίπ Γκοσλέν, χαιρέτισε την «επιστροφή του προέδρου στην πραγματικότητα» και τον προέτρεψε να προχωρήσει ακάθεκτος στην υλοποίηση των εξαγγελιών του.
Σύγκρουση
Η αποφασιστικότητα, πάντως, του Μακρόν να συγκρουστεί με ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, ρισκάροντας μια επανάληψη του φαινομένου των Κίτρινων Γιλέκων, φάνηκε από τα λεγόμενά του. «Περιμένω από την κυβέρνηση να σεβαστεί το λόγο που δώσαμε και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι του έθνους. Αυτό που επιθυμώ να μπορέσουμε να κάνουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι να επαναβεβαιώσουμε την πολύ ισχυρή ενότητα της κυβέρνησης, των δυνάμεων της πλειοψηφίας γύρω από μια πορεία που θα μας επιτρέψει να σταθεροποιήσουμε την κυριαρχία μας, τη γαλλική και την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία μας», τόνισε, συνεχίζοντας: «Είναι εύκολο να υποσχόμαστε τα πάντα, μερικές φορές να λέμε τα πάντα και ό,τι τύχει. Ας μην υποκύπτουμε σ’ αυτούς τους πειρασμούς, είναι ο πειρασμός της δημαγωγίας. Ανθούν σήμερα σε όλες τις Δημοκρατίες, σε έναν περίπλοκο κόσμο που φοβίζει. Μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται γοητευτικό να λέει κάποιος αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν (…), όμως πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε και να θέτουμε το ερώτημα αν είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - Γιατί η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα
Ενεργειακή κρίση – Γερμανία: Πρόσθετα επιδόματα ενέργειας και στέγασης
Την ώρα που ο Μακρόν καλεί ουσιαστικά τους Γάλλους να σφίξουν το ζωνάρι μέχρι ασφυξίας και να σκεπαστούν γερά για να μην ξεπαγιάσουν, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει ένα τρίτο πακέτο ελάφρυνσης για τα πιο ευάλωτα στρώματα.
Οπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δώσει «ζεστό χρήμα» κυρίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μια από τις πρόσθετες κινήσεις που συζητούνται έντονα είναι η μεταρρύθμιση εκ βάθρων του νομοθετικού πλαισίου για την παροχή επιδομάτων στέγασης. Ο γενικός γραμματέας της SPD, Κέβιν Κύνερτ, μιλώντας στο δίκτυο n-tv ανέφερε ότι το νέο πακέτο είναι θέμα ημερών, τονίζοντας ότι μετά τα δύο ισχύοντα πακέτα των 30 δισ., στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθούν τώρα πρόσθετα επιδόματα ενέργειας και στέγασης μαζί με νέες φοροελαφρύνσεις.
Ως απαραίτητη κρίνει τη μεταρρύθμιση των εισοδηματικών όρων καταβολής στεγαστικών επιδομάτων στη Γερμανία και η Ενωση Γερμανών Ενοικιαστών. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας, με τον επικεφαλής του, Μαρσέλ Φράτσερ, θεωρεί απαραίτητη τη σταθερή χρηματική στήριξη χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, π.χ. με ενεργειακό επίδομα 100 ευρώ το μήνα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού 7,5% και των αυξημένων τιμών ενέργειας. Κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο όμως δεν υπάρχει προς το παρόν σύγκλιση και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι αυτό της φορολόγησης στα υπερκέρδη εταιριών ενέργειας. Ολοένα περισσότερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων θεωρούν σωστή μια τέτοια κίνηση, με τους Φιλελεύθερους να τάσσονται κατά.
Μπλόκο
Παράλληλα στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας, με διάταγμα που υπογράφηκε χθες, αποφασίστηκε να καταργηθεί η παροχή ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια (πλην νοσοκομείων και κοινωνικών ιδρυμάτων) και να μπει όριο θέρμανσης στους 19 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη και στους 12 εκεί που γίνεται «έντονη χειρωνακτική εργασία»! Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξήγησε ότι οι ιδιώτες δεν θα υποχρεωθούν σε ανάλογα μέτρα, αλλά τους κάλεσε να συμβάλουν εθελοντικά στη μείωση της κατανάλωσης. «Χωρίς γενική συμμετοχή των επιχειρήσεων και του πληθυσμού δεν θα εξοικονομήσουμε αρκετό αέριο», τόνισε ο υπουργός των Πράσινων.
Ηδη πάνω από 4 στις 10 γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν την επιβίωσή τους σε κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Ενωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW).
Βρετανία
Στο μεταξύ, στη Βρετανία, συνεχίζεται η κόντρα των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών, Λιζ Τρας και Ρις Σούνακ, για την ενδεδειγμένη πολιτική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Η πλευρά Σούνακ τόνισε πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα βυθίσει τη χώρα σε «πληθωριστικό σπιράλ», αν δεν διαλέξει ανάμεσα στις έωλες εξαγγελίες της για περικοπή φόρων 50 δισ. λιρών και στη στήριξη του κόστους ζωής των Βρετανών. Κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, μια τέτοια πολιτική θα εκτινάξει τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας στα ύψη. Η Τρας έχει υποσχεθεί άμεση χρηματική στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα τον φετινό χειμώνα, εξαγγελία που στηρίζει και ο υπουργός Επιχειρήσεων, Κουάσι Κουαρτένγκ, ως φαβορί για το υπουργείο Οικονομικών, αν η Τρας κερδίσει την πρωθυπουργία.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκία: Τα νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές
«Κοριοί» στην Επιτροπή Διαφάνειας στη Βουλή που ενέκρινε το διορισμό Δεμίρη
Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα Πέμπτη και ποιοι αύριο Παρασκευή