«Εφτάψυχος»
Ο Τζόνσον έχει χαρακτηριστεί πολιτικά «εφτάψυχος», στην πολιτική καριέρα του ξεπέρασε σκοπέλους, ανακάμπτει από σκάνδαλα και θεωρείται «μάστερ» στις εκλογικές νίκες. Τα «ατού» του ξεθώριασαν με το σκάνδαλο «πάρτι-γκέιτ» και την παρουσία του σε πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω καραντίνας λόγω κορονοϊού. Η παραβατική συμπεριφορά του -πήρε και πρόστιμο- και η απουσία «ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης» την περίοδο που ο λαός ζούσε τις σκοτεινότερες στιγμές της πανδημίας, οδήγησε στην ελεύθερη πτώση της δημοτικότητας του ίδιου και του κόμματός του, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από πολίτες και πολιτικούς.
Πολλοί προεξοφλούν ότι η πολιτική καριέρα του Τζόνσον έχει λίγους μήνες ζωής, διάστημα που ο ίδιος θα φροντίσει, όπως είπε, να «συνεχίσει τη δουλειά του» και «να επικεντρωθεί σε αυτά που έχουν σημασία για τον λαό: οικονομία, περίθαλψη, εγκληματικότητα».
Η Ιστορία -στις περιπτώσεις διακυβέρνησης της Τερέζα Μέι, του Τζον Μέιτζορ, της Μάργκαρετ Θάτσερ– έχει δείξει ότι όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός βουλευτών που έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους στον ηγέτη τους, ακόμη κι αν δεν αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, οι αρχηγοί δεν μακροημερεύουν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο όποιος εξασφάλισε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 30 χρόνων για το κόμμα του στις εκλογές του 2019, «επιβίωσε» της πρότασης μομφής με 211 ψήφους. Ακόμη όμως και στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο Τζόνσον είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του κόμματος στις προγραμματισμένες εκλογές του 2024, αν αντέξει έως τότε.
Η επόμενη ημέρα
Οι αναλυτές σημειώνουν πως θα περάσουν κάποιες εβδομάδες ηρεμίας αλλά οι διεργασίες στο παρασκήνιο θα συνεχιστούν.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οι κανονισμοί ορίζουν πως έπειτα από πρόταση δυσπιστίας ο «νικητής» μπορεί να είναι ασφαλής για 12 μήνες, ωστόσο ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής «Επιτροπή 1922», σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο κανονισμός, ώστε να επιτραπεί νέα πρόταση μομφής άμεσα, χαρακτηρίζοντάς το «τεχνικά δυνατό».
Ενα ακόμη σενάριο της επόμενης ημέρας αφορά στις πιέσεις που πιθανόν θα ασκήσουν το υπουργικό συμβούλιο και ανώτερα μέλη της κυβέρνησης στον πρωθυπουργό οδηγώντας τον σε παραίτηση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για επανάληψη της περίπτωσης της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1990. Μια πιο απίθανη κίνηση θα είναι το υπουργικό συμβούλιο να απευθυνθεί στη βασίλισσα δηλώνοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.
Πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού θα μπορούσε να κατατεθεί από το σύνολο των βουλευτών (όλων των κομμάτων), το οποίο προτάθηκε από το Κόμμα των Φιλελευθέρων, σερ Εντ Ντάβεϊ. Το Κοινοβούλιο είναι μάλλον απίθανο να προχωρήσει σε μια τέτοια ψηφοφορία, εκτός κι αν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος, σερ Κάιρ Στάρμερ, καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Τζόνσον. Σε αυτή την περίπτωση, για την απομάκρυνση του πρωθυπουργού θα πρέπει να υπάρξει μία παραπάνω ψήφος για την «έξοδό» του από όσες για την παραμονή του.
Προκλήσεις
Η πολιτική ανάκαμψη του Μπόρις Τζόνσον κρίνεται δύσκολη δεδομένης της χρονικής συγκυρίας και των πολλαπλών κρίσεων που έχει να αντιμετωπίσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι διαφορές με την Ε.Ε. για τη μετά το Brexit εποχή και ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι κάποιες από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει όντας αποδυναμωμένος.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κεντροαριστερό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών έχει το προβάδισμα. Ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις εάν οι Συντηρητικοί χάσουν -όπως αναμένεται- τις έκτακτες εκλογές στις 23 Ιουνίου για δύο κοινοβουλευτικές περιφέρειες (Γουέικφιλντ, Τίβερτον και Χόνιτον), οι οποίες ανακοινώθηκαν όταν βουλευτές των Συντηρητικών αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω ροζ σκανδάλων.
Επιπλέον, έχει ήδη ξεκινήσει διακομματική έρευνα μέσω επιτροπών του Κοινοβουλίου σχετικά με το «πάρτι-γκέιτ» για να εξακριβωθεί αν ο πρωθυπουργός παραπλάνησε το Κοινοβούλιο όταν υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στην Ντάουνινγκ Στριτ και αλλού.
Σύμφωνα με αναλυτές, το πιθανότερο είναι ο Τζόνσον να χρησιμοποιήσει το εναπομείναν περιθώριο στη δημοσιονομική πολιτική για να υποσχεθεί σημαντικές φορολογικές περικοπές και άλλες ελαφρύνσεις, ίσως στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος τον Οκτώβριο. Το μέλλον του εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί από τον τρόπο λήψης των μέτρων από τα μέλη του κόμματος και τους ψηφοφόρους.
Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 9%, την ενεργειακή κρίση και τους εκατομμύρια ανθρώπους που οδηγούνται στην ανασφάλεια και κάποιοι στη φτωχοποίηση, ο Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσουν πακέτο μέτρων 15 δισεκατομμυρίων στερλινών για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών.
Ειδήσεις σήμερα