Άντονι Φάουτσι: Οι μάσκες δεν είναι αποτελεσματικές
Συγκεκριμένα, ο πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου, κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την μελέτη Cohrane, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι μάσκες κατά του κορονοϊού δεν είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ο Άντονι Φάουτσι ανέφερε πως «Όταν μιλάμε για την επίδραση της μάσκας στον περιορισμό της επιδημίας ή της πανδημίας στο σύνολό της, τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της είναι λιγότερο ισχυρά».
Συνέχισε δε λέγοντας ότι υπάρχουν άλλες μελέτες που δείχνουν σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή για μεμονωμένα άτομα, πως η μάσκα συμβάλλει στην προστασία από τον κορονοϊό.
Τι δείχνει η μελέτη Cohrane για τις μάσκες και τον κορονοϊό
Η πολιτική του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας με τις μάσκες δεν έκανε «καμία διαφορά» στα ποσοστά μόλυνσης της Covid, διαπιστώνει η μελέτη. Οι ειδικοί στο νοσοκομείο St George’s διαπίστωσαν ότι οι μάσκες δεν έκαναν «καμία διακριτή διαφορά». Οι μάσκες δεν έκαναν «καμία αισθητή διαφορά» στα ποσοστά μετάδοσης της Covid στα νοσοκομεία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ποσοστά των λοιμώξεων δεν εκτοξεύτηκαν όταν καταργήθηκαν οι εντολές για μάσκες σε εγκαταστάσεις του NHS κατά τη διάρκεια ενός κύματος της παραλλαγής Όμικρον. Οι ειδικοί δήλωσαν σήμερα ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι καλύψεις προσώπου είναι «άχρηστες».
Αλλά ζήτησαν «ορθολογικές και αναλογικές» πολιτικές κάλυψης στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια μελλοντικών εξάρσεων της Covid 19, επειδή τα οφέλη είναι «στην καλύτερη περίπτωση, μέτρια». Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου – κατέστησαν υποχρεωτική τη χρήση κάλυψης προσώπου σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Αυτό συνέβη παρά την έλλειψη αυστηρών δοκιμών σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.
Ορισμένα νοσοκομεία εξακολουθούν να ζητούν από τους ασθενείς να καλυφθούν πριν από την είσοδό τους, αν και αυτό δεν απαιτείται πλέον νομικά. Οι ερευνητές από το νοσοκομείο St George’s στο νοτιοδυτικό Λονδίνο ανέλυσαν δεδομένα ελέγχου λοιμώξεων που συλλέγονταν τακτικά για μια περίοδο 40 εβδομάδων μεταξύ 4 Δεκεμβρίου 2021 και 10 Σεπτεμβρίου 2022.
Σηματοδότησε το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης εβδομάδας που η Όμικρον έγινε η κυρίαρχη παραλλαγή της Covid και της εβδομάδας που καταργήθηκαν οι καθολικές εξετάσεις διαλογής PCR Covid για τους ασθενείς που εισήχθησαν.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της μελέτης – 4 Δεκεμβρίου 2021 έως 1 Ιουνίου 2022 – όλο το προσωπικό και οι επισκέπτες έπρεπε να φορούν μάσκες τόσο στους κλινικούς όσο και στους μη κλινικούς χώρους.
Κατά τη δεύτερη φάση, η εντολή καταργήθηκε. Αντ’ αυτού, οι αποφάσεις σχετικά με την πολιτική μάσκας ανατέθηκαν στα επιμέρους νοσοκομεία. Οι θάλαμοι υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που νοσηλεύουν καρκινοπαθείς και των μονάδων εντατικής θεραπείας, διατήρησαν την υποχρέωση χρήσης μάσκας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάργηση της πολιτικής μάσκας στη δεύτερη φάση δεν επέφερε «στατιστικά σημαντική αλλαγή» στο ποσοστό των νοσοκομειακών λοιμώξεων Covid. Επίσης, «δεν παρατήρησαν καθυστερημένη επίδραση» στο ποσοστό μόλυνσης Covid μετά την κατάργηση της πολιτικής. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η μετάδοση του ιού αυξήθηκε στην κοινότητα.
Όσοι από τους θαλάμους υψηλού κινδύνου, η ομάδα ελέγχου, συνέχισαν να φορούν μάσκες, επίσης «δεν διαπίστωσαν καμία άμεση ή καθυστερημένη αλλαγή στο ποσοστό μόλυνσης», αναφέρει η μελέτη. Αν και αρχικά θεωρήθηκε ως μέτρο πρόληψης του ιού, οι μάσκες έχουν γίνει εξέχον σύμβολο των πολιτισμικών πολέμων του Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι αξιωματούχοι εξέδωσαν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στην αρχή της πανδημίας. Οι μελέτες απέτυχαν να δείξουν οριστικά ότι οι μάσκες απέτρεπαν τη μετάδοση της Covid.
Τον Φεβρουάριο, μια από τις πιο ολοκληρωμένες μετα-αναλύσεις των καλύψεων προσώπου μέχρι σήμερα, από το Ινστιτούτο Cochrane, αποκάλυψε ότι οι μάσκες έκαναν «ελάχιστη έως καμία διαφορά» στα ποσοστά μόλυνσης ή θανάτου από τη Covid. Όπως συμβαίνει με κάθε μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές της νέας βρετανικής μελέτης προειδοποίησαν ότι υπήρχαν πιθανοί περιορισμοί. Μεταξύ αυτών ήταν η αδυναμία προσδιορισμού των ποσοστών μόλυνσης του προσωπικού και η μη αξιολόγηση της τήρησης της πολιτικής για τη χρήση μάσκας.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Μπεν Πάτερσον δήλωσε: “Η μελέτη μας δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό επηρεάζει το ποσοστό μόλυνσης των νοσοκομείων από τον SARS-CoV-2 με την παραλλαγή Omicron.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μάσκες είναι άχρηστες κατά του Omicron, αλλά το πραγματικό τους όφελος μεμονωμένα φαίνεται να είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μέτριο σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης».
Ο συνάδελφος ερευνητής Δρ. Άονταν Μπρέιτναχ πρόσθεσε: «Πολλά νοσοκομεία έχουν διατηρήσει τη μάσκα με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος και παρά το σημαντικό εμπόδιο στην επικοινωνία».
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα εμπειρικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση για μια ορθολογική και αναλογική πολιτική μάσκας στις υπηρεσίες υγείας».
Η έρευνα θα παρουσιαστεί αργότερα αυτό το μήνα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κοπεγχάγη της Δανίας.
Ειδήσεις σήμερα
Καναδάς: Πυροβολισμοί με δύο νεκρούς και 6 τραυματίες σε γαμήλια τελετή [Βίντεο]