Η χαρά του Μερτς και των συνεργατών του για το 27%-30% που αποκόμισε η CDU στις συγκεκριμένες μετρήσεις έμεινε μισή. Κι αυτό επειδή η ραγδαία πτώση του SPD, του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, στο 18%-19% (από 25,7% που πήρε στις εκλογές του 2021, όταν βγήκε πρώτο κόμμα), σε συνδυασμό με την στασιμότητα των Πρασίνων στο 14%, συνοδεύτηκε από την εκτόξευση της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) στο 19% επιτρέποντάς της να διεκδικεί πλέον με αξιώσεις τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί όχι και τη συμμετοχή της στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας!
Το άλμα του αντιμεταναστευτικού, αντιοικολογικού, αντιεμβολιαστικού, ρατσιστικού και άκρως εθνικιστικού (με ναζιστικές απολήξεις) κόμματος της Γερμανίας καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα, με τέσσερις από αυτές να το δίνουν στο 19%. Ηδη καταγράφονται σεισμικοί κραδασμοί στις δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου», που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έστρωσε το χαλί στη γερμανική Ακροδεξιά.
Ο Φρίντριχ Μερτς έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Χριστιανοδημοκρατία δεν έχει τίποτα κοινό με τους «Εναλλακτικούς», ούτε στα λόγια ούτε στα έργα. Υπαινίχθηκε, έτσι, ότι δεν πρόκειται να στηριχθεί στην Ακροδεξιά για να κυβερνήσει, όπως βλέπουμε αυτόν τον καιρό να γίνεται στη Σουηδία και τη Φινλανδία (χωρίς να ξεχνάμε την Ιταλία) και όπως είναι πολύ πιθανό να συμβεί στις επόμενες εκλογές στην Ισπανία και την Αυστρία, όπου μάλιστα το Κόμμα Ελευθερίας έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, μπροστά από τους Λαϊκούς.
Το 2024 ενδέχεται να εξελιχθεί σε χρονιά-εφιάλτη για τη Γερμανική Δημοκρατία, ξυπνώντας μνήμες Βαϊμάρης. Στις εκλογές τριών ανατολικών κρατιδίων (Θουριγγία, Σαξονία, Βρανδεμβούργο) η AfD διεκδικεί την πρωτιά με ποσοστά 23%-28%, που σε κάποιες περιοχές αγγίζουν και το 30%. Υστερα από 33 χρόνια ενοποίησης η Ανατολική Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει «άλλος πλανήτης» και η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αυξημένη μετανάστευση, γεννά τέρατα… Αλλωστε, η γερμανική ΕΥΠ (Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος) έχει χαρακτηρίσει «εξτρεμιστική» τη Νεολαία της AfD, κατηγορώντας το κόμμα για φιλορωσική στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Σε απολογητικούς τόνους και με μοιρολατρική διάθεση απλού παρατηρητή, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς απέδωσε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην «αβεβαιότητα που υπάρχει σε περιόδους κρίσης και στην ανασφάλεια των πολιτών για το μέλλον τους σε όλα τα γερμανικά κρατίδια». Σαν να μην είναι η κυβέρνησή του που εφαρμόζει πολιτικές, μαζί με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, για την -επώδυνη κοινωνικά και οικονομικά, καθώς τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, την ενεργειακή ακρίβεια και την αποβιομηχάνιση- πράσινη ενεργειακή μετάβαση, το μεταναστευτικό και το Ουκρανικό. Η γερμανική οικονομία, άλλωστε, έχει μπει και επίσημα σε τροχιά ύφεσης.
Τις ευθύνες στον κεντροαριστερό συνασπισμό επέρριψε ο Φρίντριχ Μερτς, τονίζοντας πως «όταν οι απλοί άνθρωποι δεν εισακούονται, τότε στρέφονται σε όσους εκφράζουν πιο έντονα την αντίθεσή τους, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά». (Το δεύτερο, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται, καθώς τα ποσοστά της εν πολλοίς ενσωματωμένης στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, Die Linke, παραμένουν καθηλωμένα στο 5%).
Εχοντας ήδη «αθετήσει» την προ πενταετίας υπόσχεση να «μειώσει στο μισό τα ποσοστά της AfD» (που τότε ήταν 15%, ενώ στις εκλογές του 2021 πήρε 10,3%) ο Μερτς δέχεται πίεση από τη δεξιά πτέρυγα της CDU να συνεργαστεί σε τοπικό επίπεδο με τους ακροδεξιούς, ειδικά σε θέματα μετανάστευσης. Τη γεφυροποιό γραμμή εκφράζουν στελέχη όπως ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας, Μίκαελ Κρέτσμερ, που ζήτησε να μπει πλαφόν στους μετανάστες και να κοπούν τα επιδόματά τους.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Κατά τον αρχηγό της AfD, Τίνο Χρούπαλα, ο κόσμος στράφηκε στο κόμμα του, κυρίως, εξαιτίας των «επικίνδυνων» πολιτικών των Πρασίνων, οι οποίοι με την εμμονή τους στην οικολογική μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες προκάλεσαν «οικονομικό πόλεμο» και καταστρέφουν την κοινωνία.
«Με την καταστροφική πολιτική της για το κλίμα και με τις απαγορεύσεις (σ.σ.: lockdown) η κυβέρνηση έπληξε την ευημερία των Γερμανών και παραβίασε τα δικαιώματά τους, στρέφοντάς τους σε αναζήτηση νέων αντιπροσώπων, εκτός πολιτικού κατεστημένου», σημείωσε η επικεφαλής της AfD στην Μπούντεσταγκ, Αλίς Βάιντελ. Οσο για τον γενικό γραμματέα των Φιλελευθέρων, Ντιγιάν Μπιρ Σιράι, εστίασε στην έλλειψη αξιοπιστίας των συστημικών κομμάτων, καλώντας τα σε αυτοκριτική.
Περισσότερο δίκην… προσευχής στον Υψιστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η AfD θα ξεφουσκώσει, όταν ο κόσμος δει το έργο της κυβέρνησης να αποδίδει καρπούς.
Ειδήσεις σήμερα
Greek Mafia: Η «συζήτηση» του «Ράμπο» με την ΕΛΑΣ και το λαθρεμπόριο καυσίμων
Καιρός: Καταιγίδες και χαλάζι την Κυριακή – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πότε ολοκληρώνονται οι σειρές μυθοπλασίας που αγαπήσαμε– Οι νέες σειρές της ΕΡΤ