«Ασφαλώς η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να διώξει αυτούς που ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αυτό οφείλει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο κράτος δικαίου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του σε σύνοδο της ΕΕ στη Μάλτα.
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες περιπου 1.120 πρόσωπα ως ύποπτα ότι ανήκουν στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος συνολικά περισσοτέρων από 3.200 προσώπων και 8.500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να τα συλλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
Εξάλλου παύθηκαν περισσότεροι από 9.100 αστυνομικοί, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η αστυνομία.
Αυτές οι μαζικές συλλήψεις, έκτασης πρωτοφανούς τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκαν δέκα ημέρες μετά την οριακή νίκη του προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών του, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται από την αντιπολίτευση.
«Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος κλειδί για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης της, στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας με όλες τις ταραχές και τη βία που παρατηρούμε εκεί, αλλά επίσης κοντά στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ στη Μάλτα, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Τουρκία έχει υποστεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε κανέναν άλλον σύμμαχο δεν έχουν γίνει τόσες πολλές», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας, στην οποία η Τουρκία είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη μετά τις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ