Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε την ισχύ της για να περιορίσει τους ανταγωνιστές όπως και τις επιλογές που είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές. Η αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ.
Το αμερικανικό Δημόσιο ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί μια σειρά από τακτικές που αλλάζουν συνεχώς τους κανόνες του παιχνιδιού προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό «να περιορίσει την καινοτομία και να στραγγαλίσει τους ανταγωνιστές».
Αυτά τα αντιανταγωνιστικά μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, ο αποκλεισμός εφαρμογών, τα μέτρα κατά υπηρεσιών streaming, ο περιορισμός των ψηφιακών «πορτοφολιών» τρίτων κατασκευαστών και η «μείωση της λειτουργικότητας» των έξυπνων ρολογιών που δεν κατασκευάζονται από την εταιρεία.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ διευκρινίζει ότι η εταιρεία «υπονομεύει εφαρμογές, προϊόντα και υπηρεσίες που διαφορετικά θα έκαναν τους χρήστες λιγότερο εξαρτημένους από το iPhone, θα προωθούσαν τη διαλειτουργικότητα και θα μείωναν το κόστος για τους καταναλωτές και τους προγραμματιστές».
Αν δεν αμφισβητηθούν (δικαστικά) οι τακτικές της Apple, η εταιρεία «θα συνεχίσει να ενισχύει το μονοπώλιο των smartphone της», λέει ακόμη ο υπουργός.
Όπως σημειώνει το BBC, είναι η τρίτη φορά από το 2009 που το υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει την εταιρεία.
Από την πλευρά της η Apple, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση, αρνείται τους ισχυρισμούς και υπόσχεται να δώσει δικαστική μάχη.
Η αγωγή είναι «λανθασμένη ως προς τα πραγματικά στοιχεία και λανθασμένη νομικά», εξηγεί η εταιρεία. «Η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που ξεχωρίζουν τα προϊόντα της Apple στις έντονα ανταγωνιστικές αγορές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Φρεντ Σενζ. «Αν είναι επιτυχημένη, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που ο κόσμος περιμένει από την Apple».
Τον Φεβρουάριο επιβλήθηκε στην Apple πρόστιμο από την ΕΕ ύψους 1,8 δισ. ευρώ για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού σχετικά με τις υπηρεσίες streaming. Η Apple έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Το κυνήγι των Big Tech
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε πέρυσι μήνυση κατά της Google επειδή φέρεται να ασκεί μονοπωλιακό έλεγχο στην αγορά ψηφιακής διαφήμισης. Η δίκη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα εξελίσσεται και μια ξεχωριστή ομοσπονδιακή υπόθεση σχετικά με την ισχύ της Google στην αγορά για την αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Αντιστοίχως, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ έχει μηνύσει την Amazon, ισχυριζόμενη ότι χρησιμοποιεί παράνομα τη μονοπωλιακή της δύναμη για να υπερτιμολογεί τους καταναλωτές, να εμποδίζει τους ανταγωνιστές και να εκμεταλλεύεται τους πωλητές στην αγορά της. Συνεχίζεται επίσης ένας μακροχρόνιος αγώνας να εξαναγκαστεί η Meta να ανακαλέσει τις εξαγορές της Instagram και WhatsApp.