Η υλοποίηση του εγχειρήματος προχωρεί μα ταχείς ρυθμούς πριν από την τυπική νίκη του Μακρόν στις 7 Μαΐου. Το ινστιτούτο Opinion Way προέβλεψε επικράτησή του με 61%-39%, στο ίδιο κλίμα με άλλες εταιρίες. Γι’ αυτό το «μακρονικό» στρατόπεδο δεν στέκεται στους τύπους, αδιαφορώντας για την καταγγελία του αντιπροέδρου του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό, ότι ο Μακρόν συμπεριφέρεται «αλαζονικά, περιφρονώντας τον γαλλικό λαό και γιορτάζοντας τα επινίκια το βράδυ της Κυριακής στο ακριβό εστιατόριο “Λα Ροτόντ”, του Μονπαρνάς, μαζί με τη χλιδάτη παρέα του» (μεταξύ άλλων και τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ).
«Οι γκωλικοί πρόεδροι είχαν τον Συναγερμό για τη Δημοκρατία (RPR), ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν την Ενωση για τη Γαλλική Δημοκρατία (UDF) και ο Μιτεράν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS)», υπογράμμισε ο Μινιάρ, προσθέτοντας ότι ως πρόεδρος ο Μακρόν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, όπως έκαναν οι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί προκάτοχοί του.
Στη Γαλλία είναι γνωστό ότι ο Μακρόν εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν εγκατέλειψε την κυβέρνηση Ολάντ για να τραβήξει τον δικό του δρόμο. Η κίνηση En Marche! (Eμπρός!) συγκρότησε 1.500 τοπικές επιτροπές και στη διάρκεια της εκστρατείας απέκτησε επιτροπή οικονομικού ελέγχου και δωρεών. Από μια άποψη το κόμμα Μακρόν είναι σχεδόν στημένο, αφού διαθέτει 230.000 μέλη και 14.000 υποψηφίους για τις λίστες.
Οι τράπεζες Citibank και Barclays εκτιμούν ότι οι εκλογές του Ιουνίου θα οδηγήσουν σε πολιτικό κατακερματισμό και αναγκαστική συνύπαρξη του Μακρόν με έναν κεντροδεξιό πρωθυπουργό, που εκτός από το En Marche! θα υποστηριχθεί και από το μετριοπαθές κομμάτι των Σοσιαλιστών. Ωστόσο μετά την ήττα του Φιγιόν αναμένεται οι Ρεπουμπλικανοί –που παραμένουν το πιο συγκροτημένο κόμμα της Γαλλίας σε εθνικό επίπεδο- να επιδιώξουν ρεβάνς στις βουλευτικές εκλογές απορρίπτοντας συνεργασία με τον Μακρόν και προτιμώντας την αντιπολίτευση. Ηδη κάποια στελέχη διαφώνησαν με την έκκληση Φιγιόν υπέρ Μακρόν και στράφηκαν προς τη Λεπέν. Οι τραπεζικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα της Γαλλίας θα αργήσει λίγο να βρει τον βηματισμό του, με συνέπεια να επικρατήσει μια σχετική αβεβαιότητα στους πρώτους μήνες.
Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Πρόσωπα... φωτιά σε θέσεις κλειδιά
Αλλωστε τόσο το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν όσο και η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν θα προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους, συγκροτώντας μια ισχυρή αντιευρωπαϊκή αντιπολίτευση, μετά την αναμενόμενη κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που κατείχε 230 από τις 577 έδρες στην προηγούμενη Βουλή. Κατά τις Citi-Barclays ο Μακρόν θα περιορίσει επιμελώς τα ελλείμματα, επιταχύνοντας όσο μπορεί και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Η παρουσία του, εξάλλου, αποτελεί εγγύηση για καλές σχέσεις με το Βερολίνο.
Χθες σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους Γάλλους να στηρίξουν τον Μακρόν απέναντι στη Λεπέν, για να μην μπει σε κίνδυνο η ενότητα της χώρας και η θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο. «Θα ψηφίσω Μακρόν επειδή η ακροδεξιά διχάζει βαθιά τη Γαλλία και απειλεί την Ευρώπη με διάσπαση», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος, που θα έχει σήμερα στο πλάι του και τους δύο υποψηφίους διαδόχους του στην τελετή μνήμης στα Ηλύσια Πεδία για τον άτυχο αστυνομικό – θύμα της τρομοκρατίας την Πέμπτη.
Η Λεπέν περιόδευσε χθες σε λαϊκή αγορά στη βόρεια Γαλλία, κατηγορώντας τον Μακρόν για «αδυναμία απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία» και για «υστερικό, ακραίο ευρωπαϊσμό, που θέλει ορθάνοιχτα σύνορα και αρνείται τη γαλλική κουλτούρα».
Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ Μακρόν-Λεπέν έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαΐου, τέσσερις μέρες πριν από την τελική αναμέτρηση. Κατά τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, Στιβ Μπριουά, η Λεπέν ελπίζει να κερδίσει τις ψήφους των «οργισμένων, αντισυστημικών ψηφοφόρων του Ζαν-Λικ Μελανσόν», ο οποίος επικρίθηκε έντονα από στελέχη των Σοσιαλιστών και του En Marche! για την ψήφο κατά συνείδηση που πρότεινε στους 7 εκατομμύρια ψηφοφόρους του, χωρίς να πει ούτε λέξη κατά της Λεπέν. Στις τάξεις της «Ανυπότακτης Γαλλίας» υπάρχουν βέβαια πολλοί οπαδοί της αποχής, που έφτιαξαν το hashtag #SansMoile7Mai (Χωρίς εμένα στις 7 Μαΐου). «Ούτε Μακρόν ούτε Λεπέν», είναι το σύνθημα και εκατοντάδων αντιεξουσιαστών/αντιφασιστών, που συγκρούονται σποραδικά με την αστυνομία τα δύο τελευταία βράδια στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις.
Γιάννης Παπαδάτος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου