Ο Σούνακ επαναλαμβάνει διαρκώς πως η οικονομία πάει καλά, όμως η επίσπευση ίσως γίνεται ακριβώς, γιατί ξέρει πως μέχρι το φθινόπωρο θα ξεθωριάσει δραματικά το «καλό χαρτί» των Τόρις, εκτιμά η «Τάιμς».
Ο ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος που έχει τα ηνία της γηραιάς αλβιόνας από το 2010, πόνταρε σε τρεις πιθανές μειώσεις επιτοκίων φέτος για πρώτη φορά από το 2020 πριν πάει στις κάλπες το φθινόπωρο. Τελικά ίσως υπάρξει μόνο μια τις προσεχείς βδομάδες- και αυτό δεν είναι βέβαιο. Ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί «πιο πεισματάρης από ό,τι αναμενόταν και η Τράπεζα της Αγγλίας πιο επιφυλακτική», σημειώνει η εφημερίδα.
Αρκετά λεφτά δεν υπάρχουν για περαιτέρω περικοπές φόρων και άλλες γενναιόδωρες προεκλογικές υποσχέσεις. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι όποιο κόμμα κερδίσει θα πρέπει είτε να αυξήσει τους φόρους είτε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Μαγική λύση δεν υπάρχει.
Πηγαίνοντας σε έξι βδομάδες στην κάλπη ο Σούνακ μπορεί να προβάλει ακόμη τη μείωση του πληθωρισμού από 11% το 2022 σε 2% σήμερα και την προοπτική μείωσης επιτοκίων που ταιριάζει με το αφήγημα «μένουμε προσηλωμένοι στο σχέδιο». Οσο κυλάει ο χρόνος, οι Εργατικοί θα κερδίζουν επιχειρήματα ότι «το σχέδιο δεν βγήκε».
Ο όποιος νέος ένοικος στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 κληρονομεί μια οικονομία κολλημένη σε αργό ρυθμό ανάπτυξης, φορτωμένη με υψηλά ποσοστό χρέους που περιορίζουν τις δυνατότητες της επόμενης κυβέρνησης να πετύχει σημαντική ανάκαμψη, σχολιάζουν αναλυτές και στο Ρόιτερς.
Μετά από το ισχυρό πλήγμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέτρησε απώλειες και από το Brexit το 2016, την πανδημία COVID και την ενεργειακή κρίση το 2022.
Οι οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας την τελευταία 4ετία ήταν οι πιο αδύναμες μεταξύ των οικονομιών της Ομάδας G7 με εξαίρεση τη Γερμανία, η οποία επίσης επλήγη σκληρά από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ιράν: Ένας ακτιβιστής έραψε τα χείλη του μετά την αυτοκτονία ενός άλλου ακτιβιστή
Η αδυναμία της γηραιάς αλβιόνας να συμβαδίσει με τους ομοτίμους της όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικότητας έχει συμβάλει σε ένα χάσμα στο βιοτικό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Οι Βρετανοί με μεσαίο εισόδημα είναι κατά 20% φτωχότεροι από όσους δηλώνουν μεσαία εισοδήματα στη Γερμανία και κατά 9% σε σύγκριση με τους Γάλλους, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Resolution, του Κέντρου Οικονομικών Επιδόσεων και του Ιδρύματος Nuffield.
Τα επίπεδα του δημόσιου χρέους είναι τα υψηλότερα από τη δεκαετία του 1960, όταν τα δημόσια οικονομικά ήταν ακόμη υπό πίεση από το κόστος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στα τέλη Γενάρη φέτος το χρέος του δημόσιου τομέα ξεπέρασε τα 2,6 τρισεκατομμύρια λίρες, σχεδόν όσο το μέγεθος του ετήσιου Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόντος.
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ο Σούνακ διαβεβαιώνει εδώ και καιρό πως αλλάζει η σελίδα μετά από ένα σύντομο διάλειμμα μικρής ύφεσης στο δεύτερο μισό του 2023, όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης ΑΕΠ φέτος γύρω στο 0,7% και 1,5% του χρόνου, πολύ πιο χαμηλά από το μέσο όρο του 2,75% για τη βρετανική οικονομία πριν από την κρίση.
ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, από την πλευρά του, υπόσχεται να μετατρέψει τη Μεγάλη Βρετανία στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ομάδας G7, προσελκύοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις που σταμάτησαν λόγω της αναταραχής και της ανασφάλειας που προκάλεσαν οι Συντηρητικοί με το δημοψήφισμα για το Brexit, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.