1 Αν το Ισραήλ αποφασίσει να χτυπήσει το Ιράν ή η Τεχεράνη αποφασίσει να επέμβει πιο άμεσα στη σύγκρουση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή. Με τις τρομοκρατικές ομάδες τόσο μακριά όσο το Αφγανιστάν, που δεσμεύονται να υποστηρίξουν τη Χαμάς, η εισαγωγή μιας ποικιλίας ξένων εξτρεμιστών μαχητών δεν μπορεί επίσης να απορριφθεί. Για τη Χαμάς και την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Για μήνες, το Ισραήλ κατακλύζεται από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες. Αυτές οι εσωτερικές προστριβές οξύνθηκαν προοδευτικά και ώθησαν σε μεγαλύτερη πόλωση, σε άκρως αμφιλεγόμενες προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, σε πολιτική έξαρση, σε συνεχείς μαζικές διαμαρτυρίες και σε μποϊκοτάζ της στρατιωτικής θητείας από τους εφέδρους.
2 Στο μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με πολλές χώρες στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, με αρκετή επιτυχία. Οι τρομοκράτες πάντα μελετούν τους εχθρούς τους και αναζητούν ευκαιρίες να χτυπήσουν ακριβώς όταν οι αντίπαλοί τους αποσπώνται ή απασχολούνται με άλλα θέματα. Ηταν λοιπόν η τέλεια καταιγίδα στο Ισραήλ για τη Χαμάς, δεδομένου του σπασμωδικού συνασπισμού της σημερινής κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ, της αντιδημοφιλίας της σε πολλούς Ισραηλινούς, των συνεχιζόμενων νομικών «ταλαιπωριών» του πρωθυπουργού και των πρόσφατων συγκρούσεων στο Ορος του Ναού, που είναι ιερό τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.
3 Η αποτυχία της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών – αναμφισβήτητα από τις πιο εξελιγμένες στον κόσμο- να εντοπίσει τις προετοιμασίες και την επιμελητεία που ήταν πιθανώς μήνες στο σχεδιασμό θα οδηγήσει σε ανεξάρτητες έρευνες, συστημικές μεταρρυθμίσεις και μια νέα νοοτροπία σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Είναι δύσκολο να μην κάνουμε παραλληλισμό με την άλλη επική αποτυχία των πληροφοριών στην ιστορία του Ισραήλ, τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Το γεγονός ότι αυτές οι επιθέσεις συνέβησαν σχεδόν 50 χρόνια μετά κάνει αυτή τη σύγκριση ακόμη πιο επιτακτική. Ομως, με τουλάχιστον 1.200-1.300 νεκρούς, 4.000 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενους/ομήρους στη Γάζα, το εύρος και το μέγεθος των αιφνιδιαστικών επιθέσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου σχεδόν σίγουρα θα πλησιάσει προς τους 2.656 νεκρούς και 9.000 τραυματίες μισό αιώνα μετά. Από μια άλλη οπτική γωνία, μόνο ο αριθμός των θυμάτων του Σαββάτου ήταν ήδη διπλάσιος από τον αριθμό των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν τη χειρότερη ημέρα του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ.
4 Αυτή η κατάσταση αναμφισβήτητα είχε προβλεφθεί πριν από 35 χρόνια στη διαθήκη της Χαμάς. Ακριβώς όπως οι γενοκτονικές προθέσεις του Χίτλερ προς τους Εβραίους στο βιβλίο του, το 1923, «Mein Kampf» (Ο Αγών μου), αγνοήθηκαν ή απορρίφθηκαν ως βλακείες, το ίδιο ισχύει και για τις προθέσεις της Χαμάς. «Το Ισραήλ θα υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει έως ότου το Ισλάμ θα το εξαφανίσει, όπως εξάλειψε τους άλλους πριν από αυτό», έτσι ξεκινά το έγγραφο της Χαμάς. Τα άρθρα 7 και 13 του καταστατικού της Χαμάς λένε διάφορα προκλητικά και απαράδεκτα.
5 Ισως η Χαμάς προσπαθεί να προκαλέσει μια συντριπτική απάντηση, όπως έκανε η Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εμπνέοντας τόσο τους Παλαιστινίους όσο και τους συμμάχους τους στον Λίβανο, και όχι μόνο να επιτεθεί στο Ισραήλ. Ή ίσως απλώς ενεργεί ως εκτροχιαστής μιας πρόσφατα αναζωογονημένης ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως ακριβώς οι Εβραίοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές, οι οποίοι με τη δολοφονία του αείμνηστου πρωθυπουργού Yitzhak Rabin το 1995 εμπόδισαν τις Συμφωνίες του Οσλο, για τις οποίες είχε εργαστεί τόσο σκληρά. Πράγματι, ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει και δεν θα περιοριστεί.
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
6 Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η Χεζμπολάχ θα παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και ίσως αναζητά μια ευκαιρία να επεκτείνει τον πόλεμο χτυπώντας το Ισραήλ από τον Βορρά, εγκλωβίζοντας έτσι το εβραϊκό κράτος σε έναν αγώνα πολλαπλών μετώπων. Το 2006, η Χεζμπολάχ καταδικάστηκε αρχικά σε όλη την περιοχή για την απερισκεψία της, αλλά τελικά επαινέθηκε για την επιτυχία της να αντισταθεί στην αναπόφευκτη ισραηλινή επίθεση των 34 ημερών και να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ μεταξύ των εθνών του κόσμου. Με άλλα λόγια, αν κάτι που πλησιάζει το χειρότερο σενάριο -ένας πλήρης, ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνει το Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του- καρποφορήσει, τότε εκτιμώ ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα του κόσμου θα επηρεαστούν με τρόπους που θα επισκιάσουν τον αντίκτυπο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου πριν από 22 χρόνια.