Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε η αποκάλυψη του Μπερνς ότι υπήρξε πραγματικός κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα πριν από δύο χρόνια, μετά την αποτυχία της πλήρους κλίμακας εισβολής της στην Ουκρανία και τη μετέπειτα ουκρανική αντεπίθεση που απελευθέρωσε τα τότε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Χερσώνας και τμήματα της βόρειας επαρχίας Χάρκοβο.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι τότε μετέβη στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ναρίσκιν, ενώ είχαν παρατηρηθεί έντονες κινήσεις σε τρεις πυρηνικές βάσεις στην Ευρωπαϊκή Ρωσία.
Ο Μπερνς, μιλώντας στο Λονδίνο μαζί με τον Ρίτσαρντ Μουρ, είπε επίσης ότι η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας είναι ένα «σημαντικό τακτικό επίτευγμα» που υπονόμευσε την προπαγάνδα του Πούτιν για το πώς εξελίσσεται ο πόλεμος.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Ο διευθυντής της CIA είπε ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφύγει σε τακτικά πυρηνικά όπλα. «Κανείς από εμάς δεν πρέπει να παίρνει ελαφρά τους κινδύνους της κλιμάκωσης», δήλωσε ο Μπερνς στην εκδήλωση των «Financial Times».
«Υπήρξε μια στιγμή, το φθινόπωρο του 2022, που υπήρχε πραγματικός κίνδυνος πιθανής χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων. Ποτέ δεν σκέφτηκα, ωστόσο, και αυτή είναι η άποψή μου, ότι θα έπρεπε να τρομοκρατούμαστε άσκοπα από αυτό. Ο Πούτιν είναι απλά νταής».
Ο Μουρ συμφώνησε, λέγοντας ότι η Δύση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. «Οπως είπε ο Μπιλ, κανείς στη Δύση δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί από τέτοιες συζητήσεις ή οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά του ρωσικού κράτους, γιατί όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε στις θέσεις μας και πρέπει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία», είπε. Κάνοντας την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση μαζί, είπαν και οι δύο: «Η διείσδυση στο Κουρσκ είναι τολμηρή από την πλευρά των Ουκρανών, για να προσπαθήσουν να αλλάξουν το παιχνίδι».
ΚΟΙΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Και οι δύο άνδρες εξέφρασαν ανησυχία για τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Ο Μουρ είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία απέδειξε την αυξανόμενη «ρεαλιστική συνεργασία» μεταξύ αυτών των χωρών, με τη Ρωσία να χρησιμοποιεί ιρανικά drones, κινεζικά εξαρτήματα για στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά πυροβολικού της Βόρειας Κορέας.
Ειδήσεις σήμερα
Νέος πρόεδρος της ΕΡΤ ο Γιάννης Παπαδόπουλος
Σοφία Ζαχαράκη: Μόνιμες αυξήσεις στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Ζάκυνθος: Σύλληψη 69χρονου που πυροβόλησε σκύλο – Πρόστιμο 50.000 ευρώ
Πληθωρισμός: «Πρωταγωνιστή» εκ νέου το ελαιόλαδο στις αυξήσεις – «Πάτησε» το 3% στην Ελλάδα